Thursday, January 21, 2010

Perspectiva PCRM

Astazi vreau sa vorbesc despre partidul comunistilor, acum cit mai exista. Voi incepe prin a spune ca daca in unele tari postsovietice cit si in cele din grupul Vysegrad exista partide comuniste care-si pastreaza un electorat stabil in jur de 15%, atunci PCRM in urma acestui proces de dezintegrare va ajunge sa aiba si mai putin si foarte curind va disparea de pe scena politica din Republica Moldova. Nealegerea lui Marian Lupu de catre comunisti la 7 decembrie condamna acest partid la disparitie. In PCRM a fost concentrat un potential uman enorm, insa intrucit nu a fost niciodata folosit la justa valoare acest potential a fost inghetat. Pentru ca atita timp cit intr-un partid numai o persoana ia decizii, iar restul nici nu-si pun capul in miscare executind orbeste deciziile luate de superiori, acesti membri degradeaza, iar odata cu acest lucru scade si potentialul partidului in intregime. Probabil ca pe multi din membrii PCRM aflarea in PCUS nu i-a facut sa inteleaga acest lucru.
Stim cu totii cum in PCRM au fost marginiti chiar membri de frunte asa cum este Stepaniuc; as spune ca in 2001 anume acestui personaj datoreaza cistigarea alegerilor, pentru ca imi amintesc foarte bine campania electorala de atunci: era o persoana vie, combativa, activa in dezbateri publice. Iar acum ce avem din aceasta persoana? Parca este fiert, s-a vestezit cu totul si nu cred ca se va putea anima macar pe sine, nu mai zic de animarea proiectului politic Moldova Unita. Zilele astea au mai trecut citiva membri din PCRM in Moldova Unita; nu vad relevant trecerea membrilor din PCRM in alte partide, pentru ca nu are loc automat transferarea de credit politic. In alegeri nu conteaza care partid are mai multi membri, conteaza mesajul, imaginea acestui partid, iar cazul AMN este ilustrativ in acest sens. PCRM va continua sa-si mai pastreze o vreme titlul de cel mai puternic partid in sondaje, insa dupa urmatoarele alegeri autoritatea lui va scadea drastic, pentru ca de fapt nu va mai fi cel mai puternic partid politic din Republica Moldova.
Cercetarea si condamnarea comunismului la fel va avea un impact asupra acestui partid chiar daca dupa cum s-a declarat comisia nu va cerceta regimul comunistilor de dupa 2001. Surpriza care-i asteapta este ca acest partid va disparea mai repede decit si-au inchipuit cei care i-au croit existenta; in primul rind acest partid s-a aflat la conducere doar prin fals si asa cum au falsificat alegerile la 5 aprilie 2009 tot asa nu-i exclus sa le fi falsificat mult si in 2001 si in 2005. Nu cred ca poti sa te bizui prea mult pe aceste lucruri pentru a te mentine la un nivel stabil pe scena politica. Declinul lor este evident si cred ca nu se va opri pina nu va fi unul definitiv. Mai apoi autoritatea PCRM se bazeaza pe autoritatea unei singure persoane care este Voronin si daca in urma dosarului 7 aprilie se va constata ca a incalcat legea sau a dat ordine ilegale risca sa-si pateze un pic autoritatea si in felul asta va scadea si autoritatea PCRM. Zilele trecute organizatia de tineret PCRM a protestat in fata MAI contra jandarmeriei lui Filat: cred ca asa cum protestele anticomuniste PPCD din 2001-2002 mai tare au intarit pe comunisti tot asa si acum protestele comunistilor vor intari PLDM-ul; ma intrebam daca nu cumva asta ar fi si scopul.
In fine, toti vorbesc despre faptul ca alegerile anticipate din toamna sunt inevitabile si stim ca PCRM la fel isi doresc alegeri anticipate; am observat ca spre deosebire de campania electorala din primavara unul din fruntasii comunisti, care este Muntean a devenit mai agresiv aruncindu-se in declaratii patriotarde. Acest comportament il compromite definitiv, pentru ca in cele doua campanii electorale s-a comportat ca un mielus. Sunt sigur ca daca vor pastra retorica agresiva in eventuale alegeri anticipate isi vor speria si spulbera foarte mult electoratul.

No comments: