Friday, March 7, 2008

Partidul fenomen

In timp ce sfirsitul de an 2007 era marcat de aparitia si disparitia diferitor partide politice acum la mai putin de trei luni din 2008 putem deja deslusi mai mult din orientarea lor sau chiar si tendintele de aliere in 2009.
Colosul comunist mai mult ca probabil ca nu va lua o majoritate la urmatoarele alegeri, cu toate ca ei sunt destul de optimisti, si de asta vor dori ca sa isi gaseasca aliati cu care sa mentina majoritatea in parlament si sa domine in continuare. Ca primi aliati pot fi considerati PPCD si PD in ultimul din care a fuzionat ca prin miracol si PSL. Comasarea fortelor politice s-a produs si pe segmentul social-democrat. Nu este exclus ca si PSD condus de Braghis sa devina in caz de necesitate un satelit pentru comunisti.
Un alt grup de partide numit Liberale printre care PL, PNL, PLDM ar trebui cumva ca sa se uneasca pentru lupta electorala din 2009. PLDM este deja perceput de PD si PPCD ca mare risc pentru viitoarele alegeri. Nu cred ca PL sa fuzioneze in PLDM si asta doar din considerentul ca PL isi rezerva o alta strategie politica si atitudine fata de Romania decit PLDM. Nici PNL nu cred sa fuzioneze la PLDM pentru ca chiar de la aparitia partidului liberal-democrat a reclamat ca si PSL, PD si PPCD precum ca PLDM le fura membrii de partid prin corupere din structurile raionale.
Este interesant cu cita forta absoarbe PLDM membrii diferitor partide si as crede ca mai urmeaza sa se plinga si PL, PCRM sau AMN si devine campion national pentru puterea de absorbtie. Acest partid chiar de la inceput a fost declarat ca partid-actiune, iar eu as spune ca este si partid-fenomen pentru ca intr-adevar niciodata nu s-a produs intr-un timp atit de scurt o emigrare atit de masiva din mai multe partide intr-un singur partid. Din acest considerent PLDM prezinta o forta de temut pentru multe partide la alegerile din 2009 inclusiv si pentru comunisti.
Un alt partid care se bucura de curind de mici victorii este AMN obtinind primaria din Buteni unde au fost organizate alegeri repetate ani la rind. Ma intrebam inca de la inceput care va fi oare relatia dintre AMN si proaspatul PLDM si mi se pare ca va fi una cooperanta.
Au mai aparut si alte partidute, miscari populare sau patriotice, dar nu le mentionez pentru ca nu cred ca au destula forta ca sa se produca pe scena politica din Chisinau.
Tin sa mentionez ca imi par aberante declaratiile liderilor PD sau PPCD care se arata deranjati de migrarea membrilor in PLDM. Intr-adevar trebuiesc probe si nu presupuneri declarate de la tribuna parlamentului. Imi amintesc de timpul protestelor din 2001 si de luarile de cuvint ale liderilor PPCD la acea vreme: asa cum doar criticau pe comunisti tot asa si acuma doar critica si nu imi par deloc credibili.

No comments: