Acum să ne amintim cîte ceva din istoricum acestei formațiuni politice care s-a numit șic! - care încă se mai numește PLDM. Apăruta la sfîrșitul anului 2007, înregistrată oficial la începutul lui 2008, acest partid și-a început existența printr-o acțiune de strîngere de semnături pentru a organiza un referendum pentru a restabili modalitatea de alegere a președintelui așa precum era înainte de 2000. In vara lui 2008 insa a refuzat sa depuna listele la CEC motivind prin faptul ca ar putea pune mana comunistii pe ele si oamenii care au semnat in favoarea referendumului ar fi putut fi hartuiti. Atunci am inteles ca de fapt aceasta actiune nici nu urmarea organizarea acestui referendum, ci doar s-a folosit de aceasta campanie pentru a se lansa pe scena politica. Dupa aceasta mult-trimbitatul numar de 250 mii de semnaturi de sustinere a constituit un argument principal de campanie care au urmat in 2009. Atunci au luat 12.43% la 5 aprilie devenind astfel cel de-al treilea partid de pe scena politica din Republica Moldova. La 29 iulie 2009 au luat si mai mult ajungind cel de-al doilea cel mai puternic partid chiar daca diferenta dintre PLDM si comunisti era enorma.
Dupa un an si jumatate de AIE1 s-a ajuns la alegeri anticipate din cauza ca nu a fost ales presedintele si la 28 noimebrie 2010 PLDM isi dubleaza practic bazinul de electori. Acest lucru a constituit un moment de triumf pentru PLDM, insa foarte repede acest triumf s-a transformat in scirba mai ales dupa ce a fuzionat cu AMN - un partid care a fost scos de pe scena politica la ultimele alegeri parlamentare. Am spus-o si cu alte ocazii ca incepind cu aceasta fuziune a inceput numaratoare inversa pentru electoratul PLDM.
Nu am date ale sondajelor si nu vreau sa speculez, insa intuiesc ca la moment se atesta o scadere a ratingului partidului in sondaje, iar acest lucru ii alerteaza. Iesirea lui Godea din partid poate fi facuta cu scopul de a micsora viteza cu care acest partid pierde electoratul, de a canaliza atentia asupra sa astfel PLDM sa reuseasca sa ia in aceste alegeri un rezultat cit mai bun, adica sa-si confirme cel putin rezultatul de la ultimele alegeri parlamentare. In acelasi timp aceasta iesire spectaculoasa va constitui si o justificare pentru un eventual rezultat mai scazut in aceste alegeri.
Trebuie sa recunoastem ca jumatate din electoratul care a venit la 28 noiembrie la PLDM era si inca este foarte volatil. Conducerea partidului in loc sa se concentreze pe insusirea acestui electorat, pe fidelizarea lui a recurs in citeva luni de la alegerile parlamentare la o fuziune care n-a facut decit sa lase acel electorat sa-si continue migratia spre dreapta esichierului politic.
No comments:
Post a Comment