Saturday, August 2, 2008

Secretul alegerilor (nota: pragul electoral consta undeva 94 mii voturi)

Pentru ca in 2005 la alegerile pentru primaria din capitala s-a inregistrat o participare insuficienta de numai 23%, coborirea procentajului la 25% le-ar fi parut comunistilor ca este cheia Succesului. Numai ca acest pas infaptuit pentru ca alegerile din capitala sa fie recunoscute nu a contat in 2007 cind au participat 37% din electorat dintre care 60% l-au ales pe Dorin Chirtoaca. Deci asta si este indiciu ca pe comunisti ii paste o infringere rasunatoare si in 2009.
In 2005 la alegerile parlamentare in capitala s-a inregistrat cel mai mic procent de participanti la vot. Asta inseamna ca oamenii erau deja lehametiti de politica comunistilor ca vor aduce bunastarea in casele lor. Cistigarea alegerilor de Dorin Chirtoaca in vara lui 2007 poate sa aduca in 2009 o surpriza si anume ca in Chisinau sa avem cel mai mare procent de participanti la vot. In acest scop primarul trebuie sa mobilizeze intreaga capitala astfel ca orasul pe care-l administreaza sa devina adevarata locomotiva pentru apropierea de Europa, iar participarea trebuie sa fie de cel putin 80% - atit cit a fost in 1994 pe tara. La alegerile locale din 2003 participarea pe tara a fost de aproximativ 59% ceea ce reprezinta o scadere cu 21%.
Nu sunt sigur cind a fost realizata pentru prima data ridicarea pragului electoral la 6%, pentru ca vad in Raportul final al OSCE/BIDDO la pagina 3 se spune ca in 2001 pragul de 6% a fost trecut de PCRM, PD si PPCD. Interesant este faptul ca acuma astia si sunt principalii parteneri politici ai comunistilor, iar de mai curind si PSD - de care nici nu ma indoiam ca va ajunge sub aripa comunista. Si toata aceasta baricadare are loc de atita ca PCRM simte ca singuri nu mai pot tine piept noilor provocari din alegeri.
Este interesant faptul ca in 2001 PD, partid pe care l-am votat si eu, dar asta numai pentru ca il simpatizam la acea vreme pe Ion Sturza, nu accede in parlament, deci nu acumulase cele 6% pentru a trece pragul electoral. Si asta in conditiile cind PD dupa cum stim se afla la guvernare. Acuma baricadarea PD-ului prin absorbirea prin fuziune a PSL-ului si mai curind prin curtarea si PSD-ului nu poate decit sa ne spuna acelas lucru ca si despre PCRM - ca ei simt ca sunt un partid slab si numai niste fuziuni i-ar putea ajuta sa acceada in parlament in 2009. Chiar daca PD se asteapta la min 13%, eu as crede ca ei au cam putine sanse sa acumuleze macar cele 6% cit constituie pragul electoral.
De asta cred ca si iese dl. Vlad Filat din PD pentru a lansa propriul proiect politic, pentru ca vedea ca acest partid nu prea are sanse sa creasca si astfel nici sa se realizeze pe plan politic. Lansarea Partidului Liberal-Democrat a fost o necesitate pentru ca partidele ca PD, PSD sunt deja cam degradate, iar schimbarea elitei politice trebuie se se realizeze negresit prin substituirea acestor partide. Eforturile acestui partid sunt enorme, pentru ca chiar daca este cotat in sondaje ca partid care trece pragul electoral, este foarte probabil ca acest partid sa nu poata trece si asta atit din cauza fraudarii alegerilor cit si din cauza ca este cel mai nou partid politic. Trebuie sa luam in calcul ca masele nu cred in schimbari rapide, iar intr-un an PLDM probabil nu va reusi sa capete destui simptizanti pentru a trece pragul electoral.
Deci este tare probabil ca si in 2009 sa avem 3 formatiuni parlamentare si anume: PCRM, PL si AMN. Am mentionat de AMN cu toate ca si acest partid cunoaste in ultima vreme o usoara degradare ceea ce l-ar slabi suficient ca sa nu fie votat, doar mesajul categoric anticomunist probabil il va propulsa in parlament. La fel si PPCD ar putea fi sustinut de PCRM ca sa treaca bariera, dar in sondaje acest partid este foarte rau cotat.

No comments: