Potrivit ultimului sondaj AMN nu trece pragul electoral si unii au spus ca acest partid special a fost diminuat in sonaje de catre comunisti cu toate ca nimeni nu neaga nici faptul ca acest partid intr-adevar este in trend negativ pe scena politica. AMN este condus de un lider din generatia politicienilor nomenclatori de talia lui Mircea Snegur, iar acesti politicieni se comporta pe scena politica ca focurile de artificiu: stralucesc o data puternic si dupa asta se sting pe neprins de veste. Insasi Serafim Urechean pentru prima data a ajuns in functia de primar al municipiului Chisinau prin decret de stat semnat de Mircea Snegur cind asta era presedintele Republicii Moldova. Cunoastem si faptul ca Mircea Snegur prea mult si-a dorit un al doilea mandat de presedinte de stat insa fara Succes fiind devansat in alegerile din 1996 in al doilea tur de Petru Lucinschi. Se spune ca ceea ce cistigi usor la fel pierzi foarte repede si as crede ca Mircea Snegur prea usor si-a cistigat primul mandat, iar Serafim Urechean in 2005 prea usor renunta la mandatul de primar general. Iata Vladimir Voronin pentru ca a luptat pentru postul de presedinte inca din 1996 peste 5 ani ajunge presedinte si reuseste sa-si pastreze mandatul si din 2005. Iar acum in aceasta electorala cind am vazut modul in care face campanie am ajuns la concluzia ca a degradat si el mult ca politician, si decizia lui de a ramane in politica o va regreta curind; poate chiar indata dupa aceste alegeri.
Cred ca unica sansa a lui Urechean pentru a straluci a fost intr-adevar in 2005 insa a ratat-o de asta deja trebuia sa se gindeasca sa reununte si el, pentru ca dorinta lui nebuna de a deveni presedente devine mai mult un moft, iar promovarea falsa a ideii ca AMN este liderul opozitie provoaca chiar dezgust. Inca dupa alegerile din 2005 dupa ce intreg BMD se destramase trebuia reformata si AMN la nivel de conducere, trebuia sa cedeze tinerilor care au cu adevarat potential. Insa nu a facut asta si o sa-l coste prea mult in aceste alegeri parlamentare. Asta ar insemna scufundarea intregului partid si poate chiar disparitia lui de pe scena politica la fel cum a procedat si Mircea Snegur cu CDM. Daca e sa analizam putin traiectoria pe care a avut-o Conventia Democrata din Moldova (CDM) condusa de Snegur, atunci am putea prezice si traiectoria pe care o poate urma chiar si AMN condus de Urechean.
Snegur dupa ce pierde alegerile prezidentiale din 1996 nu se impaca cu acest gind si isi lanseaza proiectul politic CDM care participa in bloc cu alte partide politice in alegerile din 1998 si devine cea de-a doua forta politica obtinind peste 19% din sufragii si 26 mandate de deputat. Un alt punct de reper in traiectoria CDM sunt si alegerile locale din 1999 unde obtine de unul singur 12-13% devenind deja cea de-a treia forta politica. Asta probabil l-a bucurat un pic si a prins la curaj, si in 2001 CDM participa iarasi de unul singur insa nu mai trece pragul electoral obtinind numai 5%. Asta l-a convins definitiv ca trebuie sa se retraga de pe scena politica. Traiectoria asta a CDM ma face sa cred si despre alte partide politice care in 2007 au obtinut mai mult de 6% ca ar putea sa nu treaca pragul in 2009, iar printre astea le avem pe PPCD, PD si chiar si AMN. Dupa cum vedem CDM a participat de unul singur in alegerile din 1999, iar asta este foarte asemanator cu faptul ca si AMN a participat singur in alegerile din 2007.
Acum sa facem o incursiune in istoricul AMN pe scena politica: a aparut in 2003 in urma fuzionarii mai multor partide politice. Multe dintre ele au participat impreuna la alegerile locale sub umbrela Blocului Electoral "Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră, care in alegerile locale devine cea de-a doua forta politica obtinind undeva 20% din sufragiile de vot. Mai multe partide din acest bloc pun bazele Aliantei Moldova Noastra (AMN) care in alegerile din 2005 reusesc sa adune si alte partide din opozitie in jurul sau formind Blocul Moldova-Democrata (BMD). Acest bloc obtine peste 28% din sufragii devenind cea de-a doua forta politica, insa se destrama foarte repede indata dupa alegeri, iar unii din deputati voteaza chiar cu comunistii. Asta desigur ca a afectat mult formatiunea si in alegerile urmatoare din 2007 obtine de una singura doar 17% din sufragii fiind votat de aproape 200 mii de alegatori. Anul asta nu-i exlus ca acest numar de electorat sa fie injumatatit si daca vom avea o participare mai mare de 1700 mii de alegatori, atunci cu 100 mii la sigur nu trece pragul.
No comments:
Post a Comment