Tuesday, October 14, 2008

Perspectiva PL in 2009

Am privit aseara emisiunea "In profunzime" de Lorena BOGZA si am ramas placut surprins de prestatia lui Dorin CHIRTOACA. Daca la inceput, inca dupa alegerile din 2007, mai aveam rezerve ce tine de calitatile de lider ale tinarului primar, acum vad in el un lider incontestabil. M-a intrigat cind Dorin a spus cum ca PL in urmatorul parlament va lua majoritatea si va guverna. L-am auzit spunind asa ceva si Sergiu BOGHEAN, presedintele OTPL, in emisiunea de la EuroTV. Asta m-a motivat sa incerc sa calculez ce perspective are PL in 2009.
Vom incepe prin a face o paralela cu alte partide si evolutia lor pe scena politica. Sa luam chiar partidul comunistilor pentru ca acest partid poate fi considerat ca barometru pentru societatea noastra el fiind unul din cele mai longevive partide. Partidul comunistilor a aparut la 22 octombrie 1995 insa oficial a fost inregistrat peste jumate de an. La 22 martie 1998 acest partid avea exact 29 de luni de existenta si a obtinut 30% din sufragii. "Alianta Braghis" a aparut dupa sau poate putin inainte ca liderul ei Dumitru BRAGHIS sa devina prim-ministru la 21 decembrie 1999. In alegerile parlamentare din 25 februarie 2001 obtine 13%. Daca aceasta alianta a aparut in ianuarie 2000, atunci in februarie 2001 avea exact 13 luni de existenta si respectiv a obtinut 13% in alegeri. Observam ca ambele formatiuni au acumulat undeva cite un procent in fiecare luna de existenta.
Partidul Liberal in frunte cu dl. Mihai GHIMPU apare la 24 aprilie 2005 in urma congreslui II al Partidului Reformei care isi schimba numele in Liberal. In martie 2009 acest partid va avea 47 de luni de existenta si conform mecanismului "1% intr-o luna" PL ar putea lua maximum 47% in alegerile parlamentare din 2009. S-ar parea ca aprecierile lui Dorin precum ca PL ar putea lua o majoritate conform acestei teorii se confirma, insa trebuie sa calculam si minimul din 2009. Vom folosi metoda excluderii procentuale, dar inainte de asta trebuie sa alegem o realitate si anume ma refer la conjunctura cea mai probabila ce tine de participare in alegeri, arhitectura scenei politice cit si situatia social-economica. Sunt tot mai tentat sa cred ca situatia de azi este foarte asemanatoare cu cea din 1998 pentru ca la fel traiam o criza economica. Conform acestei realitati participarea ar putea fi de 69% cu un numar de 1660 mii de alegatori si vom rezerva 23% pentru redistribuire.
Procentul maxim pe care-l poate lua partidul comunistilor conform analizelor anterioare la o participare de 1660 mii este de 24%. AMN la o participare de 1660 mii poate lua in alegerile din 2009 undeva 12% daca tinem cont de numarul de alegatori din 2007. Conform ultimului sondaj in urmatorul parlament va intra si PLDM in frunte cu dl. Vlad FILAT. Intrucit congresul de constituire a acestui partid a fost pe 8 decembrie 2007, atunci in ziua alegerilor din martie 2009 ar avea 15 luni de existenta si respectiv ar putea lua maximum 15% din sufragii.
Daca admitem ca in parlament trec doar aceste 4 partide, atunci PL ar obtine conform calculelor 26%. Insa daca creditam PD-ul cu 9%, atunci pentru PL raman 17% - cam atit cit obtinuse in consiliu municipal in 2007. Si daca admitem ca pe linga aceste 5 formatiuni in parlament mai trece inca un partid cu 7%, atunci PL ar obtine min 10%.

4 comments:

Ion Grosu said...

Lol. Am inteles un singur lucru - n-am pierdut nimic neintelegand restul :)

Fara suparare.

socolenco said...

Nu ai inteles - problema ta.

Anonymous said...

Socoteala de acasă nu întotdeauna se potriveşte cu cea de la târg.

Consider PL-ul capabil să fie a doua forţă politică în viitorul legislativ. Pentru această muncim zilnic, iar rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.

Avem nevoie de Schimbare!

socolenco said...

Ion, ai mai spus de socoteala si in alt comentariu. Eu nu fac decit sa calculez cit se poate procentul probabil pe care-l poate lua anumite partide tinind cont de conjunctura creata dupa 2007 cind Dorin Chirtoaca a devenit primar. In rest as dori ca PL sa fie si prima forta politica in viitorul legislativ. Si daca munciti, atunci mult Succes!

Schimbarea este in noi!