Saturday, February 16, 2008

Simţ al unităţii

De mai multe ori aud pareri precum ca moldovenii nu sunt uniti, ca sunt mai mult independenti sau aleg sa se adune doar in anumite grupuri. Ma gindeam si eu care as fi cauza ca nu putem sa fim si noi mai uniti, pentru ca in unele cazuri conteaza foarte mult acesta coeziune dintre membrii unui grup etnic. Odata ce apartenenta la un grup etnic nu ne poate uni, inseamna ca forta cu care ne atrage este cu mult mai mica decit alte forte care au rol de a ne razleti mai mult.
Ma uit ca si politica dusa de actuala administratie, care prin moldovenismul lor vor sa ajunga in a inviora putin din patriotismul nostru, putin din mindria de neam, care in ultima vreme cunoaste perioade destul de grele. Se incearca formarea de diaspore in toate tarile unde traiesc moldoveni originari din Republica Moldova, chiar si in Romania a fost o incercare de a forma diaspora moldovenilor, dar esuase mi se pare. In acest sens au si fost planificate fonduri pentru distribuire. Pot sa spun ca salut aceasta initiativa a guvernarii, iar asemenea lucruri trebuiau intreprinse chiar din 2001 de cind au venit la guvernare si nu doar acum.
Cred ca adevarata cauza a acestei degradari de identitate pe care o traim acum este rezultatul dezmembrarii teritoriului istoric Moldova - acolo unde toti erau locuitori moldoveni inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. Din anul 1812 de pe vremea anexarii Basarabiei la Imperiul Rusesc Moldova a fost sortita la degradare de identitate si mai cu seama la degradarea simtului unitatii. Iata asta este cauza la toate disputele din ultima vreme duse de guvernare si opozitie, cauza ca noi moldovenii nu avem forta sau poate ca nici dorinta destula ca sa ne adunam singuri oricit de departe de casa am fi.
Imi amintesc si acum cit de surprins am fost cind am aflat ca chiar si in Romania mai exista o Moldova si de multe ori citesc cum multi cetateni romani au descoperit ca si in Republica Moldova se vorbeste o limba pe care o inteleg perfect privind din intimplare postul de televiziune de la noi.
Toti stiu ca cineva are o vina pentru toate aceste lucruri care ni s-au intimplat si inca urmeaza sa ni se intimple. Toti stiu ca asa ceva nu este normal si se incearca a da diferite interpretari pentru a justifica o pozitie sau alta. Totusi adevarata raspunzatoare de dezmembarea Moldovei trebuie sa se faca Rusia si ar proceda foarte corect daca ar incerca prin efortul sau sa ne ajute sa unificam intr-un trup toate teritoriile pierdute. Dupa cum vedem ca problema transnistreana nu se mai rezolva usor ne dam seama ca Rusia are alte griji acum decit a corecta greselile facute in trecut. Spiritul si simtul unitatii inca traieste in multi cetateni ai Republcii Moldova chiar daca si ei sunt foarte razletiti de diferite interese. Adevarata forta a identitatii o vom simti atunci cind toti moldovenii vor fi uniti prin alipirea acelor teritorii care mai pot fi recuperate chiar si sub umbrela altui stat. Principalul acum este de a uni toate teritoriile care apartineau Moldovei, ca sa incepem si noi putin cite putin sa incercam acest simt al unitatii care ne este atit de strain.

No comments: