Sunday, August 22, 2010

Lupu e pe loc repaos

Deja se stie ca AMN vrea un candidat unic la prezidentiale, iar acesta sa fie nimeni altul decit Marian Lupu. Mai mult, Urechean considera ca alegerile prezidentiale concomitente cu cele parlamentare ar fi o greseala enorma. Pe linga asta propune ca la alegerile parlamentare AIE sa participe pe o lista comuna. Bine, treaba asta cu lista comuna o intuiam, pentru ca AMN a slabit mult in sondaje, dar faptul ca vrea alegeri parlamentare decalate este cel putin interesant mai ales daca ascultam si declaratiile liderului PDM facute la Balti. Faptul ca Lupu are anumite dezacorduri cu ceilalti lideri ai aliantei nu-mi atrage atentia, pentru ca este stiut ca toti au viziuni diferite, insa cind spune ca el o sa dizolve parlamentul incep a-mi pune anumite intrebari. Sa vrea oare si Lupu dupa referendum doar alegeri prezidentiale, iar cele parlamentare sa le avem mai tirziu? Nu inteleg care ar mai fi logica acelor alegeri parlamentare, daca presedintele va fi deja ales.
Daca tinem cont de faptul ca rating-ul PDM nu este cel mai stralucit, atunci probabil ca Lupu ar prefera dupa referendum sa avem doar alegeri prezidentiale la care AIE sa participe cu un singur candidat. Altfel daca au loc concomitent si alegerile parlamentare, atunci pe linga faptul ca fiecare lider de partid va candida, adica pe linga concurenta mai mare, vom mai avea si interdependenta rezultatului pentru prezidentiale de ratingul partidului. Se stie ca PDM in sondaje nu este cotat decit ceva peste 10%, iar asta ar influenta si rezultatul lui Lupu pentru prezidentiale in primul tur ceea ce inseamna ca exista riscul ca Marian Lupu pur si simplu sa nu treaca in turul II. Si atunci daca ceilalti lideri accepta ca AIE sa participe cu un singur candidat evitind in acelas timp alegerile parlamentare, atunci care este sensul promisiunii lui Lupu, care spune ca el va dizolva parlamentul? In baza la ce? Ca sa faca doar pe plac comunistilor? Eu inteleg ca pentru PDM alegeri parlamentare in toamna 2011 ar fi perfecte mai ales daca in toamna aceasta Marian Lupu este ales presedinte. Nimeni n-ar pune la indoiala faptul ca intr-un an de zile si-ar consolida foarte mult electoratul. Insa cine ar accepta asa ceva, care din liderii AIE ar accepta inaintarea lui Lupu drept unica candidatura AIE, ca mai apoi el sa dizolve parlamentul? Cred ca nici Vlad Filat si nici Mihai Ghimpu nu vor accepta asemenea scenariu. Sau poate ca Marian Lupu s-a referit ca va dizolva parlamentul peste 3 ani? Nu cred, pentru ca ar fi specificat acest lucru. Anterior si eu m-am pronuntat in favoarea alegerilor parlamentare decalate, insa eu spuneam invers: ca dupa referendum sa avem alegeri parlamentare, iar cele prezidentiale sa fie organizate in toamna care vine.
La moment doar din partea PL si PLDM am auzit ca vor alegeri parlamentare concomitent cu cele prezidentiale. Liderii liberali si-au motivat optiunea prin faptul ca trebuie sa punem la punct cit mai repede criza politica, pentru ca orice intirziere duce automat la intirzierea venirii investitiilor in Republica Moldova. Dupa cum stim atit premierul cit si presedintele interimar au avut multiple intilniri la Bruxelles, dar si la Chisinau cu diferite delegatii si potentiali investitori europeni. Singura problema dupa cum spuneau ei este ca nu s-a ales presedintele si ca toti sunt in expectativa, vor sa vada intii o stabilitate politica in tara dupa care se vor decide.
In privinta lui Marian Lupu voi spune ca cel mai bine era daca el accepta un post de ministru in guvernul Filat eventual chiar pozitia pe care o detine actualul ministru al economiei Valeriu Lazar mai ales ca anterior a detinut portofoliul de ministru al economiei. Aceasta functie ii dadea la sigur mai multa vizibilitate in cadrul guvernului Filat. Iata de ex. Urechean a inteles acest lucru si a acceptat postura de prim-vice-speaker.

No comments: