Friday, March 27, 2009

Candidati independenti

Cele mai multe voturi pe care le-a acumulat vreodata un candidat independet a fost Anatol Plugarul care la alegerile parlamentare din 1998 a obtinut aproape 18 mii de voturi ceea ce a constituit peste un procent din sufragii. Anul asta vom avea 6 candidati indepedenti inscrisi in cursa printre care pe  Sergiu Banari, Ştefan Urîtu, Victor RăileanTatiana Ţîmbalist, Alexandr Lomakin si Valentina Cuşnir
Sergiu Banari pot sa spun ca chiar m-a surprins in aceasta campanie prin aversiunea puternica fata de regimul comunist si anunta o rezistenta foarte consistenta la Balti, exact acolo unde comunistii au cei mai multi sustinatori. Baltul care este considerata capitala de nord are un potential de vreo 90 mii de alegetori, deci cu mult mai mic in comparatie cu Chisinaul care are citeva sute de mii de potentiali alegatori. Stiu ca Banari a fost initial membru in cadrul PSD devenind consilier dupa care a iesit din acest partid si iata candideaza independent.  Stiu ca de multe ori spune ca pe 3 aprilie va face in cadrul dezbaterilor de la Moldova1 dezvaluiri senzationale despre ilegalitatile pe care le-au savirsit pina acum comunistii. Pare a fi motivat, insa care este motivul principal ce-l face sa candideze si sa pledeze atit de puternic contra regimului care aparent este imblinzitor de rusofili inca nu stim. 
Un alt candidat numit Valentina Cusnir a fost deputat ajungind acolo pe listele PPCD insa a iesit din aceasta formatiune cind Rosca a hotarit sa-l voteze pe Voronin la 4 aprilie 2005. Merge la munca in Italia pe parcursul verii; pentru mine personal este ceva jignitor ca un parlamentar sa mearga la munca ilegala intr-o tara a uniunii Europene, pentru ca ne face o imagine negativa. Insa ce-o motiveaza sa mai candideze? Cica vrea sa puna pe picioare ramura vini-viticola si ca deja are numarul de semnaturi suficiente pentru ca sa-si inregistreze un partid. O parte din aceste semnaturi le-a si depus atunci cind s-a inscris in cursa electorala, iar partidul il inregistreaza dupa alegeri. Aici imi apare idea ca poate si Banari la fel are asa planuri, ca sa devina intii deputat pe fortele proprii ca mai apoi sa-si inregistreze vreun partid sau poate vrea doar sa participe pentru a se remarca ca ulterior sa-si inregistreze mai usor acel partid. 
Alexandr Lomakin se declara de convingeri politice marxist. Ce pot sa spun, poate ca este intr-adevar de asa convingeri insa atita timp cit noi inca continuam sa ne aflam intr-o societate care si asa inca nu a scapat definitiv de consecintele provocate de adevaratii comunisti sovietici, cred ca a propulsa astfel de candidati intr-un parlament nu ar avea decit scopul ca aceasta tranzitie sa fie si mai lunga. Dupa cum am vazut si-a trimis o persoana care sa-l reprezinte in dezbaterile de la ProTV si am inteles ca lupta lor nu se opreste la 5 aprilie ceea ce inseamna ca ei sunt mai multi si nu este exclus ca la fel vor dori sa-si inregistreze vreun partid doctrinar de acest tip. Cred ca ne este deajuns ca avem un partid comunist in denumire, dar de esenta capitalist, care ne aminteste si asa prea mult de perioada sovietica nu prea roz de altfel. Sper ca nu vor nimeni in parlament persoane cu astfel de convingeri. 
Un alt candidat interesant mi s-a parut a fi Tatiana Ţîmbalist, care se prezinta bine, este primar intr-un sat si a avut chiar curajul sa spuna intr-o runda de dezbateri ca va candida si pentru functia de presedinte de tara. Are oare si ea de gind sa-si faca partid? Ultimii doi candidati sunt Ştefan Urîtu si Victor Răilean; daca dl Urîtu vine cu anumite argumente in sustinerea participarii sale in calitate de candidat independent, atunci dl Răilean imi pare destul de plictisitor si neinteresant. Cred ca dl Urîtu este singurul candidat care participa in aceasta cursa sincer si din convingere de a deveni deputat independent si nu din oportunism. Iata daca ar fi fost mai multi din astia atunci poate ca mi-as fi dorit ca si pragul pentru independenti sa fie mai mic de 3%, insa cind vad ca majoritatea candideaza ca independent doar pentru a se propulsa pe scena politica ca mai apoi sa-si formeze partide politice care si asa sunt prea multe, atunci bine ca pragul este mare. 
Intr-un final pot sa spun ca toti acesti candidati formeaza un spectru cam exotic fiecare avind convingeri si pozitii destul de diferite si sunt in proportie de 3:3 vorbitori de limba rusa si limba romana. La un procent de peste 70% de vorbitori de limba romana in Republica Moldova m-as fi asteptat la mai multi candidati independenti vorbitori de limba romana.

2 comments:

Unknown said...

Nu cunosc persoanele (viitori deputati) numite de tine in articol. Care din ei sunt vorbitori de limba rusa? Parca numai unul are nume rusesc.

socolenco said...

Daca ai fi urmarit dezbaterile ai fi observat cati din ei prefera mai degraba sa vorbeasca in rusa decit romana. Aici nu conteaza asa tare numele, dar poate si mediul in care traiesc. Iata de exemplu stiu ca tatal lui Banari a ramas in PSD si de curind a iesit citiva intr-o conferinta de presa ca sa-i justifice planul lui Braghis de concesie a transnistriei pentru 30 de ani printre care era si o persoana cu numele Banari - vorbea destul de bine romana, care probabil si era tatal lui Banari care candideaza. Deci s-ar putea ca fiul care a trait in Balti a studiat mai mult la scoala rusa ca mai apoi sa foloseasca si mai rar limba romana. Iar daca nu cunosti persoanele pot accesa link-ul ca sa vezi cine sunt, sau intra pe alegeri.md