Thursday, February 12, 2009

Cum putem avea participare de 80%?

Consider ca pentru a avea o victorie deplina asupra comunistilor, pentru a realiza Schimbarea, avem nevoie de o participare de 80% la alegeri. In 2005 am avut o participare de 65%, insa in alegerile locale din 2007 participarea in alegeri a fost cu mult mai mica cu toate ca s-a anuntat o participare de 52%. Intr-un articol din presa romaneasca am citit precum ca participarea in alegerile parlamentare in Republica Moldova ar putea fi mai mica de 50%. Nu stiu in ce baza au spus asta, poate s-au inspirat din faptul ca participarea la alegerile din toamna lui 2008 in Romania au fost in medie de peste 40%. Sau poate au observat si ei ca participarea in 2007 a fost mai mica decit se anuntase. Aici trebuie sa tinem cont ca in alegerile parlamentare participarea este de obicei mai mare decit in alegerile locale.
Comparativ cu oferta politica din 2005 anul asta vom avea o oferta politica mult mai generoasa si probabil ca asta va fi acel stimul ca si participarea sa fie mai mare. Totusi faptul ca in sondaje predomina un procentaj atit de mare de indecisi ma face sa mai ma moderez un pic si sa nu fiu atit de visator: avem undeva 38% de indecisi; cred ca este prea mult. Daca macar jumate din ei i-am putea determina sa mearga la vot, atunci procentul tinta de 80% pe care-l consider cheie in a realiza Schimbarea este de atins. O chestie importanta este posibilitatea deschiderii urnelor de vot si pe teritoriul transnistriei care ar putea mari procentajul de participare insa ma tem ca acele voturi vor merge mai mult la comunisti. Se spune ca in alegeri de obicei participa de la 3 la 5 mii de transnistreni. Anul asta s-ar putea ca numarul lor sa fie mai mare de ordinul zecilor de mii sau chiar a sutelor de mii. Populatia transnistriei la moment constiuie undeva 400 mii cetateni.
Consider ca votarea sutelor de mii de cetateni aflati peste hotare poate fi cel mai hotaritor aici si ma bucur ca unele partide au luat initiativa, si impun CEC-ul sa deschida mai multe urne de vot peste hotarele republicii. Totodata ma gindesc ca si aceasta criza economica va aduce o parte din cei plecati acasa din cauza ca multi vor pierde locurile de munca peste hotare. Datele mai oficiale indica un numar de 450 mii de cetateni aflati peste hotare: daca macar o treime din ei s-ar intoarce acasa si ar merge toti la votare atunci participarea ar creste cu 150 mii de potentiali alegatori. Insa nu putem exclude ca si printre cei plecati care urmeaza sa se intoarca sunt multi indiferenti mai ales ca fiind plecati de atita timp nu cunosc deloc situatia de pe scena politica din tara. Poate doar campania electorala sa-i ajute sa-si formeze cit de cit niste preferinte si sa se decida sa mearga la votare.
Constat cu destula tristete ca absenteismul predomina foarte cronic asupra maselor din tara si daca unul incepe sa se informeze mai mult indata si este catalogat spunindu-i-se ca face politica, pe cind asta este de fapt o manifestare normala si chiar de recomandat pentru niste cetateni adevarati carora le pasa de tara, le pasa de viitorul lor. Iata anume asupra acestei categorii trebuie sa-si indrepte arsenalul partidele politice acum in campania electorala. Cei absenti ca forma de manifestare sunt mult prea convinsi de modul asta de viata si pentru a-i 'converti' este nevoie de multa munca: de asta nici procentajul lor in sondaje nu se schimba prea mult. Anume asta trebuie sa faca partidele: sa erodeze aceasta categorie de indecisi, sa faca intruniri in special cu indecisii si nu sa organizeze actiuni de protest unde vin de obicei aceiasi oameni. Probabil ca prin acest mod absenteist vor sa protesteze contra la toate promisiunile desarte lansate de liderii politici din campaniile electorale precedente, insa asta nu trebuie sa-i blocheze sa gindeasca ca nu putem schimba nimic, pentru ca daca gindesti asa atunci intr-adevar nici nu poti. Deci partidele care vor sa aduca Schimbarea nu trebuie sa mearga la intilniri cu alegatorii, dar trebuie sa mearga la intrunire cu alegatorii indecisi. Acesti oameni trebuie sa simta ca ei sunt solicitati, ca de ei se intereseaza cineva in mod deosebit, ca ei sunt importanti si ca de aportul lor depinde Schimbarea!

No comments: