Alegerile au trecut şi deja avem mulţi care le comentează sau speculează, dar cred că ceea ce le scapă multora este faptul că Republica Moldova devine pe bune o țară tot mai democratică. De lucrul acesta ne putem convinge făcînd o incursiune în ceea ce privește numărul partidelor care au trecut în Parlament de la Independență încoace.
În anii ‘90, anii de renaștere națională, numărul partidelor sau blocurilor electorale, care au reușit să acceadă în Parlament a fost de 4, după care odată cu venirea comuniștilor la putere numărul partidelor parlamentare scade la 3. Alegerile din 5 aprilie 2009 restabilesc numărul de partide aflate în Parlament la 4, iar alegerile anticipate din vara aceluiași an aduc tocmai 5 partide în Parlament, dar care reușesc să se mențină doar un an de zile din cauza imposibilității alegerii președintelui. Alegerile din 2010 scad numărul partidelor înapoi la 4, ca în cele din urmă alegerile din 30 noiembrie 2014 să aducă 5 partide în Parlament.
Cred că acest număr de 5 partide va rămîine neschimbat chiar dacă am avea alegeri anticipate anul acesta sau în viitorul apropiat. Acest lucru nu poate decît să ne bucure, pentru că după cum vedem numărul partidelor, chiar dacă foarte încet, crește. Aceasta înseamnă în primul rînd faptul că guvernanții vor fi forțați să formeze coaliții din cel puțin 3 partide ceea ce va duce la un control reciproc al actului de guvernare.
Sper doar ca viitoarea guvernare să contribuie la menținerea și poate chiar la aprofundarea democrației ceea ce numaidecît va face Moldova tot mai atractivă pentru Uniunea Europeană. Mai sper să fie restabilit pragul electoral la 4-5% astfel ca în Parlament să poată ajunge și mai multe partide decît pînă acum, pentru că aceasta, ne place sau nu, va duce categoric doar la o democrație tot mai puternică.
Mă bucur enorm de mult că în aceste alegeri electoratul a reușit să dea o lecție bună „noii” clase politice; electoratul a dat dovadă de caracter. Cred că a venit timpul cînd politicienii trebuie să înțeleagă că ori își onorează angajamentele din cadrul campaniilor electorale sau riscă să fie taxați la următoarele alegeri și dați jos de pe scena politică.
Sursa: Europa Liberă
No comments:
Post a Comment