Wednesday, December 21, 2011

Identitatea care ne-ar putea salva

Zilele trecute, binecunoscutul analist politic Anatol Țăranu, într-o emisiune de la o televiziune privată, spunea că demult nu a văzut atît de multă xenofobie în Republica Moldova. Acesta ne-a atras atenția asupra faptului că unii actori politici își fac din românofobie platformă pentru activitatea lor politică. Spunea că „român”-ul este asociat tot mai mult cu fascismul în condițiile cînd tot mai mulți cetățeni încep să se identifice din punct de vedere identitar cu românismul.

Luna aceasta, un partid și-a luat drept platformă politică dezideratul unirii Republicii Moldova cu România și dacă acest partid va accede în Parlament la următoarele alegeri parlamentare, care ar putea avea loc chiar în primăvară, atunci forțele românofobe s-ar putea radicaliza și mai mult. Consider că ar fi mai bine dacă ne-am manifesta apartenența identitară și culturală la spațiul românesc cu mai puțin zel, pentru că altfel am aprinde spiritele și alimenta românofobia.

Întrebam mai demult un coleg de serviciu, care provine dintr-o familie mixta ceho-germană, cum se identifică și mi-a răspuns că read more

No comments: