Saturday, August 2, 2008

Dezastru...

Doar cu acest cuvint as putea caracteriza tot ce se intimpla acuma in Moldova pe fundalul inundatiilor. Pentru ca se spune: o nenorocire nu vine singura, iata ca avem si scumpirea energiei electrice, si scumpirea gazului, si aprecierea leului, care dupa cum afirma expertii nu aduce decit pagube in bugetul statului. Deci dupa un an de seceta asa cum a fost 2007, iata ca anul acesta s-a dovedit mai bogat, insa prea s-au bucurat unii si acuma bucuria a trecut in plins.
Daca fluctuatia cursului valutar pare a fi un exercitiu pentru cetateni ce ii mai pune pe ginduri sa vada cind aceste efecte au la baza factori globali si cind sunt doar speculatii in urma carora altii se pricopsesc cu bani nemunciti, atunci ce tine de sinistrati aici pot spune ca seamana mai mult ca o pedeapsa venita de Sus astfel ca sute de sate sunt maturate de apele necrutatoare ale Nistrului si Prutului.
Este pacat ca guvernantii nostri au avut tupeul sa cheltuie banii din fondul de rezerva pe lucruri cum ar fi deplasarile de serviciu, care nu stiu de ce s-au cam activat in ultima vreme - probabil din cauza ca vine campania electorala, si acuma bat alarma, iar cerind ajutor international. Am impresia ca suntem o tara cersetoare, care totdeauna cere ceva celora din Europa, celora de peste ocean. Oare cind va veni ziua cind ne vom simti in siguranta in tara asta?
Iata toata aceasta politica a actualei guvernari, felul in care ei gestioneaza banii si deconspira nivelul ingrat al grijei fata de popor, lipsa sigurantei ca acest popor sa traiasca cu bine si ziua de maine. Si atunci ma intreb, de ce atunci se tin cu ambele miini de puterea de stat, de ce nu cedeaza locul altora care stiu sa faca treaba lor mai bine?
Cred ca aceste incercari la care este supus cetateanul, aceste provocari ale naturii le va deschide ochii si ii va face mai putin indiferenti atunci cind vine ziua ca sa decida cine sa le conduca destinele timp de 4 ani. Ma socheaza procentul de populatie indecisa care oscileaza intre 40 si 50%. Oare sa fi degradat chiar intr-atit sa nu ne pese de viitor? Sau poate ca aceasta indiferenta a fost alimentata din lipsa unor forte politice serioase, cu traditii si de perspectiva. Pentru ca cu totii cunoastem ca fortele de dreapta dintotdeauna au cunoscut multe metamorfoze si poate ca s-au cam grabit in fuziuni cu centru-drepta, centru-stinga incit nimeni nu le mai percepea mesajul. Deci as crede ca insasi aceasta degradare a interesului omului pentru politic a fost cauzat de degradarea partidelor politice, de degradarea elitei politice.
La intrunirea parlamentului rus unde pe ordinea de zi era inclusa discutarea candidaturii lui Vladimir Putin pentru postul de premier liderul comunist Ziuganov a spus ca succesul guvernarii lui Putin s-a datorat faptului ca pe perioada celor doua mandate Rusia nu a cunoscut nici secete, nici inundatii, nici mari calamitati naturale ceea ce a facut ca sa se acumuleze bine banii in buget. Ma tem ca la noi in Moldova este cam invers si in ultimii doi ani pe linga degradarea comunistilor ca partid politic aceste inundatii vor duce ca si mai mult sa li se contureze calitatile si capacitatile de guvernare ceea ce va ajuta enorm ca sa fie debarcati usor in 2009.
Pacat doar ca nu toate partidele politice s-au activat pentru a ajuta pe sinistrati. Doar partidul liberal-democrat am vazut ca au facut un apel catre societate pentru a stringe ajutoare pentru sinistrati, iar celelalte se arata cam indiferente si repet ca e pacat. Raman indignat cind aud pe repreznetantii unor partide ca nu prea au cu ce sa ajute odata ce sunt partid extraparlamentar. Cred ca asa partide nici nu mai trebuie sa devina parlamentare.
Fac si eu apel catre toata societatea civila ca indiferent de aspiratiile politice sa ia atitudine si sa ajute cu ce poate pe sinistrati, pentru ca in situatia lor putea fi oricine dintre noi. Doamne ajuta!

No comments: