Friday, February 1, 2008

Referendum

Iata ca imediat dupa ce a fost inregistrat PLDM - acest partid deja vine si cu o propunere de referendum. Deci vor sa organizeze un referendum pentru a schimba Constitutia si Codul Electoral. Este o initiativa indrazneata si desigur ca de realizarea ei cu Succes depinde si viitorul acestui partid cu ambitii de a schimba elita politica. Efectele benefice asupra acestui partid nu se vor lasa mult asteptate intrucit organizarea unui referendul de liberal-democrati constituie in primul rind un exercitiu politic foarte serios. Prin asa modalitate acest partid va reusi sa se consolideze ca forta politica pe scena politica din Moldova. Parerea mea este ca acest eveniment poate fi considerat foarte oportun intrucit populatia este foarte controversata de declaratiile presedintelui actual si in semn de protest ei ar vota orice fel de schimbare numai ca sa nu mai poata aparea la conducere asa oameni de care nu se simt reprezentati.
Pe comunisti orice schimbare ii poate speria, pentru ca ei dupa cum stim iubesc mai mult stabilitatea, caci in asa mod pot lucra relaxat, pot munci cit pot si pot lua la fel cit pot. Asta ar fi teoria comunistilor de acum, cu parere de rau. Deci dupa cum am spus, orice schimbare realizata la nivel de legislatie, de Constitutie poate sa ii alarmeze si daca starea asta de alarma ii domina pina in pragul alegerilor din 2009 ar putea sa le scoata in evidenta vulnerabilitatea. Pentru a preveni acest lucru este posibil ca comunistii sa impiedice realizarea acestui referendum pentru a nu lasa sa fie scoase in evidenta preferintele electorale care ne-ar putea da un grad de libertate in plus pentru 2009.
Este interesanta propunerea 50/50 de alegere a deputatilor pe circumscripţii uninominale: asta ar fi ca si cum jumate de parlament ar fi ales ca un senat. Chiar ar fi o idee foarte buna ca pentru fiecare centru raional sa raspunda cite un deputat sau chiar si doi - sa poarte raspundere in fata celora care i-au ales, caci acum merg toti in parlament si mare responsabilitate nu prea au. Servesc doar intereselor de grup pentru partidul de guvernamint sau altor persoane influiente. Iar alegerea presedintelui de toti cetatenii ar fi intr-adevar mai corect pentru ca in asa mod va cistiga acel care este preferat de majoritatea populatiei si cetateanul va avea cui cere socoteala daca promisiunile facute la alegeri nu au fost indeplinite. Caci ce conteaza un angajament luat fata de opozitie ca au sa fie indeplinite o lista de conditii asa cum a fost acea inaintata de PPCD in 2005? Cine mai duce evindeta daca au fost indeplinite? Deci observam ca jocul politic ne joaca festa si prin asta marii sefi ai institutiilor administrative din stat se eschiveaza de la raspundere in fata cetateanului. Speram ca acest referendum sa fie realizat fara mari incidente si sa ne aduca schimbarea de care avem nevoie. Avem nevoie de politicieni care pot sa-si ia angajamente fata de alegator pe care sa le realizeze.

No comments: