Saturday, August 16, 2008

Ţhinvali si noul rege

Tot ce se petrece acuma in Ţhinvali parca este un deja vu. Oare nu tocmai asa a fost si venirea lui Putin la putere prin razboiul din Cecenia? Asta miroase a traditie si deja trebuie sa ne asteptam ca venirea de noi lideri la Kremlin sa fie cu noi razboaie prin care sa-si impuna respectul. Da, cred ca deja este clar: Medvedev este venit pentru doua mandate la presedentie. Deci abia in 2016 trebuie sa ne asteptam la alte interventii militare. Oare sa ne vina rindul si noua, sa vina rindul si "rezolvarea" conflictului transnistrean?
Cred ca se contrazice Medvedev care dezaproba si condamna separatismul din Kosovo, dar totodata spune ca sustine orice decizie ale acestor doua regiuni separatiste din Georgia. Iata asta si ne arata caracterul duplicitar al politicii duse de Kremlin. Asemenea elemente de politici sunt intilnite si pe la partidele politice de la noi si sunt mai mult ca sigur ca au in spate Kremlinul. Cred eu ca stiti foarte bine care sunt ele; pot doar sa remarc doua care imi par pe linga politica duplicitara si foarte oportuniste: este vorba despre cele doua partide pe care le lauda pretinsul nostru presedinte.
Chiar si daca in 2009 cistiga alegerile partidele liberale cu o majoritate in parlament un mandat va fi insuficient pentru a orienta Republica Moldova definitiv catre Uniunea Europeana si NATO. Pentru ca oricit de anticomuniste vor fi acele partide oricum vor aparea divergente ce tine de politica de lunga durata pe care trebuie sa o adoptam.
Din cele trei partide liberale (PL, PLDM si AMN) doar doua au multe afinitati si astea-s PLDM si AMN: unul este cel mai nou partid din Moldova, iar celalalt este cel mai mare si pretins cel mai puternic partid de opozitie. Stim ca anume AMN a blocat initiativa de iesire a Moldovei din CSI, iar acuma zilele astea anume PL a facut apel catre parlament pentru a denunta actul de aderare la CSI. Aceste partide chiar daca vor ajunge sa faca o majoritate in viitorul parlament intre ele vor fi divergente continuu si o concurenta pe alocuri cam dura.
Deci PL pe linga troica komunista va mai avea de infruntat si pe AMN si PLDM. Cred ca asta le va crea foarte mari probleme. Acum inteleg de ce liderii PL aleg mai degraba sa nu raspunda la provocarile celorlalti oponenti si lideri politici care de cele mai multe ori ii critica tendentios. Pentru ca daca ar sta numai si ar reactiona la toate declaratiile indreptate spre ei asta le-ar consuma foarte mult timp si respectiv nu vor putea rezista. Bruierea va fi intensa si cred ca trebuie sa fie constienti de asta.
Ma uit cit de dur critica pepecedintii din flux faptul ca Dorin Chirtoaca a interzis lansarea de carte scrisa de Rosca despre Filat. Cum mai erau ei sa trimbiteze daca acceptau initiativa PLDM de a forma un consiliu de coordonare a actiunilor pentru campania electorala. Chiar daca poate PLDM a avut o intentie buna, cred ca asta prejudicia foarte mult imaginea PL. Si la o adica de ce daca PL a refuzat acel consiliu PLDM nu a format un consiliu cu AMN? Cred ca ei deja isi cam coordoneaza actiunile si poate chiar se inspira unii de la altii. Iata de ex. sa luam initiativa PLMD de referendum de a schimba constitutia astfel ca sa putem alege presedintele prin vot direct: asta doar a fost lozinca AMN de campanie electorala 2005. Atunci cind PLDM a dat start initiativei de stringere de semnaturi imi amintesc cum au fost invitati Urechean si Filat la emisiunea Lorenei Bogza pentru a discuta despre aceasta initiativa unde Urechean a spus cam asa: "pai, noi le sustinem initiativa, dar daca s-au apucat singuri si nu s-au consultat cu noi, nu au coordonat si cu altii ceea ce vor sa faca, atunci noi le uram Succes!" Cred ca scopul acelei invitatii era anume asta de a combate inainte de a aparea zvonurile precum ca PLDM a imprumutat initiativa de la AMN pentru a se lansa in politica. Deci PLDM in asa caz pare a fi copilul AMN. Pina la urma aceste doua partide ori vor fuziona, ori poate ca chiar vor participa pe o singura lista in 2009.

No comments: