Tuesday, September 7, 2010

Concluziile de final in urma referendumului

Dupa o campanie prezidentiala in avans am ajuns sa ne alegem pina la urma doar cu alegeri parlamentare care potrivit liderilor AIE vor avea loc pina la 14 noiembrie 2010. Totusi acest referendum a scos in evidenta anumite chestii foarte importante, pe care ar trebui sa le constientizam. In primul rind trebuie sa remarcam comportamentul putin arogant a liderului PLDM, care nu scapa nici o ocazie sa ne aminteasca ca partidul sau va merge in alegeri cu propria candidatura. Esecul referendumului este o palma data peledemistilor, pentru ca si-au supra-apreciat fortele si s-au comportat uneori nu prea amical cu partenerii din alianta. Invalidarea referendumului este o lectie in primul rind pentru PLDM, care trebuie sa invete sa fie mai moderat; poate sa fie ambitios, agresiv si incisiv, dar numai cu comunistii - nu si cu partenerii din cadrul aliantei.
O alta chestie pe care o constat este plafonarea foarte puternica a ratingului PDM - Marian Lupu si cred ca acest lider politic impreuna cu intreg partidul sau urmeaza sa aiba soarta colegului sau de alianta pe nume Urechean - liderul AMN. Daca la eventualele alegeri parlamentare din aceasta toamna PDM va reusi cel putin sa-si mentina numarul de mandate obtinute anul trecut, atunci asta va fi o adevarata reusita. Marian Lupu degradeaza ca lider politic, dar si ca imagine si as spune ca chiar incepe sa semene putin cu Urechean, care nu este un lider politic rau doar ca poate putin lipsit de fler si un pic populist. De fapt s-ar putea intimpla ca apropierea dintre cei doi lideri sa se fi soldat si cu un transfer de imagine negativa spre Marian Lupu in schimbul unui transfer de imagine pozitiva spre Urechean. Apropierea dintre cei doi in special suportul declarat de Urechean pentru Lupu in eventuale alegeri prezidentiale i-a mai taiat lui Lupu din elan in sondaje. Cred ca Lupu ar trebui sa aiba o pozitie cit mai independenta daca vrea sa se mentina in continuare cel putin lider al sondajelor.
Multi spun ca liderul PL - Mihai Ghimpu are cel mai mult de cistigat din aceasta cursa electorala esuata. Cred ca el cistiga nu numai pentru ca ar fi fost mai putin motivat sau interesat in succesul acestui referendum, ci cistiga anume din cauza ca el este un lider independent si nu are nici o coordonare foarte strinsa cu ceilalti lideri din alianta. Deci face exact ceea ce i-am recomandat sa faca si lui Marian Lupu. Pe linga asta Ghimpu a avut inspiratia de a nu se grabi sa-si anunte candidatura pentru postul de presedinte in eventuale alegeri prezidentiale spunind ca trebuie sa ne concentram pe referendum si dupa asta o sa vedem ceea ce a fost o miscare tactica destul de reusita, iar prin asta si-a pus in evidenta experienta despre care ne tot vorbeste - multi inca nestiind in ce se reflecta aceasta experienta a lui. Vreau sa spun ca si PLDM este independent doar ca acest partid face anumite miscari in graba si clacheaza. Probabil ca prin asta li se pune in evidenta lipsa de experienta politica.
Acum dupa toate cele spuse mai sus cred ca cel mai bine ne-ar reprezenta la nivel de tara anume Ghimpu si cred ca in urma alegerilor din toamna ar trebui sa se intervina in configuratia prestabilita inca anul trecut astfel ca postul de premier sa ramana lui Filat, cel de speaker lui Lupu, iar presedintele ales de parlament sa fie Ghimpu. Asta ar asigura intr-adevar o stabilitate politica de lunga durata ceea ce este in folosul nostru al tuturora. Pe linga asta am impresia ca daca Ghimpu ar mai ramane si in urmatorul mandat tot speaker, atunci comunistii ar boicota in continuare sedintele anume din cauza ca presedintele parlamentului este Ghimpu. Daca insa Ghimpu va fi ales presedinte, atunci elementul care-i irita pe comunisti va fi lipsa si comunistii poate ca chiar se vor include in procesul de elaborare a legislatiei, in procesul de europenizare a tarii.

No comments: