Sunday, December 16, 2007

Moldova - o mica Elvetie

Acum dupa ce se coaguleaza tot mai mult formatiunile politice din Moldova pentru a da batalia mare din 2009 suntem tot mai mult tentati si curiosi sa aflam cine va fi invingatorul. Unii declara partidul comunist falimentat, insa acestia isi arata coltii prin diferite actiuni ca sa dea de inteles ca ei inca sunt prezenti si au puterea in miini. Pot mentiona aici povestea cu mutarea bradului din Piata Marii Adunari si alt caz care mi se pare mai grav: declararea ca persoane non-grata pe cei doi angajati ai Ambasadei Romane la Chisinau. Nu am sa ma opresc prea mult sa comentez aceste evenimente pentru ca las sa se ocupe de asta mai mult analistii politici.
Voi incerca sa analizez mai mult situatia din Moldova din perspectiva potentialului alegator. Nu dispun de statistici insa am sa fac asa un calcul aproximativ: avem undeva 4 milioane de cetateni si sa presupunem ca au drept de vot 80%, deci 3,2 milioane. Acum din acestia 3,2 potentiali alegatori scoatem aproximativ 1 milion - pe cei pleacati la munca peste hotare. Ramin in tara in total aproximativ 2 milioane de potentiali alegatori: mai mult categorii de persoane de virsta a III-a si categoriile defavorizate. Mai ramin desigur o mica categorie bine indestulata, care au reusit sa puna pe picioare diferite afaceri profitabile. Acum daca privim in urma nici nu trebuie sa ne mire faptul ca au cistigat comunistii la ultimele alegeri in tara pentru ca toata situatia ii avantajeaza: au ramas in tara toti cei cu viziuni vechi - formate pe vremea regimului comunist, iar toti cei cu viziuni mai reformatoare aproape ca nu sunt in tara. Optiunea masei tinere ramine a fi absenta si neconturata in toate alegerile de pina acum cu o singura exceptie: Dorin Chirtoaca care a fost ales cu o majoritate de potentialii alegatori tineri.
Faptul ca in tara ramin mai putini potentiali alegatori mai putin ma nemultumeste decit faptul ca multi din cei care ramin in tara nici nu merg la alegeri. Nu vorbesc de acei plecati pentru ca este clar ca nevoia te face sa merge pe lume dupa o viata mai buna si multe ori poate recurg si la stationari ilegale si nici nu ar putea vota daca ar dori. Iata aici este punctul cel slab unde se lucreaza pentru a frauda alegerile. Deci trebuie cumva sa rezolvam problema si aici imi vine ideea ca sa propunem sa fie implimentata o lege prin care toti cetatenii sa fie obligati sa mearga la votare - practica existenta in tari precum Elvetia, Belgia si poate si altele. Ce cistigam noi cu asta? In primul rind banii obtinuti prin penalizarea acelor indiferenti vor fi folositi pentru a recupera o parte din cheluielile pentru organizarea alegerilor, caci stim cit de mult costa. Multi oameni vor fi stimulati sa participe la viata politica pentru a se determina pentru cine sa voteze odata ce vor trebui sa mearga la vot. Desigur ca vor dori ca cei alesi sa-i reprezinte si sa nu fie doar o formalitate. Multi oameni de la noi sunt buni gospodari si le place sa faca totul cum stiu ei mai bine: deci si in privinta partidelor isi vor forma propriile viziuni si preferinte. Altii vor merge la votare de teama sa nu plateasca amenda. Cum credeti este posibil ca in Moldova sa fie elaborata o asemenea lege prin care sa fie obligati toti cetatenii sa mearga la vot ca in Elvetia sau Belgia?

2 comments:

socolenco said...

Apropo, este foarte posibil ca multi nici nu mai au incredere in partide si nici nu mai cred in guvernare trasnparenta. Cred ca trebuiesc ajutati ca sa inteleaga mai multi ca sunt totusi sanse sa se faca o schimbare spre bine, dar pentru asta trebuie sa fie obligati ca toti sa vina la vot.

Lilly S.A. said...

Da, ai dreptate, sunt foarte multi care nu mai cred in partide, in realizarea promisiunilor acestora... Sunt foarte multe antecedente de promisiuni false ale celor ce ajung pe posturi de conducere a tarii solicitate de ei. Cu cat sunt mai multe asemenea cazuri, cu atat mai mult creste dezamagirea poporului... Anume acest fenomen si duce la prezentarea la vot tot mai descendenta a marii parti a electoratului, mai ales a celui tanar...