Thursday, June 26, 2008

PPCD - relicva politica

Deja sunt obisnuit in flux.md cu explorarea exagerata a anilor '90, a anilor de renastere nationala, independenta, limba cu grafie latina. Mai rau este ca toate aceste merite sunt atribuite indraznet doar PPCD-ului ca mostenitor de drept al Frontului Popular de pe atunci. PPCD este mai degraba o relicva, o mica ramasita din toata gramada ceea de oameni care au contribuit cu inima si suflet la trezirea constiintei maselor. Scindarea asta a continuat chiar si dupa ce in 1999 apare pe scena politica PPCD, dupa evenimentele de protest din 2001-2002, continua masiv dupa votarea din 4 aprilie 2005 si dupa ce apare pe arena politica PLDM.
Imi amintesc prea bine toata perioada protestelor din anii 2001-2002 si cunosc foarte bine si discursurile liderilor PPCD la acea vreme. Proteste care la inceput erau mai mari, sustinute de mai multi oameni, dar care pina la urma se redusese la discursurile liderului PPCD linga statuia lui Stefan cel Mare unde facea cu otet pe comunisti cu care pina la urma s-a si aliat politic. Acuma iata ca in acest serial 'Who is who in politica moldoveneasca' tot acest lider PPCD s-a luat de altii, la fel fosti nomeclaturisti, pe care ii critica de zor. Pina la urma s-ar putea intimpla sa se alieze si cu AMN numai pentru a-si salva pielicica politica. Stiu ca atunci cind fortele democratice se adunasera pentru a alege un presedinte in CMC liderul AMN a dat si mina cu liderul PPCD in numele aliantei lor numai ca sa scape de comunisti. Dar cum deja nu este de mirare PPCD nu a sustinut candidatul din partea PL - dl Ghimpu si cu ajutorul comunistilor l-au si dat jos din functie pina la urma. As crede ca comportamentul membrilor de partid a PPCD din municipiu si din teritorii ne arata clar ca va fi o mare gresala ca AMN sau alt partid sa se alieze cu ei. Mult prea schimbator le este comportamentul si e mult prea riscant sa te alizezi cu ei. De fapt ar fi o decizie de pricipiu a AMN daca nu vor accepta alierea cu PPCD si astfel ne vor arata ca sunt consecventi si nu accepta compromisuri ieftine. Asta le-ar da un plus de imagine chiar daca au si ei pacate in trecut.
Iar ce tine de perspective cred ca liderul PPCD isi insuseste cu spor vechea indeletnicire de gazetar sau ziarist cu sanse mari de a deveni viitor comentator politic. Chiar daca acuma tine si la postura de politician inceputul acesta intens catre scris il va atrage si poate ca ii va placea mai mult pe urma. Asta poate ca survine si din cauza ca undeva la nivelul inconstientului realizeaza ca partidul pe care il conduce va falimenta in 2009. Iar refuzul acesta categoric de a da interviuri sau de a raspunde telefoanelor altor agentii de presa va duce ca in final liderul PPCD nici sa nu mai fie solicitat atunci cind nu va mai detine functii de stat.
Faptul ca PPCD din '99 incoace niciodata nu a declarat sus si tare ca vor sa preia puterea centrala miroase a complicitate. Si nu ma refeream la declaratiile din vremea protestelor din 2001-2002 unde stiu ca cereau demisia in bloc a comunistilor, ci anume in campaniile electorale in care au participat de fiecare data. Ei chiar si acuma recunosc fara jena ca au concurenti puternici pe arena politica si se bucura ca le-au cistigat increderea. Oare sa fie asta spirit de luptator? Cred ca degeaba se tot lauda ei cu colegii din Lituania cu care au colaborat pe vremea anilor '90 caci sunt departe de ceea ce sunt aceia azi: care prin parlamentul european, care ministru, prim-ministru, sef de stat. Uite domnilor acolo se vede ca ei au reusit, ca revolutia de eliberare nationala s-a relizat cu adevarat. Iata ei pot sa se laude cu ispravile lor din anii '90 si nu voi care v-ati dezbinat proces ce decurge si in ziua de azi. Cred ca prea degraba ati inceput cu acceptatul compromisurilor. Oare cind ati acceptat sa va aliati cu CDM nu erati constienti ca acolo pot fi fosti nomenclaturisti? Dar ce sa mai zic de azi cind v-ati aliat chiar cu PCRM? Cum putem sa ne bucuram de suveranitate si independenta daca ati favorizat ca sa ne conduca acum tot fostii nomenclaturisti, pensionarii comunisti? Cum sa ne bucuram de alfabetul latin daca acei ce ne conduc tara nu accepta sintagma de limba romana si mai important intimideaza pe cei care se exprima liber in limba romana?

1 comment:

socolenco said...

Trebuie sa ne reamintim ca PPCD-ului nu ii plac compromisurile doar din 4 aprilie 2005 incoace, ci inca de pina la venirea masiva a comunistilor in 2001. Este vorba de CDM condusa de primul presedinte de tara care a intrat in '97 impreuna cu PPCD, dar care in 2001 nu au mai putut trece de unii singuri pragul electoral.