Saturday, March 7, 2009

firea moldoveanului

De multe ori citesc pe bloguri multe opinii de ocara care ne condamna pe noi romanii-moldoveni din Republica Moldova. Este interesant ca nici cei originari de acolo nu au foarte bune impresii despre majoritatea. Ne condamna altii, ne condamnam si noi, si cercul e inchis. In primul rind trebuie sa mentionez ca oamenii in Republica Moldova sunt mai buni ca prin alte parti, insa in general desigur ca poti intilni de tot tipul. Pare-se ca anume bunatatea asta a noastra si ne este meteahna, pentru ca orice strain poate veni in tara ca sa ne conduca prin ocuparea ariilor economice cele mai profitabile, prin inscaunarea de persoane credincioase in posturi de conducere la nivel de tara. Si aici imi amintesc de un proverb: sa nu lasam ca altruismul sa se margineasca cu prostia. Avem nevoie de forta sa ne revotam, avem nevoie de curaj ca sa nu mai permitem ca cineva sa ne manipuleze, avem nevoie de forta de spirit care sa ne faca pe noi stapini in tara asta! Insa pentru a putea realiza asta trebuie sa fim putin mai agresivi: nu am in vedere agresivitatea asta in baza careia sta infumurarea. Avem nevoie de o agresivitate sanatoasa, de o agresivitate in sensul bun al cuvintului, care sa insemne atitudine riguroasa fata de toti cei din jur.
Inca cind eram la liceu credeam ca daca cineva merge peste hotare asta inseamna ca intr-un an sau doi persoana data se va schimba cardinal, ca voi intilni pe drum o cu totul alta persoana. Insa m-am inselat. Se pare ca noi prea greu sau putin ne schimbam. Insa am intilnit si persoane pe care eu le stiam mai agresive, dar agresive din infumurare, care dupa ce au fost peste hotare le-am vazut mult mai calme. Insa si aici perspectiva nu este prea imbucuratoare: noi avem nevoie de oameni agresivi, dar agresivi cu sensul pe care l-am expus mai sus. Deci cei care au fost cindva agresivi din infumurare si care au devenit in urma umilintelor si muncilor grele de peste hotare persoane mai putin agresive trebuie sa devina din nou persoane agresive, insa de data asta de o agresivitate sanatoasa.
Iata nu stiu daca din persoane care nu au fost vreodata de fire agresive vor putea sa devina cindva mai agresive in sensul bun al cuvintului, adica sa fie mai ambitioase, sa aiba curajul sa-si puna scopuri mari si sa faca totul pentru a si le indeplini. Este nevoie de educatie, este nevoie de o noua educatie, pentru ca la scoala mereu ni se spune: fiti cuminti, nu faceti sotii si cu cit este mai cuminte elevul cu atit mai mari note i se pun la purtare, cu atit mai mari note i se pun si la alte obiecte de studiu. Insa oare este corect asa? Citi din acesti elevi cuminti ajung sa realizeze ceva cu adevarat in viata? Nu pot sa spun, insa cei care-s mai moi am impresia ca nu reusesc.
Suntem un popor prea bun, moale si conformist de asta si putem fi usor dusi in eroare, condusi din culise de straini. Iata sa-l luam chiar si pe presedintele tarii Woronin: el doar tot cit de comunist nu ar fi este de firea moldoveanului conformist, este o particica din noi, si daca noi ne permitem sa-l balamam, atunci trebuie sa blamam si pe confomistul din noi, pe fricosul din noi. Iata uitati-va cum se comporta el cu noi, cit de fioros si rau poate sa fie cu cetatenii acestei tari, insa cit de bun cu cei straini. Este exact firea paguboasa a moldoveanului care atunci cind vine in vizita un strain pune pe masa ce are mai bun, dar copiilor ce le ramane poate doar farimiturile. Asta suntem noi, asa suntem educati in familie si in scoala, si peste tot. Stiu ca nu vreau sa fim egoisti, insa nici asa.
Bine, asta e firea moldoveanului, pe care decit s-o tot condamnam mai bine o cercetam, o analizam si gasim cum s-o ajustam in asa fel ca sa avem de cistigat in perspectiva noi toti. Si iata eu pledez pentru o fire mai agresiva, prefer ca si politicienii nostri sa fie mai agresivi in a ne apara drepturile atit in tara cit si peste hotarele ei, prefer mesaje si slogane putin mai agresive in aceasta campanie electorala, pentru ca numai asa vom putea motiva pe toti cei indecisi sa fie si ei mai agresivi si vor merge sa dea un vot pentru Schimbare. Agresivitatea care vine de la adevaratii lideri se va transmite si la alegator. Iar agresiv nu inseamna numaidecit ca prezinti pericol pentru cei din jur, agresiv inseamna ca esti plin de viata. Deci fiti plini de viata si mergeti la votare!

No comments: