Tuesday, February 19, 2008

Comunicarea violenta

Unii folosesc violenta pentru a se manifesta, iar altii doar pentru a lupta sau a protesta, insa fiecare si-o insuseste si si-o manfesta prin comportamente rautacioase la adresa celor din jur mai mult sau mai putin. Violenta ca fenomen ne este insusit la multi inca de mici, inca de la scoala unde care este cel mai violent este cel mai cotat. Unii spun ca exista chiar si popoare violente. Cine stie?!
Astazi, insa, nu voi scrie despre violenta la general, dar voi scrie anume despre violenta in comunicare sau despre comunicarea violenta. Primul lucru prin care putem observa comunicarea violenta pe un blog este aparitia de semne de exclamatie sau de intrebare exagerate in unele comentatii sau chiar si posturi. Aparitia lor nu este intimplatoare pentru ca persoana pe linga cele scrise mai vrea sa transmita si o parte din mesajul non-verbal pentru a ne face sa simtim mai mult dezacordul sau protestul fata de altii sau fata de opiniile altora. Cele mai multe persoane care ne transmit un mesaj violent sunt tentate si sa foloseasca si cuvinte mai vulgare sau uneori chiar total necenzurate. Din aceasta cauza vreau sa atentionez pe multi care au de gind sa posteze aici, pentru a fi atenti la maniera de a scrie pentru ca orice incercare de a ne transmite un mesaj violent se simte. Intrucit violenta este ceva urit intr-o societate democratica trebuie sa cultivam la noi mai mult comunicarea non-violenta. Desigur ca rutina sau frustrarea ne face de foarte dese ori sa spunem cuvinte urite de care sa ne para rau pe urma, pentru ca le spunem nefondat de fapt. Adevarata cauza a nemultumirii noastre este in rutina sau frustrarea. Atunci de ce sa nu renuntam din start sa folosim asa cuvinte daca stim ca o sa ne para rau?
Comunicarea violenta este prezenta in multe postari mai incordate, care sub acoperemintul curajului, adica spunind ca eu am curaj sa spun ceea ce gindesc nu facem decit sa camuflam aceasta violenta in comunicarea noastra. Despre comunicarea non-violenta puteti consulta mai multa literatura de specialitate, iar eu va recomand aici prima sursa pe care o gasesc interesanta, dar nu impartasesc numaidecit toate punctele de vedere de aici.
Comunicarea violenta se manifesta foarte clar atunci cind cineva avind anumite convingeri sau idei vrea cu toata puterea sa ni le impuna prin postare insistenta si chiar exagerata uneori. Cineva poate sa repete mesajul de foarte multe ori schimbind doar putin forma - mesaj care are un efect de bomba psihologica mai mult. Deci inisistenta asta este primul indiciu ca persoana data manifesta o comunicare violenta si cu cit incerci sa o contrazici cu atit mai rau faci pentru ca nimeni nu o poate opri de parca ar fi o reactie in lant exact ca o reactie atomica.
Oricum inteleg ca orice ingradire a acestor persoane poate fi catalogata de unii ca cenzura, dar eu nu cred ca asta este cenzura, pentru ca cenzura este atunci cind nu ii dai omului voie sa spuna ceva, sa isi spuna ideile, dar atunci cind el ti le repeta la infinit, atunci nu mai cred ca este cenzura ci este o incercare de a ne lipsi de comunicarea lui violenta.

No comments: