Friday, June 27, 2008

Distrugerea opozitiei in triumvirat

S-ar parea ca PPCD are acuma o misiune mult prea serioasa decit ni se pare: ei vor sa distruga actuala opozitie ca in alegerile din 2009 sa nu poata prelua puterea. Asta confirma inca o data ca alianta cu PC nu este doar un compromis de moment ci o colaborare pe termen lung. Dupa cum am observat liderul PPCD se ocupa de AMN care pare sa fie pestele cel mai mare din opozitie. Deja de V. Filat si PLD se ocupa V. Cubreacov, iar de PL - S. Secareanu. Sferele de actiune au fost impartite si desigur ca acesti trei lideri PPCD chiar si actioneaza.
Ma gindeam si eu de ce ma rog nu le place ca pe scena politica sa mai apara si alte forte politice? Concurenta. Da, asta se pare ca ii sperie, pentru ca oamenii ar putea vedea in alte partide de orientare democrata si liberale o speranta si o alternativa actualei opozitii incapabile sa preia puterea. Cred ca daca ar fi fost PPCD un partid serios, fara pacate si binevoitor ar fi salutat venirea si aparitia altor partide politice cu pondere si viitor pe scena politica - semn de pluritate politica ceea ce si se recomanda intr-o democratie veritabila. Reactia asta de stirpire, persecutare si ingradire a noilor partide care au priza la public ne convinge ca PPCD vrea sa se mentina la putere doar in formatul actual. Ei se tem de schimbari pe cind normal ar fi trebuit sa le incurajeze. Aparitia si consolidarea unor forte politice liberale se va realiza sa vrea ei ori nu, pentru ca asta este ceva nou si involuntar masele saluta ceea ce este nou, pentru ca prevesteste schimbare.
De ce un lider mai putin experimentat ca Dorin Chirtoaca trebuie sa fie atacat in mod miseleste de un partid crestin-democrat? Hai ca atacurile PC mai sunt justificate, dar cu ce scop ataca un PPCD pe un PL cind ei ar fi trebuit sa se consilieze, sa colaboreze si sa se indrume? Unde este spiritul crestinesc de a ajuta pe cel slab, de a da un calcii de piine celui flamind? Cred ca ar fi fost mult mai oportun si poate mai de perspectiva ca PPCD sa ajute PL sa se consolideze aici pe scena politica si sunt sigur ca pe urma erau sa le fie recunoscatori. Mai apoi ar fi putut si ei sa beneficieze de suport din partea PL. Maturitate politica nu inseamna lipsa de ostilitate doar fata de partidul de guvernamint, dar in primul rind lipsa de ostilitate fata de acele partide care au scopuri si orientare politica asemanatoare. S-ar putea ca sa fie ei insusi omoriti politic din cauza acestei ostilitati. Masele chiar daca nu se intereseaza intr-o masura atit de mare de viata politica oricum devine mai constienta si mai activa ca inainte. Nu cred ca va ramiine de neobservat modul acesta de a face politica a PPCD-ului.
De ce un lider mult mai experimentat ca Vlad Filat trebuie sa fie atacat impreuna cu intreg PLD cind mai degraba ar fi trebuit sa-i bucure ca mai apar forte politice democratice si cu ajutorul lor sa scape cit mai repede de comunisti? Oare sa le placa atit de mult sa se afle sub calciiul comunistilor? Cred ca spiritul de luptator in mintea lor este atit de degradat incit ei nu mai contientizeaza ca si-au insusit prea mult rolul de forta politica depasita si expirata.
De ce daca si in PC si in AMN sunt fosti nomenclaturisti sa preferi sa colaborezi doar cu PC, dar cu AMN nu? Oare nu se vede foarte bine ca va imprieteniti cel mai repede cu cei care detin puterea? Parca sunt sigur ca daca in 2009 AMN ar prelua puterea centrala asa cum declara, atunci tare ati mai vrea sa colaborati cu ei, dar ar fi o gresala a AMN daca v-ar da asa posibilitate.
Adevarat ca PC si asa folosesc mult pirghiile si resursele administrative in favoarea partidului, dar pe linga asta PPCD este folosit ca sa le distruga oponentii politici si inca pe gratis, facindu-si concomitent si o imagine de partid-agresiv.

No comments: