Tuesday, August 19, 2008

AVEM NEVOIE DE SIGURANTA!

Odata cu venirea comunistilor la guvernare puterea judecatoreasca a fost trecuta in subordinea lor astfel lipsindu-ne pe toti de un proces de judecata echitabil. Acest subiect este de mare cautare printre politicieni si toti mai nu spun in cor ca justitia trebuie sa fie eliberata de sub influienta puterii centrale. Probabil acest lucru va fi facut abia dupa alegerile din 2009 cind partidele liberale vor lua majoritatea.
De curind aud tot mai des pe primarul de Chisinau Dorin Chirtoaca ca in CMC se adopta decizii ilegale in interesul unor consilieri sau firme patronate de persoane apropiate lor la care presedintele CMC E. Musuc spune ca doar judecata se poate pronunta asupra legalitatii acestora. Stim legea cu privire la Statutul Municipiului Chişinău inca nu a fost adoptată si actuala alianta din CMC profita cit poate de pe urma asta. Deci pe linga justitie subordonata, afiliata puterii mai avem si legi imperfecte. La primul Off-line organizat de echipa Unimedia Vlad Filat cind a fost intrebat de dosarului intentat pentru societatea Ipteh considerata a fi privatizata fraudulos a spus cum ca considerarile noastre sunt putin relevante si doar justitia se poate pronunta. Pare paradoxal dar acei care condamna justitia ca fiind tendentioasa tot ei fac trimitere la justitie ca institutie care sa dea verdictul. Ce fel de justitie poate fi vorba daca tot ei denunta justitia din Moldova ca fiind ineficienta?!
Ca sa existe si in Moldova un sistem judecatoresc care sa faca dreptate trebuie sa dispara comunistii de la putere si in general de pe scena politica din Moldova. Iata abia atunci Justitia se va pronunta in toate cazurile si cele de vechime de doi ani, si cele de zece ani. Cred ca anume prezenta unei justitii corecte si sperie pe pe multi care se tem ca abia atunci vor fi dezvaluite toate afacerile ilegale realizate de marii demnitari angajati in serviciul poporului.
Si daca vom avea o justitie cu adevarat independenta, atunci va trebui sa fie ridicate si imunitatea deputatilor, ministrilor si chiar a presedintelui. In caz de proces de judecata pot fi stabilite proceduri care sa nu incurce activitatii pe care o au in structurile statului. Pentru ca eu de exemplu nu vad sensul ca sa aiba acesti mari demnitari imunitate si sa asteptam noi toti cei care suntem furati de ei pina le expira mandatul si intre timp mai astupa din probe. Chiar daca este demnitar cred ca intii de toate este cetatean si asa cum are drepturi ca mine tot asa are si obligatii si in special obligatia de a respecta legislatia in vigoare. Mi se pare ca PL a facut prin intermediul vicepresedintelui o declaratie precum ca ei pledeaza pentru ridicarea imunitatii demnitarilor. M-as bucura daca mai multe partide s-ar pronunta pro, pentru ca numai asa ne vom convinge ca scopul lor este unul nobil si nu doar personal.
Cred ca a venit timpul cind partidele politice trebuie sa aduca siguranta cetatenilor, siguranta de a trai si munci in tara lor, siguranta in ziua de maine, siguranta ca justitia va fi echitabila cu ei, siguranta ca vor putea oferi siguranta si copiilor lor. NU MAI AVEM NEVOIE DE STABILITATE, AVEM NEVOIE DE SIGURANTA! Stabilitate ne ofera mai toate guvenarile de la Lucinschi incoace si asta dureaza mai mult de zece ani. Cred ca ajunge atita stabilitate cu armate straine pe teritoriul nostru. Nu ne serveste la nimic ca avem un conflict stabil bine inghetat in transnistria, pentru ca NU AVEM SIGURANTA ca acest focar nu va izbucni la fel ca in Georgia. La fel nu ne serveste la nimic si neutralitatea asta care ne este impusa fortat. Cred ca in acest caz ar trebui un referendum ca poporul sa decida ce vrea mai mult mai ales ca este vorba de viitorul sau. Directia noastra este NATO si mai apoi UE, pentru ca numai acolo vom avea siguranta unei vieti asigurate si decente.

No comments: