Saturday, June 28, 2008

Lista unica?

Dupa cum stiti un grup de intelectuali au lansat idea precum ca ar fi bine ca la alegerile din 2009 sa existe o lista unica pentru partidele din opozitie. Ca baza pentru acea lista au fost inaintate PL sau PLD. Liderul PLD declarase ca spre toamna toate variantele posibile vor fi analizate si va fi clar cum urmeaza sa mearga in alegeri si ce optiune sa aleaga. Anterior mai declarase ca poate ar fi cazul ca sa fie mai multe liste: centru, dreapta si centru-dreapta. Ma tem ca asa criteriu nu este cel mai reusit. Cred ca ei cel mai probabil ar putea forma un pol liberal unit format din PL, PLD si AMN. AMN la ultimul congres al partidului a declarat ca vor sa intre in campanie electorala de unii singuri, dar nu exclud si participarea pe o lista comuna cu alte partide.
De PPCD nici nu mai spun ca s-ar alia cu vreun partid democrat de mai sus. Cred ca ei mai degraba s-ar fi aliat cu PC daca erau partid de stinga. PSD pentru ca este un partid mai mic negociaza cu PD pentru a crea in preajma alegerilor un pol social-democrat unic.
Printre partidele de opozitie sunt unele care se cred partide mari asa cum se autoidentifica AMN sau partide puternice asa cum se autoidentifica PPCD. De fapt PPCD nu mai stiu daca poate fi considerat partid de opozitie. El si-a format o imagine atit de intriganta ca deja nu mai vad nici o deosebire dintre ei si, de exemplu, partidul "Ravnopravie" ori "Patria-Rodina". Deci niste partide a caror scop nu prea este clar si exista doar asa ca sa mai traga din electorat si sa mai aduca procente celora care trec bariera de 6%. Dar sa revenim la partidele mari. In primul rind nu imi este foarte clar de ce AMN ar pretinde asa statut. Daca AMN a stat la baza formarii blocului BMD asta nu inseamna ca ei sunt cel mai mare partid de opozitie. Partid mare poti sa-l consideri doar dupa ce in urma alegerilor a luat cel putin 20%, dar asa cind in sondaje AMN ia cit PD 10-11% asta nu inseamna ca este partid mare. Sa spunem mai bine partid-mediu. Partid mare se poate considera la ora actuala doar PC intrucit este la conducere, inca, dar dupa alegerile din 2009 poate deveni si el foarte usor un partid mediu chiar daca se lauda ca le mai vin oameni noi in partid. Un partid se poate considera mare doar daca are anumite rezultate considerabile in comparatie cu altele.
Intr-adevar de lista unica sunt mai interesate partidele mici, acelea care nu sunt sigure de vor trece pragul electoral. Interesant este ca si AMN care sigur trece pragul tot este interesata in asemenea lista. Dar oare cam de ce? As crede ca prin asta vor sa le mai diminueze din pondere la asa partide tinere cum sunt PL si PLD, care in ultima vreme cunosc crestere continua. La PLD foarte des am auzit cum intregi structuri din teritoriu au aderat. De curind am auzit si ca si la PL adera structuri din alte partide, pe cind in AMN nu am auzit sa adere. Deci acest partid ori se mentine la un nivel ori este chiar in stagnare. AMN s-ar teme ca aceste partide tinere liberale sa nu ia mai multe procente de cit ei, pentru ca in asa mod li se va pierde din valoare, pierd titlul de lider al opozitiei.
Chiar daca este riscant pentru unele partide sa intre singure in cursa electorala cel mai bine este ca toate partidele sa mearga de unele singure in alegerile din 2009. Dupa alegeri se va vedea care si cit este de mare. Alianta cea mai sanatoasa va fi daca se vor uni dupa alegeri indiferent cine si cite procente a luat si vor arunca PC+PPCD in opozitie. Desigur ca va fi greu intrucit si PD+PSD vor veni in ajutor comunistilor, dar stiu ca nu este chiar imposibil. PC a exploarat la maximum partidele cu care se putea alia. Altele nu mai sunt sau pot sa apara mai tirziu. AMN din 2005 protesteaza vehement, PLD a pus pe rol programul "Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti". De PL nici vorba nu-i. Gruparea formata din PC+PPCD+PD ar putea cistiga majoritatea doar daca vor exista neintelegeri intre AMN+PL+PLD. Iata din acest considerent cred ca un angajament mai puternic ar evita negresit orice conflict intre ei si doar in asa caz idea de Lista unica este cea mai potrivita.

No comments: