Tuesday, April 1, 2008

Presedinte interimar

Multi sunt deja preocupati cine va fi urmatorul presedinte al Republicii Moldova si se aud zvonuri ba de Vladimir Turcanu, ba de dna Greceanii sau Vasile Tarlev. Chiar daca unora le-ar parea ca nu putem copia modelul rus as spune ca oricum sunt careva asemanari pe care le observ. In primul rind demisia guvernului Tarlev in ajunul alegerilor este foarte asemanatoare cu demisia guvernului Fratkov din Rusia. Pe urma, faptul ca Putin si-a desemnat un potential candidat la presedentie ne poate convinge ca si Vladimir Voronin isi poate desemna succesorul, care mai apoi sa-l numeasca ca premier. Da, stiu ca actualul presedinte a dat de inteles ca ar vrea sa fie speaker, insa totusi este cunoscut ca lui i-ar placea mai mult sa lucreze cu ministrii, pentru ca fiind premier el va putea alege doar oameni care-i plac, pe cind in parlament trebuie sa fii mai tolerant, sa stii sa conclurezi si sa stimezi pe ceilalti membri ai fractiunilor parlamentare.
Trebuie sa ne amintim si de vremurile lui Boris Eltin, cum si-a planificat demisia si cum i-a batatorit calea lui Putin la presedentie. Iata acest scenariu este cel mai potrivit: ei pur si simplu incearca sa ne duca in eroare prin aceste zvonuri precum ca Vladimir Turcanu este potentialul succesor. Acest candidat cade din calcule anume din considerentul ca nu mai face parte din categoria celor tineri, daca e sa insistam totusi la o asemanare cu politica de cadre din Rusia. De fapt sincer sa fiu, atunci aceasta politica de cadre devine una internationala, pentru ca chiar si Statele Unite a desemnat un candidat foarte tinar pentru postul de presedinte si cred ca are mari sanse sa cistige.
Deci anul acesta pe linga demisia unui prim-ministru vom avea si demisia unul presedinte, adica demisia lui Vladimir Voronin in favoarea lui Vasile Tarlev. Nu stiu inca daca va fi interimar ori ales ca presedinte cu drepturi depline, dar parlamentul va putea sa voteze cu cele 56 de voturi ale deputatilor comunisti plus 11 deputati de la PPCD. Daca PPCD nu va participa la aceasta operatie, atunci comunistii vor vota un presedinte pro-rus impreuna cu PSD stiindu-se deja de coalitia lor din CMC. In 2005 Braghis nu a votat pentru Voronin, pentru ca cica Voronin nu este pro-rus, iar Braghis nu-si ascunde aceste simpatii fata de Rusia. Deci acum asa cum au gasit compromisul in CMC tot asa vor putea gasi si in parlament. Nu este exclus ca si PD sa participe la votarea lui Tarlev.
Acest exercitiu nu va fi un moment de slabiciune, dar se va voi perceput ca o demonstre a puterii lor prin votarea repetata a inca unui om de incredere partidului comunistilor. Deja nu stiu ce va urma dupa alegerile din 2009: e posibil ca Vasile Tarlev sa fie demis, dar stiu ca acesta daca ajunge si presedinte, atunci va face totul ce ii sta in putere ca sa ramina credibil si respectiv sa isi pastreze postul. Deci dupa cum vedeti asemanarea vine nu numai din evenimentele curente, dar si din cele care apartin trecutului, dar au fost destul de inspirate si reusite.
Chiar daca Vasile Tarlev este deja presedinte UCM el inca mai ramaine ca potential candidat de "compromis" a comunistilor pe care sa-l sustina PPCD ori PSD, adica sa fie propus ca presedinte un candidat ne-comunist ca partidele care-l vor vota sa nu se simta frustrate in alegerile parlamentare din 2009.

No comments: