Monday, June 14, 2010

Acronime falimentare

Orice partid politic indiferent cum nu s-ar numi pina la urma isi alege un acronim, care reprezinta un fel de "marca inregistrata" a partidului dat. De exemplu Partidul Liberal si-a ales forma prescurtata de PL, iar Partidul Liberal-Democrat si-a insusit acronimul de PLDM. Chiar daca ar parea banal, aceste denumiri prescurtate conteaza foarte mult mai ales atunci cind este vorba de cum sunt percepute de electorat. Daca am analiza mai atent ce fel de acronime au existat pina acum in politica am putea concluziona ca exista acronime falimentare: acestea sunt formate din 3 litere, iar exemplul cel mai elocvent este AMN.
Sa incepem chiar cu partidele parlamentare din 1994: observam ca Partidul Democrat Agrar din Moldova are forma prescurtata de PDAM. In acelas parlament au mai intrat alte 3 blocuri politice dintre care doua au acronime de 5 litere si unul de 3 litere. La alegerile locale din 1995 candideaza pentru prima data Partidul Comunistilor care este abreviat simplu cu PC. Alte doua formatiuni politice care au inregistrat un rezultat mai bun au fost acelas Partid Democrat Agrar (PDA) si "Alianta fortelor democratice" (AFD). Apoi urmeaza anul 1998 cind avem alegeri parlamentare in urma carora trec in parlament 4 formatiuni: Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCM), Blocul electoral "Conventia Democrata din Moldova" (CDM), Blocul electoral "Pentru o Moldova Democratica si Prospera" (PMDP) si Partidul Fortelor Democratice (PFD). La alegerile parlamentare din 2001 trec doua partide politice: PCRM si PPCD, si blocul electoral "Alianta Braghis", iar la alegerile locale din 2003 vedem ca rezultatele cele mai bune au obtinut PCRM, Blocul electoral "Alianta Social-Liberala Moldova Noastra", care mai apoi si ajunge in formula actuala de AMN. In 2005 AMN vrind sa dea lovitura de gratie comunistilor formeaza un bloc electoral pe care l-au numit Blocul electoral "Moldova Democrata" (BMD) acronimul caruia este din nou format din trei litere, bloc care asa si nu a cistigat alegerile. In 2007 partidele cele mai puternice au continuat sa fie PCRM, PPCD, AMN si PDM doar ca peste 2 ani la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 doua dintre ele nici nu trec pragul electoral: PDM si PPCD, iar AMN obtine doar 11 mandate - acesta fiind de fapt primul scrutin electoral cind aceasta formatiune politica participa de una singura in alegerile parlamentare. Pentru prima data in parlament trec si doua partide liberale: PL si PLDM, care obtin rezultate aproape egale alegindu-se cu cite 15 mandate. In alegerile anticipate de la 29 iulie 2009 in urma aderarii lui Marian Lupu la democrati, PDM reuseste sa treaca in parlament, iar AMN obtine doar 7 mandate. Pe linga comunisti PL si PLDM sunt partidele care vin in parlament cu 15 si respectiv 18 mandate.
AIE, care reprezinta alianta de guvernare formata din 4 partide, din fericire, a decis organizarea alegerilor parlamentare in noiembrie curent. Cred ca merita sa incercam sa anticipam in baza concluziilor pe care le putem trage din aceasta analiza care partide vor fi cele mai cotate. Concluziile sunt urmatoarele: partidele care poseda un acronim din 4 litere sunt partidele cele mai rezistente. Se spune ca PPCD este partidul care a fost reprezentat in parlament in toate legislaturile cu exceptia ultimelor doua. Aceasta inseamna ca la guvernare poate veni cel mai degraba un partid care poseda anume un astfel de acronim format din 4 litere, iar aflarea la guvernare a PDAM-ului si PCRM-ului confirma acest lucru. Partidele falimentare sunt cele care poseda un acronim format din 3 litere dintre care CDM si PFD au fost cele care cel putin au reusit sa ajunga in parlament pentru o legislatura, iar PSD si PSL au fost alte doua formatiuni politice cit de cit vizibile, care nu au reusit sa treaca vreodata pragul electoral. Concluzia generala este ca electoratul moldav da preferinta partidelor care detin acronime de valenta para si ma bucur ca pe flancul de drepta al esichierului politic avem 2 astfel de partide. Imi pare rau ca partidul democrat si-a ales forma prescurtate de PDM.

No comments: