Saturday, January 26, 2008

Suntem români si punctum!

In ultima vreme suntem martorii unor dezbateri identitare sau lingvistice de proportii, dezbatere ce poate afecta chiar si relatii interstatale. In acest rastimp simplul cetatean poate fi convins cind de un curent de opinii cind de altul incit ajunge sa nu mai creada in nimic fiind obosit de dezbateri fara rost. De fapt, asa dezbateri nu mai intereseaza cetateanul de rind demult, ei doresc sa simta ca cei de la guvernare le face traiul mai bun, iar asta asa cum nu se intimpla inca de cind am obtinut independenta ii face sa devina disperati si poate si frustrati. Si de ce ma rog aceste dezbateri au aparut tocmai acum si nu mai devreme sau mai tirziu? Buna intrebare, pe semne toate isi au timpul lor si de asta am ajuns iata si la aceasta problema de ne ride toata comunitatea europeana. Asta apare tocmai acum cind Romania a fost acceptata in comunitatea europeana, iar guvernantii se simt amenintati de Romania precum ca intervine in chestii ce submina independenta Republicii Moldova. Insa Rusia, care pastreaza arsenal si trupe militare in transnistria oare nu submina independenta Republicii Moldova? Dar oare deschiderea celor 24 sectii de votare pe teritoriul transnistriei nu tot submina statalitatea Moldovei? Deci ne putem convinge usor ca motivele invocate de presedinte sunt pur si simplu din interes.
Vreau sa remarc un moment foarte important care priveste pe comunisti: daca in 2005 pe cind inca Romania nu era in Uniunea Europeana s-a inregistrat o scadere de procent la alegeri, pai in 2009 s-ar putea inregistra o scadere de proportii mai mari. Deci exact la jumatatea celui de-al doilea mandat sta fixat inceputul anului 2007 in care a aderat Romania la UE. Acest eveniment la sigur ca ne-a remarcat si pe noi pentru a pleda mai cu forta pentru Uniunea Europeana. Scena politica din Moldova va fi marcata la fel: este posibil ca acel temp de scadere a popularitatii comunistilor la alegeri sa fie si mai pronuntat ca in 2005.
Iar ca sa lamurim problemele de mai sus eu as spune simplu ca vorbesc limba româna, pentru doar aceasta limba am invatat chiar la scoala si nu limba de stat. Insa in ceea ce priveste identitatea as spune asa cum spunea si Eminescu:
"Suntem români si punctum!"

No comments: