Wednesday, August 6, 2008

Apele ne-au spalat...

Aceste zile pline de calvar nu au fost traite decit cu mult timp in urma, zic unii ca prin anii 60. O fi fiind asta si adevarat, ca doar si natura are mendrele ei, ciclurile ei de viata, de zbucuium, de razbunare. Multa lume a ramas fara un acoperis deasupra capului si e mare tristete si durere in tara. Este de necrezut cit de necrutatoare poate fi ploaia cu grindina, dar este la fel de puternica si inaintarea ei linistita care topeste casele ca pe niste torte de ciocolata.
Cind vad apele astea intinse pe cimpuri intregi imi amintesc de iarna, de cimpurile albe de nea, curate, pline de puritate. Imi place anotimpul de iarna, ca numai asa tot gunoiul si praful de pe drumuri, de pe cimpuri, de pe linga case este acoperit cu un strat subtirel de zapada si totul in jur este curat luna. Chiar daca nu toti au reusit sa-si faca curat prim preajma casei, prin gospodarie, cind vine iarna la toti este curat, la toti este la fel, deci este si un moment de echitate, naturala. Si mai spun unii ca nu le place iarna, dar chiar este cel mai frumos anotimp, cel mai curat, cel care ne purifica. Deci zapada face in fiecare an asa o curatenie mai superficiala, dar macar e bine ca se face cu toate ca si asta in ultimii ani cam de-a lehamete, alte dati nici nu mai vrea sa ninga. Poate se razbuna natura pe noi. Zapada devine in fiecare an tot mai putina si mai putina. Iata eu anul asta aproape ca nu am vazut zapada, anul trecut am asteptat, am asteptat si degeaba. Totusi se incalzeste clima, nu-i gluma. Si atunci, avem noi oare chiar atita vina pentru toate astea, oare facem noi atit de multe rele si astea sa fie consecintele? Greu de spus. Apropo, ati auzit, anul asta prima data in ultimele doua secole a cazut zapada si in Australia. Dar la noi ploua..
Iata ploaia - asta este ca o curatenie, o ''reparatie'', dar mai buna, mai sârguincioásă, poate chiar capitala. Este ca o dezinfectie, mai strica cocioabele in care traiesc saracii oameni de zeci de ani, curata pamintul de mizerie, de gunoi care sta cu tonele pe plaiurile mioritice, de saracie, ca doar suntem cea mai saraca tara din Europa, curata de rusine, de prostia guvernantilor care iata vor fi impusi sa faca si ei ceva vizibil nu doar declaratii. Deci o curatenie buna meritam, ca doar vrem in Europa, dar acolo trebuie sa fim la noi standarde: case sigure, cu tevi de canalizatie, cu wc in casa si nu dupa casa, conectati la conducta de apa, de gaz. Iata ca anul asta vor construi vreo mie de case, la anul vin altii si poate construiesc alta mie si pentru altii care vor sa treaca la standardul european. Ca altfel cum sa faci, cine o sa vrea sa riste sa-si darime casa din capriciu ca vrea sa treaca la standarde mai inalte? Vor ride chiar si cei de la guvernare de ei chiar daca sunt purtatorii mesajului pro-european, dar nu fac nimic vizibil in aceasta directie.
Deci apele isi au rolul lor, ele aduc deja schimabrea pe care o dorim. Chiar as vrea ca nimeni sa nu accepta sa li se cumpere case: nu, toti sa vrea case noi construite dupa standarde europene! Iata asta va fi prima miscare cu adevarat spre Europa si nu negocieri si intilniri de demnitari la infinit care cheltuie banii publici mai mult pentru a se plimba si nu pentru a rezolva problemele acestui popor.
Ma adresez toturor partidelor care tare mai vor sa ajunga la anul in parlament: Domnilor, deci ca sa nu asteptam sa vina alte stihii sa mai strice alta mie de case, luati si construiti case pentru toti, si in oras si la sat astfel ca tinerii acestui pamint sa-si poata face familii, sa poata creste copii. Si totul trebuie facut la standard European. Desigur ca preturile sa fie accesibile pentru localnici. In general pentru localnici trebuiesc reduse macar cu 10% casele si tot ce tine de imobiliar, si asta prin lege, mai ales pentru tinerele familii. Altfel o sa ajungeti ca nu o sa mai aveti pe vine guverna.
Poate ca trebuie sa ne bucuram ca au inaintat apele, ca doar asta pune capat si ciclului de 20 de ani care iata se termina la noi si in 2009 numaidecit ceva o sa se schimbe, poate nu chiar atit de radical, dar ceva tot o sa se schimbe, si asta trebuie sa ne bucure doar. Stiti cum, orice schimbare este intilnita asa cam cu suspiciuni, dar dupa ce e constientizata ca e spre bine toti foarte repede in mod expres o accepta.

No comments: