Saturday, April 19, 2008

Linia de plutire

Nu am sa contest vreodata parerea cuiva daca textele mele de aici vor parea cam slabe sau poate chiar si denaturate. Tot ce scriu eu este doar realitatea vazuta prin prisma mass-mediei online pretinsa aproape peste tot libera. Consult si posturi de televiziune online de peste hotare unde sunt reflectate unele evenimente de scara globala sau regionala.
A trecut Summitul NATO de la Bucuresti si demult vroiam sa scriu cite ceva, dar ma razgindisei. Am sa mentionez acum doar ideea care vroiam mai mult sa o scriu. As crede ca refuzul de aderare pentru Macedonia nu a fost decit tema de discutii si dezbateri astfel dind mai multora senzatia ca deciziile se iau greu si doar in urma discutiilor aprinse - ceea ce si vroiam sa contest. Acelas rol au avut si cazul Ucrainei si Georgiei pline de sperante ca li se va oferi planul de actiuni de preaderare. Daca participantii nu au fost toti multumiti de acest summit, atunci sunt sigur ca organizatorii impreuna cu administratia blocului Nord-Atlantic au fost satisfacuti de rezultatele lui.
Acum sa revin la situatia din Republica Moldova. Imi place sa aud in ultima vreme rezonante si sonoritati de la Bucuresti care s-ar parea ca ne tin apararea. Mai as crede ca si Romania poate foarte usor folosi dreptul de veto in privinta aderarii Ucrainei la NATO pentru a recupera teritoriile instrainate aflate in componenta Ucrainei. Relatiile Ucrainei s-ar putea schimba si cu Rusia din cauza aspiratiilor pentru NATO, dar si din cazuza ca va intra in functie noul lider ales la Kremlin. Si relatiile Rusiei cu Moldova se pot schimba in viitorul apropiat si asta in dependenta de intorsatura negocierilor reglamentarii diferendului transnistrean, dar specificul in aceste relatii este rezervat pentru perioada post-alegeri 2009.
Pot sa spun ca in ultima vreme avem intr-adevar parte de multe evenimente care ne privesc direct pe noi locuitorii Republicii Moldova. Vroiam sa intreb pe cei care au studiat jurnalistica: exista notiunea de optimizare a infomatiei astfel oferind cititorilor sau in genere cetateanului de rind confortul si dreptul la informare corecta totodata evitind sa citeasca in aceiasi sursa descrierea si interpretarea unui singur eveniment in mai multe articole? Este clar de la sine ca se urmareste traficul acelor surse online, dar aceasta impunere cauzeaza mai mult discomfort pentru multi vizitatori. Era vorba de portalul de stiri Unimedia.
Iar acum sa revin la titlu acestui post prin care vreau sa va comunic votarea pragului electoral de 6% pentru partidele politice. Aceast pas este unul foarte indraznet si imi pare foarte interesant ca a fost sustinut si de PPCD. Ei ce sa spun, mi-ar fi interesant sa vad cite partide vor acumula 5.9% la alegeri si cum va proceda CEC atunci. Mai as crede ca sunt si pepecedistii amenintati de asa cotare de catre alegatori. In orice caz multe partide democratice de opozitie vor acumula undeva 5% sau putin peste 6% printre care PSD, PNL, PL, PLDM, PD, PPCD. Dupa cum vedeti sunt sase partide care trebuie sa treaca pragul de 6%. Le vom numi grupul de opozitie a celor sase- GO6. Dar si mai interesant mi-ar fi daca toate aceste partide vor acumula mai mult de 6% iar PCRM si AMN sa acumuleze cite 30% respectiv 24%. Iata atunci vom avea cel mai democrat parlament vreodata. Este clar ca unele partide din GO6 vor acumula si peste 10%. Unul din ele este la sigur PD improspatat prin fuziuniea cu PSL. Ar putea atinge acest record chiar si unele din proaspetele partidele liberale asa cum sunt PL si PLDM. PPCD au acumulat in 2005 doar 9% si nu cred ca vor atinge si in 2009 aceiasi performanta. PSD si PNL sunt cam pe acelas picior, dar ne putem astepta si la surprize!

1 comment:

MelkCodobelk said...

decolteu probabil are mai mult timp si calculator acasa :) si daca nu intelegi metaforele nu te baga :D

deci chiar n-am timp sa dezvolt ideea, de asta scriu pe apucate, sau cel putin asta e impresia celor ce citesc. In fine, ce mai....