Monday, March 23, 2009

Ultimul sondaj de opinie

Iata ca dupa cum se anuntase pe Unimedia au aparut datele ultimului sondaj de opinie pentru alegerile din 5 aprilie realizat de CBS-AXA. In cotidianul Timpul avem o trecere in revista a sondajelor realizate de aceasta organizatie si modul in care s-au adeverit. Ceea ce se observa este ca PCRM de fiecare data apare cotat cu vreo 15% mai mult decit real ia in alegeri. Daca in acest sondaj PCRM apare cu 36%, atunci nu este exclus ca la alegeri sa ia doar 21% din sufragii. La pagina 10 din raportul acestui ultim sondaj observam ca au incredere in Woronin undeva 23% din respondenti si intrucit se stie ca la noi se voteaza mai mult dupa lider, atunci s-ar putea ca si intreg partidul sa ia cam atit.
Marele perdant al acestui ultim sondaj este AMN partid care nu inceteaza sa se autoproclame lider al opozitiei. Nu stiu cit de justificati sunt ei sa mai pretinda la acest statut cind in sondaj apar cu 5.4%. In octombrie 2008 AMN era cotat cu 11% si imi aduc aminte ca atunci am ramas stupefiat, pentru ca ma asteptam ca AMN sa fie cotat la nivel cu PCRM. Se vede ca acest partid este in cadere libera, insa cred ca in aceasta chestie isi aduce contributia si liderul acestui partid, care fara sa-si dea seama asociaza persoanei sale o imagine negativa din cauza ca in orice discurs de-al sau indiferent ce ar comenta pronunta cuvintele cheie "este o aberatie" ceea ce chiar daca in acel context sunt adresate altcuiva, de regula comunistilor, ele raman asociate persoanei care le pronunta atit de des. Iata o explicatie de ce AMN pierde teren in aceste alegeri: au aparut alti lideri de partide mai importanti in opozitie, iar printre astia il gasim pe Dorin Chirtoaca si pe Vlad Filat care se bucura potrivit ultimului sondaj de o incredere de 8.3% respectiv 3.9%, iar in Urechean au incredere numai 2.3% din respondenti. Expertii afirma ca AMN ramane a fi cotat la acelas nivel comparativ cu cel din octombrie 2008 insa eu as crede ca ei se afla totusi in trend usor negativ.
Partidul Liberal si cel Liberal Democrat se afla pe pozitii cam egale fiind cotate cu cite 8.2% si 8.3%. Aceste partide cunosc o ascensiune serioasa si sunt sigur ca impreuna cu AMN vor putea forma o coalitie de guvernare. Dupa cum vedem ele concureaza foarte tare, pentru ca cine va lua mai multe voturi acela va forma guvernul. PL spune ca in Chisinau este pe primul loc in sondajele lor interne, iar in teritoriu pe locul 2 sau trei. Cred ca intrucit PL este preferatul in capitala acolo unde avem electoratul cel mai numeros si daca mai punem ca avem si un primar din partea acestui partid se poate intimpla ca anume PL sa ia cele mai multe voturi astfel sa formeze urmatorul guvern. O chestie destul de relevanta este faptul ca potrivit expertilor alegatorul tipic al PL-ului sunt tineri de pina la 30 de ani, care la moment sunt categoria de virsta mai numeroasa, iar adeptii PLDM sunt tot tineri, insa categoriile de pina la 45 de ani. Toate astea ma face sa cred ca PL poate sa cunoasca la alegeri un mic avantaj fata de PLDM chiar daca in sondaj este invers.
Potrivit acestui ultim sondaj participarea poate fi mai mare de 70%, deci intrucit avem in lista 2.55 mln de potentiali alegatori la votare ar putea participa undeva 1800 mii. O alta chestie pe care vreau s-o remarc in acest sondaj realizat de Barometrul Opiniei Publice este ca procentul indicat nu reprezinta numaidecit procentul pe care-l vor acumula aceste partide in alegeri, ci arata mai degraba care sunt tendintele si preferintele electoratului pentru acest scrutin. Daca in toamna lui 2008 PCRM era cotat cu 47%, atunci acum in martie procentul de 36% prezentat devine 54% daca excludem din calcule pe cei indecisi. S-ar parea ca comunistii sunt in trend pozitiv, insa asta se intimpla din cauza ca comunistii folosesc mult resursele adminsitrative. Chiar daca am spus ca si AMN se afla in trend usor negativ nicidecum nu putem pune la indoiala ca aceasta formatiune accede in viitorul parlament, pentru ca daca excludem si in cazul lor pe cei indecisi atunci procentul lor devine egal cu 8%. PL si PLDM sunt in trend pozitiv fata de rezultatele aceluias barometru din octombrie 2008 cind PL era cotat cu 10%, iar PLDM cu 9%, insa aceste procent este calculat prin excluderea din calcule a celor indecisi. Daca am proceda asa si in cazul rezultatelor din martie 2009, atunci procentul lor devine de 12.5% si 12.6%.

5 comments:

Vlada said...

si la offline cu Urechean, acesta repeta cuvantul "aberatie" si a doua zi l'am vazut in conferinta de presa si iarasi totul era o "aberatie" :)

am scris si pe blogul meu ca, de fapt, Urechean nu poate sa se adapteze la noile cerinte, prin urmare sa concureze cu noii lideri liberali - Filat si Chirtoaca.

socolenco said...

Pe mine deja ma dezgusta sa-l tot aud operind cu acest argument calificind totul ce se spune in adresa lui sau despre AMN ca este o aberatie. Trebuie sa fie atent, sa caute argumente palpabile, variate, logice fara prea multe calificari din astea care emana a lehamete. AMN pierde pe propria mina, pentru ca este partidul cel mai greoi care nu admite schimbari prea mari, l-au inscaunat pe Urechean acolo si asta sub greutatea lui va scade pupularitatea acestui partid pina la minim. Alegerile de anul asta le va demonstra ca numaidecit trebuie sa realizeze anumite schimbari in acel partid, sa puna pe cei mai activi in fata si sa aduca cit mai multi tineri pe lista, pentru ca sunt sigur ca-i au numai ca greseala mare este ca nu-i prea popularizeaza si nimeni nu stie de ei. Chiar in proiectul 2009.md in varianta cu parlamentul virtual am identificat citiva tineri care intr-adevar se vad ca au potential.

Victor L. Ciobanu said...

Din păcate nu ai înţeles sondajul, te-ai uitat doar superficial la el. În octombrie 2008 AMN avea 5,5%, iar acum în martie 5,4%.
Pl avea 5,1%, iar acum 8,3%, iar PLDM avea 4 şi ceva, acum 8,4%.

Scorurile pe care le dai tu de 10% PL-ului şi 9 PLDM-ului apar în momentul excluderii celor care sunt indecişi şi care n-au răspuns. Dacă realizăm acelaşi lucru şi acum, adică îi excludem pe cei 33% indecişi şi care nu au răspuns, vom avea următoarele rezultate: PL 12,5%, PLDM 12,6%, ceea ce înseamnă că sunt in crestere. AMN-ul ar obtine 8%, deci intră şi el sigur în Parlament.

Rezultatul PCRM, dacă excludem acei 33%, ajunge să fie de 54%, deci cu 7% mai mare decât în octombrie 2008. Altfel spus deşi ei până acum se aflau în trend descendent, acuma, datorită M1,NIT, N4, etc reusesc sa atraga o parte mare de indecisi de partea lor.

Dacă ai să analizezi sondajul mai atent din nou, ai să înţelegi ce ţi-am scris. Baftă!

socolenco said...

Salut! Mersi pentru clarificare, am ajustat mai sus precum mi-ai spus.

Anonymous said...

Prea ati incurcat voi aici. Minzul e in cal , dar voi deja ii cumparati si permis de conducere. E cert ca comunistii cistiga! Eu nu le tin parte, dar dupa cum se manifesta grupurile mafiote (pardon democrate) nu au cum sa nu cistige comunistii. De PLDM nici nu mai zic. Asta cum ar fi ca crestinii l-ar vota pe Iuda Scariotul, care l-a tradat pe Isus. Si inca se zbat in piept ca el e cel mai curat posesor de BMW 760, caci seria 8 nu-i. AMN, MAE, PAIE, GUNOI...restul is nimicuri cu niste bosorogi in frunte, care cu pretul prostiei vor in parlament sa aiba imunitate. Iata PL. Eu ii simpatizam. Dar pacat de Dorin ca e folosit ca carne de tun. Mai ales ca am aflat, de fapt stiam, cine si cum aranjeaza lucrurile in PL. Ma-m dezamagit complet. Salaru si cu radacinele lui vau stricat toata imaginea. Eu, clar ca nu am sa votez cu nimeni, caci nici nu am cu cine. Dar am sa ma uit, dupa alaegri, in schimb, in ochi la toti. Pe cind ce-i ce vor vota banditii, mafiotii o sa aplece nasul in jos, de rusine. De fapt, ce rusine? Daca votezi tu Iuda mai poti avea rusine? Apropo e fakt ca un BMW 760 costa nou 114 000 euro. Incercati sa aveti si voi pareri clare si analize sanatoase, nu doar dupa cum va dicteaza mosii. Bafta la slujit intunericul!!!