Sunday, June 8, 2008

Surprins..

Am fost placut surprins saptamina asta cind am auzit ca PLDM deja a strins 180 mii de semnaturi in favoarea referendumului pentru schimbarea constitutiei. Atunci cind se lansase in campania pentru a urgenta semnarea conventiei micului trafic la frontiera am crezut ca treburile cu referendumul le-au dat pentru moment la o parte, dar uite ca nu a fost asa: ei au strins 90% din semnaturi chiar daca intimpina mari dificultati din partea organelor (deja stiti care). Ce sa spun, imi place ca PLDM continua sa fie activ si indeplineste tot ceea ce declara. Rămâne doar ca sa-si faca si pagina web pentru partid asa cum ne tot promit si totul va fi bine.
Iata ca ieri a avut loc si congresul extraordinar la AMN, dar care mi s-a parut cam modest cind am vazut ca au participat doar 232 delegati. Desigur ca nu ne-au surprins cu declaratiile marete arhicunoscute precum ca vor sa prea puterea centrala in 2009. Asta deja o stiu toti inca din 2005 numai ca nu stim cum vor reusi ei sa atraga 650 mii de alegatori cind la alegerile locale au reusit doar cu 17%. Mi se pare foarte neclara expresia asta precum ca ei in 2009 vor participa in alegeri singuri, dar totodata nu exclud ideea de o lista comuna pentru opozitie. Cred ca in 2005 lor le-a reusit sa duca multa lume in eroare precum ca AMN este cel mai mare partid de opozitie, atunci cind toata opozitia a mers sub umbrela blocului "Moldova Democrata" - lucru accentuat si la acest congres de ieri: AMN din lider a opozitiei va trece in lider la guvernare. Se poate intimpla ca sondajele sa ne spuna ca lucrurile stau altfel si lumea se va mai trezi. Pentru ca iata si eu credeam ca AMN este cel mai mare partid de opozitie si chiar ma gindeam ca va lua in sondaje undeva 30% cam cit ar lua PCRM si cind colo ei sunt pe picior cu PD cu doar 11%. Ma tem ca nu cumva AMN sa aiba sorta CDM (Conventia Democrata din Moldova a lui Snegur); asa cum spunea si liderul PPCD ca atunci cind CDM a mers in alegeri impreuna cu ei au trecut pragul electoral, dar cind in 2001 au incercat sa intre singuri nu le-a mers. Ei ce sa spun pragul electoral AMN poate si o sa-l treaca, dar nu sunt sigur daca vor prelua de unii singuri conducerea centrala. As crede ca tot ar dori ei o lista a opozitiei, dar nu vehiculeaza tare aceasta idee ca sa nu sa-si dea altii seama ca ei vor
asta si in final sa iasa ca de fapt AMN a acceptat un compromis.
Iata ca daca PLDM pe linga dificultati are si realizari, atunci PL pe linga realizari are si probleme mari in CMC, pentru ca dl Ghimpu este pe punctul de a fi demis. Stim cu totii ca ei (PL) privesc idea asta cu lista comuna cam cu scepticism si uite ca situatia asta ii va face ca pina la urma sa accepte totusi un compromis. Ar putea face o lista comuna cu partidele liberale PNL, PLDM si
AMN. Partidele liberale au acuma mare priza la alegator si poate ca lor le reuseste sa obtina majoritatea in viitorul parlament. De fapt sincer sa fiu pe linga toate contradictiile ce tine de AMN cred ca si eu mai degraba as accepta un parlament liberal decit unul comunist. Nici chiar in format PPCD, PD si PCRM nu mai pot accepta, pentru ca nimic nu se va schimba. Avem nevoie de oameni noi si numaidecit si tineri.
Cit despre PSD chiar daca nu accepta public ca se aliaza lent cu comunistii asta oricum le vor crea problema la viitoarele alegeri. PSD este un partid de stinga si as crede ca ei vor sa succeada PCRM in caz ca acesta pierde teren, dar nu stiu cum le va reusi. Partidul comunistilor la noi este ca o legenda chiar daca nu este succesor direct din partidul comunist sovietic - acolo oricum se regasesc multi fosti comunisti de frunte. La noi un partid social-democrat dintotdeauna a fost falimentar si asta poate confirma chiar si dl Nantoi - fondatorul PSD. Nu cred ca alegatorul pune in aceeasi lista de stinga PCRM si PSD, pentru ca la noi alegatorul nu voteaza dupa doctrine ci dupa lideri. Iar mutarea lui Braghis in frunte PSD are anume menirea ca sa il faca mai popular, pentru ca Musuc pare mult prea tinar si neexperimentat.

No comments: