Tuesday, June 9, 2009

escaladari rudimentare

Declansarea alegerilor anticipate de cele 3 partide liberale au activizat foarte mult partidele extra-parlamentare care viseaza acum cu ochii deschisi ca poate asta e sansa lor sa ajunga in parlament. Ieri partidul politic MAE de doctrina crestin-democtratica condus de Petrencu a organizat intilnirea cu cele trei partide liberale PL, PLDM si AMN, dar nu au venit nici unul. Era si de asteptat, pentru ca inainte de a organiza o masa de discutii serioase trebuie ca mai intii sa primesti cel putin confirmarea ca se vor prezenta. Insa se pare ca pentru MAE asta mai putin conteaza si continua doar sa-si faca jocul, dar cam fara sens. La fel PD tot ieri a iesit in conferinta de presa si au prezentat citeva moduri de participare a partidului lor in aceste alegeri anticipate. Mi s-a parut straniu ca Serebrian, cel care declara acu citeva zile ca singura solutie pentru partidele extra-parlamentare este sa nu participe in alegeri, azi s-a aratat mai rezervat in aceasta privinta. Probabil ca influenta lui Diacov este prea mare ori devine si el cam populist. In fine nu mai conteaza, idea care predomina este ca si ei vor discutii cu partidele liberale. Poate ca nu-si dau seama insa toate aceste solicitari insistente au un efect mai mult de bruiaj a partidelor liberale in conditii si asa de criza de timp, pentru ca doar este stiut ca comunistii planifica organizarea in mod fulger a alegerilor anticipate prin micsorarea termenelor tuturor procedurilor legale. Cred ca partidele liberale vor simti ca se calesc dublu, pentru ca dupa presiunile comunistilor de a vota presedintele, iata ca au inceput alte presiuni deja din partea partidelor extra-parlamentare. Sper ca si de data asta vor putea depasi cu Succes.
Pe linga faptul ca partidele extra-parlamentare s-au activat si asa singure eu cred ca partidul-armata al comunistilor este interesat ca ele sa fie si mai mult activizate, si din acest motiv simuleaza o framintare in interiorul PCRM, pentru a ne da senzatia ca acolo ceva scirtie, si a ne induce in eroare. Care-i treaba cu Marian Lupu, de ce acesta lasa sa se inteleaga ca pleaca, dar din coace ramane si chiar declara ca nu are de gind sa plece? Pai, asta si este jocul, comunistii vor sa ne dea senzatia ca in PCRM lucrurile nu merg prea bine impingind astfel partidele sa se regrupeze pe o lista sau citeva liste, pentru ca doar in asa mod este cel mai usor sa poti infliltra persoane care sa le toarne comunistilor. Am impresia ca anume din aceasta cauza nici nu au permis comunistii formarea blocurilor electorale, pentru ca sa nu se formeze cu mult inainte si sa nu se consolideze, impingindu-le sa recurga la liste comune formate in fuga inainte de alegeri ceea ce si le va asigura pierderea alegerilor, pentru ca ei nu vor fi organizati. Rog MAE, PNL si toti cei care pledeaza pentru liste comune si nationale sa nu mai continue sa promoveze aceste idei, pentru ca ele nu asigura cistigarea alegerilor, ci din contra duc la pierderea lor. Daca asa tare vor liste comune, atunci pot sa faca, dar fara participarea celor trei partide liberale, care sunt deja destul de bine cristalizate ca potentiali parteneri a unei coalitii de guvernare. Cred ca partidele extra-parlamentare oricum nu s-ar alia nu au nici o sansa sa treaca in parlament chiar daca sa presupunem ca vine Lupu cap de lista a polului social-democrat cu toate ca stim ca asta nu se va intimpla niciodata. Social-democratii pierd teren, iar asta au demonstrat si alegerile din parlamentul european: in mai multe state europene partidele de dreapta sunt preferate si cred ca la noi aceasta tendinta s-a manifestat inca in alegerile din 5 aprilie.
As crede ca nici in cazul celor trei partide liberale nu este de dorit ca sa ajunga sa participe pe o lista comuna, pentru ca asta le va ruina. Fiecare partid trebuie sa-si mentina integritatea chiar daca decid sa aiba actiuni coordonate si comune intre ele. Partidul care are rezultate este un organism viu, format, coagulat, calit si orice imixtiune a unui alt partid in treburile lui nu va duce decit la escaladari de conflicte ceea ce este cel mai de nerecomandat. Este adevarat ca aceste trei partide trebuie sa se orienteze sa ia in comun cit mai multe voturi, dar interesul fundamental ca fiecare sa fie interesat sa ia mai mult decit celalalt nu se anuleaza. Pentru ca doar conform acestui criteriu si vor determina partidul cu cea mai mare pondere in viitoarea eventuala coalitie de guvernare.

No comments: