Saturday, March 28, 2009

Primul guvern liberal

Unicul argument cu care opereaza alti oponenti electorali in aceste alegeri pentru a combate PL este ca nu are echipa. Partidul Liberal si-a prezentat echipa pentru alegerile din 5 aprilie si dupa cum vedeti acest partid "este stup de albine care are si matca." Simbolul Schimbarii intregii campanii electorale din anul asta este Dorin Chirtoacă si cu ajutorul lui vom invinge comunismul pentru totdeauna. Intrucit PL nu si-a facut publica lista pentru guvern asa precum si-a prezentat echipa PLDM voi incerca acum ca sa selectez citiva potentiali ministri din partea Partidului Liberal: 
  1. Anatol Arhire - ministru al agriculturii, care propune o serie de subventii de la stat pentru agricultura. Alexandru Culiuc critica initiativele PL de a subventiona agricultura, pentru ca masurile pe care le propune PL cica duc la acea ca undeva 2.67% din PIB va fi investit in agricultura pe cind media europeana este de 0.41%. Eu cred ca intrucit suntem o tara preponderent agrara sunt justificate aceste initiative de incurajare. 
  2. Ana Gutu - ministru de externe, care propune ca principal obiectiv iesirea noastra din CSI si aderarea la structurile europene si euro-atlantice. Scopul cel mare este ca in anul 2010 sa obtinem de la UE un acord de asociere si in acelas timp dreptul de a calatori in spatiul Shenghen fara vize pentru toti cetatenii Republicii Moldova.
  3. Nistor Grozavu - ministrul educatiei si cercetarilor, care isi propune ridicarea statutului profesorului, alinierea sistemului invatamintului la normele europene si alocarea pentru invatamint a 10% din bugetul de stat; salariu minim de 2000 lei si mentinerea lui cu 25% mai sus de cosul minim de consum.
  4. Vadim Cojocaru - ministru al economiei, care prezinta conceptiile liberale pentru economia de piata cit si strategii in dezvoltarea economiei nationale. O analiza mai detaliata si critica a programului PL la capitolul economic a realizat si Alexandru Culiuc.
  5. Mihai Moldovanu - ministru al sanatatii, pe care deja-l stim din conflictele de la directia sanatate din cadrul primariei capitalei unde comunistii impreuna cu aliatii lor au descins in biroul dlui Moldovanu schimbind yalele si instalind acolo prin decizie ilegala a CMC un alt presupus presedinte de directie. PL propune de a investi 7% din PIB pentru a a ridica toate institutiile medicale la standardele europene.
  6. Valeriu Munteanu - ministru administraţiei publice locale, care propune modernizarea localitatilor rurale astfel ca sa nu existe nici o diferenta in nivelul de trai al oamenilor fata de cei din localitatile urbane, iar asta inseamna drumuri si alte elemente de infrastructura.
  7. Vadim Vacarciuc - ministrul tineretului si sportului, care promite ca va ridica sportul national astfel ca nimeni dintre sportivii profesionisti sa nu doreasca sa plece din tara.
  8. Ion Cebanu - ministrul justitiei, care propune o noua constituie in care sa avem foarte clar pasii pe care trebuie sa-i parcurgem pentru a ajunge in UE. La fel realizarea anumitor reforme care ar face justitia functionala.
  9. Boris Vieru - ministrul ecologiei si protectiei mediului, care propune reforme in politica de mediu astfel ca si tara noastra sa semene a tara europeana. Merita sa priviti pina la capat discursul dlui Vieru, pentru ca este foarte convingator in demersul sau spre Schimbare.
  10. Corina Fusu - ministrul protectiei sociale, propune incurajarea femeilor in politica si in general promovarea sanatoasa a principiilor gender. 
  11. Ion Hadârcă - ministrul culturii, care ne propune sa pledam pentru un presedinte cultural si moral, pe care-l are cu siguranta Partidul Liberal.
  12. Anatol Șalaru - potential prim-ministru. Foarte frumos explica spre sfirsitul discursului ce inseamna comunismul si care este mecanismul lui de functionare.
Sper ca am reusit sa va conving si sa ma conving ca Partidul Liberal intr-adevar are o echipa serioasa si pregatita pentru a guverna eficient. Cred ca avem nevoie de o echipa nu prea numeroasa, eficienta, necostisitoare si nu prea ierarhizata. Succes PL!

No comments: