Friday, July 18, 2008

Consiliul de dialog si cooperare

In primul rind liderul PLDM este in parlament zi de zi ca si liderul AMN. Comunicarea lor este mult mai intensa. Deci dialogul lor si cooperarea deja exista la un oarecare nivel chiar daca e infim de mic. Atragerea PL-ului la dialog nu este o idee rea doar ca anume pentru faptul ca PL inca nu este partid parlamentar asta il va pune intr-o pozitie mai putin avantajata. Cel mai bine este ca acest dialog sa existe si sa se intensifice indata dupa alegeri si nu mai devreme.

In al doilea rind astfel de chemari la dialog au mai fost lansate si de PNL si PMAE la care nu prea s-a raspuns. Stim ca PL deja a si facut publica decizia ca vor participa in alegeri de unii singuri. Nu cred ca isi vor revedea aceasta decizie, pentru ca daca si erau sa accepte vreo colaborare, atunci trebuiau sa lase vreo fereastra deschisa asa cum au facut AMN care la congresul lor au declarat la fel ca vor participa de unii singuri dar nu exclud ca vor participa pe careva liste comune daca situatia va cere asta. Deci PL asa cum nu a acceptat idea de lista comuna tot asa nu vor accepta sa-si coordoneze actiunile partidului in careva consilii formate in comun cu alte partide. Asta se poate de vazut si din cele spuse de dl. Ghimpu care chiar daca nu decide el oricum este persoana care spune cuvintul greu in partid.

De fapt acest consiliu de dialog nu are scopul decit ca aceste trei partide sa delimiteze segmentele de electorat astfel ca niciunul sa nu pretinda la electoratul de pe alte segmente. In asa mod PL va fi pozitionat pe segmentul de dreapta, PLDM pe segmentul centru-dreapta ori mai mult pe centru si AMN pe segmentul centru-stinga ori mai mult pe cel de stinga. Iata toata filosofia. Deci odata ce se va stabili ca fiecare are segmentul lui vor trebui sa tina cont de asta atunci cind isi vor formula mesajele electorale astfel ca sa nu permita atragerea de electorat de pe alte segmente. Vor trebui sa lucreze doar pe segmente bine delimitate si stabilite astfel ca sa nu-si incurce unul altuia. Iata in ce consta dialogul: marcarea teritoriului. Pentru ca daca de ex. o formatiune va putea sa atraga pe toti acesti indecizi care constituie undeva 40% din electorat va inchipuiti ca acel partid deja si obtine majoritatea in parlament. Iata de ce acest electorat indecis s-au gindit unii ca trebuie impartiti frateste, insa asa ceva nu este democratic, pentru ca electoratul nu este marfa. Faptul ca scrisoare a fost dusa personal de dl. Filat la PL nu este intimplator. PLDM a actionat astfel ca scrisoarea lor sa ajunga negresit la cei din PL si sa nu mai fie dubii ca nu a ajuns. Asta inseamna ca ei au insistat si au dorit foarte mult ca acest organ de dialog sa fie instituit, insa PL se pare ca nu poate accepta asa ceva pina la alegeri.

PL este un partid despre care spuneam anterior ca este un partid care are tupeu. Le-am scris de mai multe ori si nu mi s-a raspuns si poate ca asta putin ma dezamagise. Insa gasesc totodata acest comportament justificat, probabil sunt prudenti. Desigur ca aceasta reticenta are minusurile ei, dar nici asa cum procedeaza alte partide cind isi racoleaza adeptii nu o sustin. Cred ca fiecare trebuie sa adere singur de sine statator la o formatiune politica si daca PL prefera ca la ei oamenii sa vina de buna voie, atunci chiar apreciez asta. Iata vad pe blogul lui Ion Bargan ca poti sa te abonezi prin email pentru a primi declaratiile si comunicatele de presa PL. Cred ma voi abona si sper ca macar acum voi primi si eu ceva direct de la PL.

2 comments:

Femeia Verde said...

Consiliul de dialog si cooperare... E o prostie sa nu accepti sa comunici, ce zici, domnule Socolenco? Nu li s-a cerut ma nimic, decât discuţii, comunicare... Şi ce oare demonstrează îngâmfarea PL-iştilor? Faptul că au câţiva consilieri la primărie şi un primar de Chişinău nu ar trebui să le dea certitudinea că vor ajunge şi în parlament. Oare ce fac ei nu e în defavoarea lor şi nu e în favoarea comuniştilor, duşmanului comun?

socolenco said...

probabil, imi este greu sa spun de ce asa procedeaza, dar intuiesc ca PL nu vrea sa-si piarda din elan si entuziasm si de asta-l pastreaza pentru campania electorala, ca doar tot nu a mai ramas mult. probabil vor sa fie un partid exclusiv pe arena politica si nu vrea sa aprobe si existenta altor partide care sa le semene. asta poate ca si ii determina sa faca asa, dar sunt doar niste presupuneri de-ale mele. nici nu vreau sa ma chinui sa ghicesc tare, mai este putin si vom vedea si vom intelege cu totii de ce asa se intimpla.