Friday, January 25, 2013

Product of Moldova sau dorul de casă

Cînd ne apucă aici dorul de casă, mergem la un mic magazin din orășelul vecin, unde poți cumpăra produse ucrainești și rusești. Aceste vizite micșorează distanța dintre Moldova și America, și ne fac să ne simțim mai aproape de cei dragi. Cînd însă mai găsim și ceva produse din Moldova, atunci ne simțim cu adevărat fericiți. Unul din produsele moldovenești vîndute în acest magazin, cu marca Product of Moldova, a fost dulceața din gutui, care ne amintește de borcănașele de dulceață din beciul părinților de acasă.

În magazin mai poți găsi brînză de casă care se numește „Творог бессарабский” (chiar dacă e făcut în Philadelphia), roșii marinate, hrișcă, frunze de vie pentru sărmăluțe (strînse în viile din California), salam „Докторский”, halva, ulei de floarea soarelui (americanii folosesc mai mult ulei din soia și măsline), pește sărat (селёдка), biscuiți din ovăz, пряники. Vișinele congelate care se vînd cu 6 dolari pentru jumătate de kg au servit de minune la prepararea tortei „Cușma lui Guguță”.

Chiar dacă aceste produse ne provoacă o plăcere gustativă deosebită și ne alină dorul de casă, nu ni le putem permite decît în zilele de sărbătoare, pentru că prețurile bat la buzunar: mai mult pe Europa Liberă.

No comments: