Monday, May 2, 2011

Chirtoacă vs Bodiu

Bodiu astăzi „venea de la cimitir” și a văzut în treacăt cum Chirtoacă „demola” un monument istoric. Întîmplător sau nu dar la fața locului erau tocmai trei posturi TV: Protv, PublikaTv si M1, care erau gata de senzații tari. Cine le-a invitat, deja cred că poate să răspundă cineva din staff-ul lui Bodiu, că el sigur nu știe.

Trecînd peste aceste detalii, cred că Bodiu a cam exagerat intervenind într-un mod cam grosolan; mai ales atunci cînd a întrebat o doamnă acolo dacă s-a urcat pe acoperiș întorcîndu-se totodata cu spatele la Dorin Chirtoacă care venea spre el. S-a observat chiar din prima clipă că Bodiu era pus pe ceartă, pentru că atunci cînd Dorin l-a salutat a răspuns cu un oarecare tremurat în glas ceea ce denotă că avea emoții de a-l confrunta pe actualul primar. După care au urmat un schimb de replici și cînd Dorin încerca să-i explice lui Bodiu că nu avea cum să vină de la cimitir întrucît l-a văzut venind de cu totul de pe altă stradă, acesta s-a făcut nevăzut.

Chiar dacă Bodiu încerca să-i demonstreze lui Chirtoacă că iată comite o ilegalitate întrebarea cum a ajuns Bodiu acolo pare să aibă mai multă relevanță. Dar tocmai atunci cînd Dorin îi arăta că minte a dat bir cu fugiții.

Nu știu dacă era cazul ca Dorin să răspundă la provocarea lui Bodiu, pentru că dacă îi pasă atît de mult de monumentele istorice de ce n-a intervenit încă atunci cînd era la guvern, pentru că doar se știe că primăria nu are toate pîrghiile pentru a opri demolările? Deci au lăsat special ca lucrurile să se agraveze ca acum să aibă ce-i reproșa lui Dorin Chirtoacă? Dacă așa stau lucrurile, atunci este grav de tot. Altfel, pare cam straniu ca Bodiu să se arate acum așa din senin deranjat de demolări care au loc de cîțiva ani.

Un alt detaliu este că Bodiu purta ochelari și ruguma gumă de mestecat, iar pe lîngă asta îl mai și tutuia pe Dorin Chirtoacă ceea ce iarăși denotă lipsă de respect față de actualul primar. Dacă astfel de comportament este propriu unui tehnocrat, atunci sunt sigur că în nici un caz n-aș dori un asemenea primar pentru capitală.

Acum, după acest atac din partea PLDM, cred trebuie să ne așteptăm ca următorul atac să vină din partea comuniștilor, care după cum știm își coordonează acțiunile cu liberal-democrații: probabil că vă amintiți de întîlnirea lui Dodon cu Ioniță. Dorin Chirtoacă trebuie să fie pregătit psihologic și să nu-și piardă cumpătul, pentru că asta urmăresc Dodon și Bodiu prin atacurile lor consecutive, continue și permanente. Și am impresia că aceste atacuri vor fi și mai dure și mai intense cu cît ne vom apropia mai mult de data alegerilor. De asta ar fi cazul ca Dorin să nu încerce să răspundă la toate aceste provocări, ci mai bine să le evite. Se spune că un om rău nu trebuie să-l înfrunți, dar trebuie să-l eviți, iar ochii lui Bodiu nu sunt deloc de mieluș, ci de vulpoi.

Principalul argument pe care trebuie să-l aibă Dorin Chirtoacă la îndemînă trebuie să fie cel că Bodiu îndată după ce a fost nominalizat drept candidat la funcția de primar general al capitalei din partea PLDM, a spus că nu va acuza pe nimeni dintre contracandidații săi, și va propune soluții. Respectiv avînd această promisiune a lui Bodiu, toate acuzațiile lui în direcția lui Dorin Chirtoacă trebuiesc calificate ca o încălcare a propriei lui decizii.

Bodiu, după ce v-a pierde aceste alegeri se va convinge pur și simplu că pentru a candida la funcția de primar trebuie să fii politician, pentru că doar așa poți să comunici cu alegătorii, doar așa poți să-ți asumi și riscuri politice. Pierderea cursei de către Bodiu va fi o înfrîngere personală a lui Filat iar acest lucru se va răsfrînge și asupra ratingului partidului în întregime, care încet va porni în jos. Deci, eventualele alegeri parlamentare anticipate nu vor aduce cu ele riscul unei majorități verzi în parlament cum se vehiculează printre așa-zișii analiști.

Dodon știe că va pierde aceste alegeri și îndată ce va pierde poate chiar să fie expulzat din partid, pentru că acum comuniștii nu se află la guvernare ca să-l consoleze cu vreo avansare în funcție așa cum a procedat cu Greceanîi în 2007. Acum o pierdere a lui Dodon va afecta imaginea partidului și cred că asta probabil că negociază acum Dodon - o eventuală venire în echipa PLDM după aceste alegeri. Dacă nu va ataca candidatul PLDM în aceste alegeri cred că poate avea șanse bune să ajungă în echipa verde din CMC.

Bodiu, însă după ce va pierde cursa nici măcar nu va rămâne consilier, ci se va refugia la guvern acolo unde are echipă cu ajutorul căreia cică aduce investiții doar că uită sau mai degrabă se face a uita că a ajuns în funcție datorită AIE, pe care ar trebui să o protejeze. Dar dăm crezare unui tehnocrat autointitulat. Oricum nu poate produce decît o furtună într-un păhar cu apă.

No comments: