Sunday, February 15, 2009

pohta ce-am pohtit-o eu

Partidele liberale vor fi cele preferate in aceasta campanie si de asta voi incerca sa le analizez putin. Dupa cum stim PLDM a aparut pe scena politica in urma Succesului liberalilor in capitala, cind reprezentantul Partidului Liberal la alegerile locale din 2007 devine primar general de Chisinau. Nu stiu exact, dar mi se pare ca si in 2003 cind au fost alegeri locale in care a cistigat Urechean acesta aparea sub sigla cu soarele a partidului Liberal in format condus de Untila. Cred ca asta a fost observatia cea mai relevanta: un partid liberal este preferat de mase si indata dupa votul din 4 aprilie pe 24 aprilie 2005 partidul Reformei face congresul de schimbare a numelui partidului in PL. Odata cu cistigul primariei de Dorin Chirtoaca se confirma faptul ca masele prefera un partid liberal la conducere si de asta apare si PLDM, care are in spate alti oameni si poate si alte interese. Scopul acestui PLDM este ca sa absoarba sau sa diminueze PL-ul si sa devina el preferatul adunind astfel in jurul sau aceasta armata de personalitati ca sa obtina mai usor credit politic de la alegatori. Nu stiu daca le va reusi sa absoarba PL-ul cu toate ca ceva aluzii au fost facute de liderii PLDM care spuneau ca o fuziune dintre PL si PLDM ar fi perfecta, dar imposibila la moment. Nu cred ca PL va fuziona vreodata cu vreun partid: asa cum din 1993 pina in 2005 a existat Partidul Reformei tot asa si PL-ul mostenitorul direct odata aparut in 2005 in urma congresului va exista zeci de ani. De asta poate nici nu se grabeste PLDM sa atenteze prea mult la integritatea PL, vedem ca il mai cheama la negocieri, discutii si spera ca vor accepta o colaborare, insa care este mai mult probabila dupa alegeri. Perspectiva PL-lui va fi din ce in ce mai mare daca ei vor ramane consecventi principiilor si valorilor pe care si le-au asumat. Daca sa facem o paralela atunci nici partidul comunistilor nu a preluat dintr-o data guvernarea: au avansat in 1998 cu 40 de mandate, mai apoi in 2001 cu 71 si pe urma in 2005 cu 56. Acum sunt in scadere si in 2009 vor avea si mai putine. PL la fel poate avea in 2009 40 mandate, dupa care in 2013 sa prea si guvernarea. Numarul 40 este delimitator in lista PL inaintata pentru parlament, pentru ca pe acel loc sta presedintele organizatiei de tineret Boghean Sergiu.
Pe mine personal ma bucura ca vom avea mai multe partide liberale active pe scena politica, pentru ca daca sa privim asa atent incepind cu europa centrala adica Cehia si Slovacia pina in europa estica - Romania si Ucraina, atunci partide liberale nu o sa prea vezi. In Romania este un PNL, care este un partid asa mai vechi, mai mult national poate si un PD-L. Cred ca asta si a dus ca si noi sa existe partide liberale cu priza la public. Si apoi odata ce vor exista partide liberale atit in Romania cit si in Moldova asta va fi un pas foarte si foarte bun din considerentul ca noi vom putea uni spatiul romanesc din punct de vedere politic, vom avea un spatiu romanesc condus de liberali. Poate ca incepind de la asta idea de unire sa prinda viata si daca ajung la noi liberalii ca dupa un mandat doua sa poate fi reintregit spatiul romanesc, sa fie realizat visul cel de veacuri, pohta ce-am pohtit-o eu, cum spunea si Mihai Viteazul. Sa crape comunistii de ciuda cum noi toti vom juca unirea, dar ei vor ramane la muzeu.
De fapt PL dupa cum am inteles eu nu se indentifica ca fiind un partid unionist: este partidul care lupta pentru apararea adevarului istoric si anume ce tine de limba romana, identitatea romaneasca si tot ce ne leaga de spatiul romanesc. Din punct de vedere politic cred ca este o strategie destul de corecta, pentru ca omului daca-i vobeste de unire el mare interes n-o sa manifeste si apoi deja avem experienta partidelor care s-au declarat unioniste si care au compromis cauza nationala de apropiere a celui de-al doilea stat romanesc de Romania. Ma bucur ca PL urmareste sa vina la conducere corect prin tactici potrivite si nu prin manipulare si inselaciune.

No comments: