Friday, March 28, 2008

Felicitari de ziua Unirii!

Permiteti-mi va rog ca sa va felicit cu ocazia Unirii realizata la 27 martie 1918 prin semnarea Actului de Unire de catre Sfatul Tarii. In ciuda tuturor interpretarilor care pot fi date acestui eveniment cred ca a fost o decizie buna daca s-au gasit altii mai corecti sa ne zmulga de la Romania din nou sub pretextul eliberarii fasciste. Personal imi doresc mult de tot ca acest eveniment sa se repete pentru ca numai in asa mod vom scapa cu adevarat de influienta ruseasca care culmea vor sa ne faca din tara noastra Republica Moldova deja si federatie. Nici nu vreau sa aud de asa ceva si sa stea ei acolo in Rusia cu federatia lor cu tot, pentru ca daca suntem declarati tara independenta, atunci de ce nu ne respecta aceasta independenta dar stationeaza si arsenal si armata pe teritoriul nostru? Desigur ca raspunsul este evident si toti cunosc planurile de expansiune ale Rusiei.
Stiu ca multi sunt obositi deja si poate ca sunt si disperati cind se gindesc la Unire, dar numai gindirea pozitiva si optimismul poate ca sa ne transforme visul in realitate. Este clar ca buna ziua ca noi nu avem nici o sansa ca sa ramiinem tara independenta si sa nu fim direct sub influienta Rusiei de acceia pledez pentru unire si orientarea cu adevarat spre Uniunea Europeana. Pentru ca poate nu ar fi aceasta unire atit de importanta daca Rusia ne-ar lasa in pace ca sa ne dezvoltam tara asa cum vrem noi fara a respecta numaidecit si pozitiile sau interesele ei. Dar intrucit Republica Moldova practic nici nu este recunoscuta de Rusia sfidind deschis independenta si suveranitatea noastra, atunci fara a sta mult pe ginduri pledez doar pentru unire.
Din urma unirii avem doar de cistigat atit noi basarabenii cit si Romania in general, pentru ca doar asa cind vom fi pusi in aceleasi conditii si vom putea judeca corect si concura sanatos cu romanii din alte regiuni ale Romaniei. Asta ne va impulsiona spre a munci mai mult si a ne manifesta pentru a sparge toate preconceptiile potrivit carora oamenii la noi sunt mai mult rusi sau alte mituri. Unirea ne va oferi sansa de a ne cunoaste cu adevarat, pentru ca iata sunt deja 68 de ani de cind am fost rapiti fara voia noastra de la patria noastra adevarata care este Romania.
Multi pot sa spuna: dar ce iti da Romania? Eu as spune foarte degajat ca nici nu am nevoie sa imi dea ceva in mod special, ci doar vreau ca visul romanilor de pretutindeni de a trai intr-o tara mare sa se realizeze cu adevarat. In asa mod vom restabili simtul unitatii pe care noi toti romanii, si cei din Romania, si romanii instrainati, l-am cam pierdut si de asta acuma parca ceva nu se leaga si incercam sa tot gasim motive pentru a ne justifica. Problema se afla ca ne-a fost distrus noua, romanilor, simtul unitatii si trebuie numaidecit ca sa il restabilim. Asta as crede ca este chiar o datorie a noastra.
Tin de asemenea sa mentionez ca chiar si daca unii se identifica ca moldoveni, cred ca nu trebuie sa ii judecati prea aspru, pentru ca indoctrinarea populatiei pe vremea Uniunii Sovietice s-a produs si are efect mai mult ireversibil astfel incit cei nascuti pe acele vremuri cu greu pot sa isi insuseasca identitatea de roman. Unica conditie ca ei sa fie ajutati este ca sa traiasca in cadrul Romaniei Mari si doar asa isi vor restabili si recunoaste adevarata identitate. Multa perseverenta tuturor si curaj! Unire!

No comments: