Saturday, February 28, 2009

Ce inseamna sa fim realisti?

Ce este realitatea, ce inseamna sa fim realisti si de ce trebuie sa tinem cont de ea? De ce noi mereu trebuie sa ne oprim sa vedem care este aceasta relitate si de ce trebuie atita s-o contemplam? Nimeni nu exclude faptul ca avem o realitate trista in Republica Moldova, insa acum peste tot in lume este asa, peste tot este criza, peste tot oamenii pierd locurile de munca, peste tot raman flaminzi, peste tot se zbat pentru o viata mai buna. Insa nu conteaza aceasta, nu conteaza aceasta realitate trista daca vrem s-o depasim, daca vrem sa o schimbam. Nu trebuie sa luptam contra acestei triste realitati, pentru ca cu cit mai mult incercam sa indepartam aceasta trista realitate cu atit suntem mai legati de ea, cu cit mai mult o contemplam cu atit mai greu putem scapa de ea. Oare constientizeaza aceste lucruri cei care ne indeamna sa fim realisti, constientizeaza ei ca sa fii realist este o prostie in conditiile cind noi vrem sa facem Schimbarea? Pentru ca in aceste conditii nu este relevanta realitatea, nu este relevanta trista realitate, pentru ca este o realitate globala si noi suntem prea mici ca sa luptam cu ea. Pentru noi este relevant ceea ce ne dorim, insa noi ne dorim o Schimbare, ne dorim o viata libera, fara guvernare comunista. Iata ce este relevant! Si daca ne vom dori asta din tot sufletul, daca nu ne vom gindi la nimic decit la o guvernare care cu adevarat sa lupte pentru poporul asta, atunci cred asta se va intimpla. Trebuie sa credem. Trebuie sa credem ca noi putem sa facem Schimbarea in Republica Moldova si de noi depinde si viitorul acestei tari. Asta trebuie s-o inteleaga toti cei care au fugit de tara asta pentru o viata mai buna altundeva. Insa vedem ca nicaieri, nimeni si niciodata nu-ti garanteaza aceasta viata mai buna precum isi inchipuie unii. Abia acum toti trebuie sa realizeze ca intrucit acasa ne este cel mai bine, intrucit acolo ne trage mereu sa venim, inseamna ca trebuie sa ne facem acolo viata mai buna, inseamna ca acolo trebuie sa facem traiul la care am aspirat altundeva insa care s-a dovedit a fi un miraj. Deci care este realitatea in cazul asta? Oare nu traim noi cu iluzia traiului mai bun de peste hotare, oare nu traiesc toti cei de acasa cu iluzia ca undeva peste hotare oamenii traiesc asa pur si simplu bine fara efort? Este o iluzie de care trebuie sa scapam acum, pentru ca pe urma poate ca va fi tirziu.
Avem nevoie de o alta abordare a realitatii: in primul rind trebuie sa scapam de frica si miturile care ne sunt servite pentru a ne manipula. Cu cit mai greu de manevrat vom fi cu atit mai mult vom putea crea acea realiate care ne-o dorim. Nu trebuie sa fim atit de creduli celora care ni se infatiseaza ca niste ingeri acum la alegeri insa dupa asta ne sfideze in mod obraznic si deschis. Trebuie sa avem demnitate si sa penalizam pe toti cei care au tradat asteptarile noastre, au promis si nu au facut nimic. Iata realitatea trista care ne tin pe loc, care ne face vulnerabili si creduli miturilor ca acesti comunisti sunt de neinvins. Este o mare greseala sa gindim asa. In general trebuiesc desconsiderati si in asa mod le vom mai modera dorintele de putere, de avere. Asa ca pot ei sa investeasca in aceasta campanie si milioane, nu trebuie sa permitem sa ne vindem votul. Votul trebuie sa-l dam in cunostinta de cauza pentru ca numai asa vom putea construi realitatea care ne-o dorim! Asa sa ne ajute Dzeu!

2 comments:

Anonymous said...

"Nu trebuie sa luptam contra acestei triste realitati, pentru ca cu cit mai mult incercam sa indepartam aceasta trista realitate cu atit suntem mai legati de ea, cu cit mai mult o contemplam cu atit mai greu putem scapa de ea" - draga socolenco, dupa ce citesc aceste rinduri, imi este foarte interesant sa stiu care este filosofia vietii dumitale? Conform carui principiu traiesti in viata?
Oare sa nu stii dumneata ca numai atunci cind lupti din rasputeri cu o problema, cind o CONTEMPLEZI din toate unghiurile, o analizezi - gasesti solutia? REALITATEA nu trebuie niciodata neglijata! Ea trebuie TRAITA din plin. Trista, grea, fericita sau indestulata - ea trebuie traita! Istoria demonstreaza ca cei care au neglijat realitatea timpului lor si traiau cu iluzii, trecute sau viitoare, erau considerati "neadaptati". Da, neadaptati, pentru ca nu erau in stare sa faca fata realitatii in care s-au nascut si li s-a dat sa traiasca. Felul in care percepi dumneata realitatea prin acest articol, nu te deosebeste cu nimic de buneii mei de la tara, de exemplu, care traiesc cu o realitate trecuta - sovietica. Dumneata nu vrei sa traiesti in realitatea de azi, tinzind sa traiesti in una viitoare, care va include "Schimbarea"!, iar ei nu vor sa traisca azi, pentru ca o vor pe cea de 25 ani in urma, cind "cirnaţul" costa 16 "copeici". Problemele realitatii de azi nu trebuie neglijate, ci infruntate cu dirzenie prin munca zilnica si analiza a proceselor si fenomenelor din jurul nostru. Sa iti doresti ceva in viata e foarte importanta, conteaza si ce faci TU ca personalitate, ca sa iti indeplinesti dorinta.

socolenco said...

Eu nu am spus ca nu accept realitatea de azi, dar nu vreau ca tot ceea ce fac sa rezulte din insasi realitatea asta trista, pentru ca astfel va fi greu sau imposibil s-o depasim. Daca observi am spus ca nu trebuie s-o contemplam, adica sa nu-i atragem asa mare atentie, insa desigur ca nu am in vedere s-o neglijam total. Si spun asta doar pentru a nu ne lasa afectati de aceasta trista realitate, de a incerca sa gindim la rece ce posibilitati sunt si cum putem depasi aceste momente grele. Iata filozofia mea. Sper s-o intelegi.