Saturday, February 14, 2009

It's all about business!

Iata se apropie campania electorala si toate partidele ne vor face promisiuni marete: unii ca ne vor duce mai aproape de Europa, iar altii mai aproape de CSI si spatiul postsovietic. De fapt de unde pornesc toate aceste politici de partid, ce anume genereaza schimbari si ajustari de legislatie cind nimeni nu provoaca dezbateri aprinse in parlament si se voteaza la pachet? Desigur ca toate aceste politici, toate aceste schimbari in legislatie se fac in favoarea unor anumite grupuri de interes chiar clanuri as spune. Iata de exemplu in transnistria clanul lui Smirnov a monopolizat toata economia din regiune: acolo unde cindva era concentrata toata industria RSSM, iar acum, cind cica ne orientam spre schimburi economice cu UE, acea regiune are un volum de export care depaseste ca valoare de citeva ori volumul cu care opereaza autoritatile oficiale ale Republicii Moldova. Iata de ce si negocierile astea de reglementare transnistreana merg anapoda, iata de ce Smirnov se arata atit de arogant cu Voronin. Cred ca mai mare prostie ca li s-a permis transnistrenilor sa foloseasca stampilele RM cind realizeaza exporturile nici ca se putea.
Anumiti politicieni nu privesc aderarea la UE prin prisma facilitatilor si beneficiilor de care ar dispune masele in urma acestor schimbari, dar prin prisma schemelor de business de care fac uz grupurile de interese pe care le controleaza pentru a se imbogati. Deci lupta politica nu se da intre fortele politice care vor sa fericeasca masele, ci este o lupta data intre clanurile care la moment gestioneaza anumite scheme de business. Intirzierea sau neaderarea la UE este avantajoasa la moment pentru acele grupuri de interese care detin controlul asupra retelelor care perfecteaza acte ilegale pentru potentiali emigranti in tarile UE si pentru acele grupuri de interes care la moment realizeaza importuri extrem de mari canalizind astfel sutele de milioane de dolari trimise acasa de muncitorii de peste hotare in propriul buzunar pentru ca marfurile importate sunt vindute de obicei la pret mai mare chiar decit in tarile UE. As crede ca aceste grupuri de interese aflindu-se atita timp sub protectia marilor demnitari pot sa-si ajusteze schemele de business astfel sa poata beneficia cit e posibil si in caz ca Moldova va adera la UE.
O chestie importanta este cistigul real al demnitarilor, pentru ca stim doar ca ei fiind persoane publice trebuie sa-si declare averea. Sunt sigur ca cifrele pe care le indica demnitarii in declaratiile de avere sunt departe de realiate si de fapt ei au venit de citeva ori mai mare. Iata de exemplu marii demnitari din EU cum este Sarkozi si Merkel au un venit de aproximativ 240 mii euro pe an. Sunt salarii mari insa sunt si conducatorii unor mari state europene si au si o responsabilitate enorma de conducere in comparatie cu cei din conducerea Republicii Moldova. Insa cit nu ar fi de straniu am impresia ca marii nostri demnitari au un venit cu mult mai mare decit acei demnitari europeni. Desigur ca acest venit este acaparat prin metode ilegale, prin scheme despre care vorbeam anterior, iar schema lor este simpla: transformarea tarii noastre dintr-o tara exportatoare in una importatoare in timp ce produsele agricole din tara sunt la pret de nimic.
Ambasadorul nostru in republica Ceha ne spunea ca avem stabilitie relatii foarte bune cu aceasta tara si intrucit acum este la cirma Uniunii Europene ar putea contribui si in aspiratiile noastre spre UE. De fapt eu sincer vad aceasta "colaborare fructuoasa" mai simlu: intre tarile noastre s-a stabilit un raport clientelar: ei ne vind masini (ŠKODA) pentru tot staful guvernamental, iar noua ne permit sa patrundem cu produsele noastre vinicole, a companiilor pe care tot comunistii le controleaza, pe piata ceha. Deci nu este aici vorba de nici un angajament la alt nivel decit de afaceri: It's all about business!

No comments: