Tuesday, May 7, 2013

din Arhivă: Postulatul partidelor mari

Din moment ce pe scena politică apar două partide mari, noţiunea de „alianţă de guvernare” sau „opoziţie parlamentară” îşi pierd din sensul clasic, astfel partidele parlamentare mici devin adevărata opoziţie, iar partidele parlamentare mari - formează adevărata alianţă de guvernare.

Partidele mari luptă pentru titlul simbolic de cel mai puternic partid politic, însă această luptă nu este atît de principială. Interesul lor comun este să rămînă cele mai puternice, de aceea niciodată nu se vor ataca frontal, ci mai degrabă se vor proteja de atacurile „opoziţiei”.

Conform rezultatelor ultimelor alegeri, PCRM a obţinut 39% și PLDM 29% - ceea ce le conferă titlul de cele mai puternice partide pe scena politică din Moldova. Este evident că PLDM va tinde să devanseze comuniştii, iar acest lucru nu-l poate face decît din contul PDM şi PL.

Partidele mici ar trebui să înţeleagă „lumea” partidelor mari, modul în care acestea relaţionează cît şi angajamentul lor tacit că se vor ajuta să îşi menţină ponderea... mai mult pe Europa Liberă

No comments: