Tuesday, July 8, 2008

Noi deznodăminte

Partidul Liberal-Democrat, cel care si-a pus acum citeva luni scopul ca sa faca referendum pentru a schimba constitutia, a renuntat sa depuna cele 224 mii de semnaturi adunate la CEC. Am scris un comentariu pe blogul presedintelui PLD in care spuneam ca societatea civila trebuie convinsa ca intr-adevar au fost strinse 224 mii semnaturi, ca altii ar putea sa nu creada, dar nu a mai fost postat. Tot acolo am mentionat si faptul ca am privit la protv.md emisiunea in care a fost invitata doamna Lapti, reprezentant CEC, care a explicat de ce ei au cerut 340 mii si nu 200 mii. Ea a spus ca nu se solicita cite 20 mii din toate raioanele, ci doar din jumate din ele. Iata nuanta asta au omis-o din anumite considerente reprezentantii PLD la conferinta de presa unde au anuntat ca nu depun listele. As crede ca au evitat intentionat sa spuna despre asta si nu cred ca nu au stiut despre legea respectiva. Deci pina la urma ne-am ales doar cu o promisiune ca PLD va duce la bun sfirsit aceasta actiune.
Acum ma intereseaza in ce masura aceasta actiune cit si rezultatul ei a fost calculat si prognozat. Oare sa fi fost intr-adevar o decizie grea ca sa nu depuna acele semnaturi ori a fost o decizie demult luata? As crede ca aceasta actiune a avut doar scopul de a stringe putin capital politic pentru a putea intra in campania electorala cu mai multa incredere. In politica, totusi, multe evenimente politice sunt realizate astfel ca finalitatea le este demult cunoscuta.
Insasi aparitia acestui partid liberal-democrat a fost stiut si planuit cu cel putin un an inainte de la aparitia propriu zisa, iar la asta am ceva argumente. De curind are si liderul PNL blog si iata ce scrie acolo: "Nucleul principal din echipa PNL, plecata la PLDM in toamna 2007 vroia neaparat ca PNL sa participe la alegerile locale din 2009, era interesata foarte tare de alegerile municipale din Chisinau. Si, din acest motiv, s-a muncit sa se reconstituie PNL. Ca sa stiti – eu insistam sa se numeasca partidul nostru PLD, insa echipa plecata ulterior la PLDM-ul lui Filat insista pe PNL si chiar inregistrase la Ministerul Justitiei denumirea de PNL – fara implicarea mea."
Si apoi nici declaratiile liderului PD despre plecarea lui Filat din partid nu ne-au aratat ca este foarte surprins sau afectat si asta pentru ca tirgul era deja facut: venirea lui Serebrean in PD cu tot cu PSL. Insasi Oleg Ţulea declarase pentru UNIMEDIA că „Pentru mulţi membri ai partidului a fost o decizie neaşteptată. Pe mulţi i-a uimit nesinceritatea cu care a fost anunţată această decizie, pentru că s-a creat impresia că hotărârea în cauză a fost luată cu mult timp înainte”.
Cred ca insasi campania electorala a fost folosita intens pentru a promova viitorul lider Filat, iar aparitia PLD era evidenta indiferent de rezultatele alegerilor. Ma amuza chiar putin secretomania lor inainte de a anunta numele viitorului partid. Pe acele vremi Vlad Filat decalara: "Nu pot să vă spun acum nici măcar denumirea viitorului partid. Ceea ce este clar e că partidul se va poziţiona pe centru-dreapta al eşichierului politic"
S-ar parea totusi ca PLD nu este un partid al naivilor, ci partidul oamenilor de afaceri care stiu sa planifice activitatile astfel ca sa obtina si rezultate. Doar ca nu sunt sigur daca transpunerea regulilor din business sunt cele mai eficiente si in politica. Daca ati ascultat discursurile D-lui Filat legate de fuziuni ori liste comune atunci ati fi auzit la sigur ca numaidecit pronunta cuvintul 'rezultat' oferindu-i destula greutate si importanta in aceste negocieri dintre partide. Deci asta si-l intereseaza mai mult pe tinarul lider de partid, rezultatul, insa prin ce motode il obtine este putin relevant. Dar daca si este rezultatul atit de relevant, atunci sa vedem cit va lua PLD in 2009 la alegerile parlamentare. Cred ca abia atunci va avea mandatul sa vorbeasca din numele rezultatului pe care-l va obtine.

No comments: