Sunday, December 21, 2008

Lideri si dezavantaje

In postul anterior am incercat sa gasesc care ar fi avanatajele la Schimbarea de lideri in partidele din opozitie, iar acum caut dezavantajele unor astfel de metamorfoze. Presedinte PL este Mihai GHIMPU - politician care s-a aflat in inima evenimentelor de renastere nationala ai anilor '90. Daca presedinte PL devine Dorin CHIRTOACA, atunci asta poate l-ar impovara si mai mult si nu s-ar descurca cu mandatul de la primarie. Stim cu totii ca si singur s-a destainuit precum ca nu doarme cite o zi in fiecare saptamina pentru a reusi tot ce-si propune. Daca nu ar mai fi dl Mihai GHIMPU presedinte PL atunci poate ca i-ar mai scade ceva din rating, insa daca Dorin CHIRTOACA nu s-ar descurca cu mandatul de primar atunci ar putea sa-i scada ratingul si mai considerabil. Nu este exclus ca sunt si altii care ar fi interesati ca Dorin CHIRTOACA sa fie acum impovarat astfel si lanseaza idea precum ca el trebuie sa fie presedinte PL.
In PLDM presedinte de partid este Vlad FILAT - cunoscut mai mult pentru faptul ca a detinut in perioada 1998–1999 postul de director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat al Republicii Moldova. Daca nu ar mai fi el presedinte PLDM atunci partidul ar putea cunoaste tempuri mai moderate de manifestare insa ratingul partidului la sigur ar putea creste si asta numai daca ar deveni presedinte PLDM unul dintre vicepresedintii existenti. In general acest partid nu sta rau la capitolul personal, au multi si buni, insa este rau ca nu sunt vizibili atit de mult cum este vizibil presedintele de partid. Orice actiune pe care-o initiaza PLDM are cap de afis pe presedintele PLDM si asta nu-i prea bine. Vicepresedintii sunt cei care trebuie sa conduca toate actiunile, sa fie responsabili fiecare de cite o actiune, iar presedintele care nu ar fi trebuie sa fie prezent cu un discurs cit mai scurt.
Daca in AMN nu l-am mai avea pe Serafim URECHEAN atunci s-ar putea pregati mai mult pentru functia de presedinte de care nici nu se indoieste ca o detine dupa 2009. Eu as fi mai sceptic in privinta acestei perspective, pentru ca AMN nicidecum nu este formatiunea care sa simta un aflux de potential, schimbari prea mici in ierarhia de partid. Raportul de forte este in continuare detinut de fostul primar de capitala si desigur ca asta oboseste. Chiar daca Veaceslav UNTILA ar fi presedinte AMN partidul oricum nu ar simti aceasta mutare. As crede ca au nevoie de forta tinara, pentru ca asta si va aduce Schimbarea in 2009. Trebuie sa-l valorifice la justa valoare pentru ca stiu si in acest partid sunt baieti tineri cu potential doar ca sunt prea putin cunoscuti. Iata proiectul 2009.md m-a ajutat sa cunosc citiva din ei care trebuiesc promovati cel putin la functii de vicepresedinti in AMN.
Pentru PNL propunerea mea se pare ca a fost destul de potrivita, pentru ca Alexandra CAN pe portalul 2009.md este in top pe primele locuri, pacat doar ca este prea mult inrolata in activitatea de antreprenoriat si nu poate face fata si unei eventuale implicari mai in forta pe scena politica, cu toate ca nici nu o exclude. Am vazut ca si Vitalia PAVLICENCO simte un angajament prea puternic pentru PNL formatiune care intentioneaza sa participe in alegeri impreuna cu MAE pe o singura lista. Daca nu ar mai fi ea presedinte atunci probabil ca in fruntea PNL ar putea veni si un barbat insa problema este ca daca nu se va putea ridica la nivelul atins de dna PAVLICENCO asta ar prejudicia imaginea partidului. Daca nu ar mai fi presedinte de partid atunci poate ca ar avea mai mult timp pentru a se preocupa de imaginea sa de politician, iar asta i-ar ridica si ratingul.
In PD se simte aceasi oboseala ca si in AMN iar figura care emana acest lucru este chiar Dumitru DIACOV aflindu-se de atitia ani presedinte in acest partid. Desigur ca are multa experienta, stie sa piarda si probabil ca vor pierde si in 2009 daca nu va mai schimba raportul de forte. Daca ajunge Oleg SEREBRIAN la functia de presedinte PD, atunci ar putea realiza o fuziune chiar cu PLDM. Asta ar ajunge pina la urma sa faca parte din partidul visurilor sale ca doctrina, iar PLDM ar deveni o forta politica foarte influienta.

No comments: