Tuesday, February 17, 2009

Cit trebuie sa fie diferenta?

Ma intereseaza sa stiu cit trebuie sa fie diferenta intre procentul pe care il vor acumula impreuna partidele liberale de opozitie fata de comunisti cu satelitii sai astfel ca partidele liberale de opozitie sa poata acumula liber 61 de mandate suficiente pentru a alege liber un presedinte ne-comunist? Nu putem aborda acest subiect fara sa luam in calcul un coeficient cheie in aceste calcule care este procentul pentru redistribuire. Deci pentru a adopta un model probabil in 2009 care sa ne ajute in calculele noastre trebuie sa incercam sa intuim sau sa deducem cam care ar fi procentul pentru redistribuire in 2009. Acest coeficient numit procentul pentru redistribuire este intr-o strinsa corelatie cu oferta in alegeri. Iata de exemplu cel mai simplu model pentru mine este cazul alegerilor din 1998 pentru ca atunci comunistii au acumulat 30% si 40 de mandate lasind pentru celelalte partide exact 61 de mandate suficiente pentru a putea alege un presedinte. Propun sa facem o analiza a ofertei electorale pe care am avut-o pina acum pentru a putea observa similitudini cu oferta pe care urmeaza sa o avem in 2009:
  • In alegerile parlamentare din 1998 am avut un procent pentru redistruire de 23%, dar asta in conditiile cind au fost prezente 6 blocuri electorale, 9 partide politice si mai mult de 4 candidati independenti.
  • In alegerile parlamentare din 2001 am avut cel mai mare procent pentru redistribuire care a fost de 28%, in alegeri participind 5 blocurile electorale, 12 partide politice si 10 candidati independenti.
  • In alegerile parlamentare din 2005 am avut cel mai mic procent pentru redistribuire fiind de doar 16.4% si in cursa electorala au participat 2 blocuri electorale, 9 partide politice si 12 candidati independenti.
  • In alegerile parlamentare din 2009 urmeaza sa avem 14 partide politice si 6 cadidati independenti; in total 20 subiecti electorali.
Dupa cum observam comunistii special au interzis blocurile electorale in aceste alegeri parlamentare pentru ca ele au un rolul de a mai coagula spectrul politic astfel ca voturile sa nu fie prea mult dispersate. Cel mai mare procent pentru redistribuire a fost in 2001 cind au participat in alegeri 12 partide si miscari politice si 5 blocuri electorale si 10 candidati independenti, adica 27 de subiecti electorali. Anul asta vom avea probabil 14 partide politice si 6 candidati independenti, si chiar daca la inceput eram tentat sa cred ca anul asta vom avea o oferta electorala mult mai generoasa decit in 2005 aici constat ca de fapt vom avea o oferta politica foarte asemenatoare. Asta ma bucura pentru ca in astfel de configuratie putem deduce ca si in 2009 vom avea un procent pentru redistribuire de undeva 16%. Acum pentru a continua calculele noastre trebuie sa mai luam in cont si alt coeficient cheie care este rata de participare la alegeri. Conform datelor oficiale participarea in 1998 a fost de 69.12%, in 2001 a fost 67.52%, iar in 2005 au fost 64.84%. Dupa cum vedem participarea scade in fiecare an cu cite aproximativ 2% ceea ce ne permite sa presupunem ca in 2009 participarea va fi de 63%. Avind toate datele problemei enuntate la indemina cred ca puteti sa faceti calculele si sa-mi spuneti si mie care trebuie sa fie diferenta de procentaj in alegeri ca sa avem cu siguranta un presedinte liberal. Mersi!

No comments: