Sunday, February 24, 2008

Republica prezidentiala

Unii au sa spuna ca ieri a fost o zi istorica, pentru ca anume ieri in Scuarul Operei Nationale a avut loc intilnirea organizata de liderii PLDM pentru instituirea grupului de initiativa care vor stringe semnaturi in vederea realizarii referendumului pentru schimbarea Constitutiei. La moment Republica Moldova este o tara parlamentara si asta schimbare fusese facuta chiar inaintea venirii comunistilor la putere in anul 2000. Acest referendum care urma sa se petreaca pe 5 octombrie 2008 va dori ca sa modifice constitutia astfel incit sa putem alege presedintele asa cum se facea inainte prin votul direct al cetatenilor: deci se vrea revenirea la republica prezidentiala. Motivul invocat este precum ca in 2000 cind fusese modificata constitutia au fost facute modificari doar in ceea ce priveste modul de alegere a presedintelui insa imputernicirile acestuia raminind intacte.
Acum ma intreb: si de ce se vrea revenirea la o republica prezidentiala, dar nu se pledeaza pentru reducerea din functiile mult prea largi pentru un presedinte ales de legislativ si prin asta sa transformam Moldova intr-o republica parlamentara veritabila? As crede ca de fapt nu se urmareste construirea modelului parlamentar care poate ar fi destul de functional, dar se prefera modelul vechi in care presedintele detine functii destul de tentante pentru unii.
Imi amintesc si acum cum profesorul meu de matematica din liceu, dl Eugen Popa, ne invata cum sa desenam fara rigla o linie dreapta pe tabla la lectiile de geometrie: deci pui creta in punctul din care trebuie sa tragi linia si privesti la punctul in care trebuie sa ajungi; nu trebuie sa te uiti la mina, dar in punctul in care trebuie sa ajungi: astfel linia se primeste cea mai dreapta. Deci presedintele cu cit va detine in miini mai multe functii cu atit verticala puterii se primeste mai dreapta, iar punctul in care tintesc multi va fi presedentia.
Cel mai mult imi place in aceasta initiativa modelul 50/50 pentru alegerea parlamentului. Nici eu inca nu inteleg exact cum anume se va vota, dar mi se pare ca astfel se va reduce mult din capacitatea celor de la guvernare de a manipula electoratul si oamenii vor putea da votul pentru oameni concreti si nu doar pentru partid in care nu toti iti pot fi pe plac. Insa nici nu pot sa exclud faptul ca anume necunoasterea acestui model poate sa duca la manipulari si mai mari, pentru ca asa a fost intotdeauna: necunoasterea noastra, a electoratului, a fost folosita impotriva noastra. Pentru asta as propune initiatorilor referendumului o campanie de informare in masa pentru ca cetateanul sa cunoasca toate aceste detalii.
Spre sfirsit pot sa spun asa ca oricare nu ar schimbarile propuse cetateanul le va vota express si asta se va intimpla pentru ca nivelul de viata in Republica Moldova este deja pentru majoritatea insuportabil. Astfel realizarea referendumului va fi cu Success chiar daca aceaste schimbari nu vor fi cele mai potrivite sau impartasite in totalitate. Am convingerea ca acest referendum va fi un exercitiu bun atit pentru PLDM cit si pentru societatea civila care a cazut in ultimul timp intr-o indiferenta totala. Si oricare nu ar fi aceasta schimbare in constitutie - asta va aduce un suflu proaspat indispensabil in politica de la Chisinau.

No comments: