Sunday, December 28, 2008

Mалигнация

Am fost si eu citiva ani in urma pe mâna medicilor si iata mi-a ramas de la ei acest cuvint in minte. Caut acum prin dictionare varianta romana a cuvintului si dau doar de cuvintul 'malign' ceea ce inseamna incurabil, primejdios sau deosebit de grav. Pe atunci acel medic imi explica ca malignatie este atunci cind un organ bolnav nefiind tratat la timp poate imbolnavi si alte organe din imediata apropiere. Adica, de exemplu, daca ai probleme de stomac atunci stomacul atingindu-se de ficat poate sa-l afecteze.
De ce explic acest lucru? Spun asta privind la perspectiva alegerilor parlamentare din martie 2009 si la rezultatele alegerilor din Romania care s-au soldat cu remiza. Cred ca daca la noi remiza nu s-a realizat in 2005, atunci este foarte probabil ca sa se realizeze in 2009. Pentru ca ar fi prea injositor pentru comunisti ca sa se lase infrinti asa de usor fara sa profite acum de resursele administrative ca sa organizeze o remiza frumoasa cu partidele de opozitie. Instituirea unui guvern de compromis in Romania poate fi destul de sugestiv si pentru Republica Moldova, iar daca comunistii se vor impune la formarea guvernului, atunci la sigur vor pleda ca sa ramana in functie actualul premier si sa cedeze citeva ministere partidelor din opozitie. Sper ca partidele de opozitie sa puna mâna pe functia de ministru de externe cu toate ca tare ma tem ca nu o vor ceda comunistii in nici un caz. Daca guvernul va fi pastrat sub comunisti mai raman doua functii importante in stat pentru negocieri: probabil ca functia de presedinte de parlament va fi preferata de comunisti, iar Vladimir VORONIN deja si-a facut publice aspiratiile pentru aceasta functie. Asta inseamna ca comunistii vor trebui sa cedeze functia de presedinte a Republicii Moldova. Daca aceasta functie va fi oferita partidelor din opozitie, atunci asta este ca si cum ai arunca un os la o haita de caini. Cred ca se vor amuza mult cum partidele de opozitie se vor hartui unul pe altul pentru a pune mâna pe functie. Schimbarea pentru care pledam acum se poate transforma intr-adevar intr-o instabilitate politica asa cum este acum in Ucraina. Intrucit la nivel central dualitate de putere nu poate exista prea mult timp cred ca alegerile anticipate sunt de neevitat. De fapt unele partide asa si au spus ca pledeaza pentru alegeri anticipate, dar nici nu merg la compromis cu comunistii. Cred ca asta trebuie sa fie decizia pe care trebuie s-o ia toate partidele, pentru ca a merge la compromis cu comunistii inseamna malignatie. Nu trebuie in nici un caz sa lasam ca acest fenomen sa se extinda la nivel central.
Intr-un material la protv.md am vazut ca au fost facute publice noi reguli de participare la vot conform carora vom putea vota in localitatea unde ne vom afla in ziua alegerilor, indiferent de locul in care avem viza de resedinta, insa pentru asta trebuie sa scrii o declaratie in primele 15 zile ale campaniei electorale la primaria sau pretura din localitatea in care vrem sa votam. Cei care nu vor reusi sa scrie aceasta declaratie vor putea solicita certificat cu drept de vot in ultimele 20 de zile de la sectia de votare unde au viza de resedinta si ulterior vota in baza acestui certificat la orice alta sectie de votare. Au spus ca au facut aceste modificari pentru a incuraja participarea la vot si spera ca asa vom avea o participare mai mare de 62%. De fapt ma gindesc ca se incearca ducerea evidentei pentru a aprecia mai exact care este totusi intentia de vot - informatie care le va folosi pentru a sti in ce masara trebuie sa fraudeze alegerile. Foarte multi sunt plecati peste hotare si comunistii nu au niciodata date exacte ce tine de numarul celor plecati, insa acum cind se apropie campania electorala la sigur ca vor avea grija sa contabilizeze pe toti cei care au fost plecati pentru a verifica daca s-au reintors in tara ori nu.
Cred ca partidele de opozitie trebuie sa urmareasca acumularea de peste 50% pentru ca numai asa au sansa sa poata obtine acele 61 de mandate necesare si suficiente pentru a putea alege liber presedintele nostru a tuturor, presedintele Republicii Moldova! Nu trebuie sa se accepte nicidecum colaborarea cu comunistii, pentru ca malignatia poate paraliza intreaga infrastructura de stat.

2 comments:

U said...

Imi pare bine ca ai adus in prim-plan discutia despre posibilile evenimente post-electorale. Caci opozitia deja se vede in Parlament, socotind care este mai anti-comunist si pro-european!!!
Scenariul 2005 nu este de exclus. Chiar daca pseudo-opozitia ia cele 61 de scaune, nu te bucura mult, caci la cit e de gros obrazul opozitiei nu vom cistiga nimic.
Pe domnul Urecheanu nu vreau sa-l vad presedinte, caci diferenta intre el si Voronin, practic e NULA!!!
Sa speram asta ne ramine, dar nu ne asteapta un an usor!!! Toate posibilitatile trebuie luate in consideratie!!!
Trebuie de gasit o alternativa guvernarii comuniste sau mai bine zis Sistemului Autocratic invizibil construit cu iscusinta de PCRM!!! Nu e de ajuns sa cistigam alegerile, mai avem nevoie si de alternative!
Insa sa nu ne imbatam cu apa rece, tre sa raminem realisti si sa putem destinge adevaratii democrati(putini la numar) de catre pseudo-democrati (majoritatea)...
La Multi Ani!!!
Sa ne auzim de bine...

Anonymous said...

Au început să apară foarte des sondaje de opinie referitoare la viitorul parlament , şi majoritatea ne spun că comuniştii nu vor acumula mai mult de 30 % în noul legislativ .. dar simt eu că se vor schimba datele în ajunul campaniei electorale . Însă referitor la Voronin ... are deacum 68 de ani .. precis va intra în parlament ca deputat , dar ce să caute în funcţia de preşedinte al parlamentului ?