Sunday, May 31, 2009

Unde sunt liderii locali?

Am obosit deja de starea asta de dupa alegeri pe care au creat-o si inca o mentin comunistii de asta vreau sa scriu ceva, dar numai sa nu ma refer la aceste evenimente. Nu vreau sa schitez scenarii postelectorale, nici ce urmeaza sa se intimple in caz de alegeri anticipate; cel putin acum. Cred ca destul de relevante sunt si alegerile locale, care urmeaza sa se desfasoare peste doi ani. Iata la ce trebuie sa se concentreze partidele liberale chiar de pe acum. Deja stim ca in urma reformei administratiei locale din 2003 am revenit la raioane judetele fiind divizate asa cum era inainte inca pe vremea sovietica pentru a putea controla mai minutios totul. Pai, daca e sa ne gindim bine miscarea asta poate fi un dezavantaj pentru comunisti acum, pentru ca daca masele in 2009 au fost intr-adevar contra comunistilor, atunci noi vom simti asta abia in 2011 cind in teritorii nu vom avea decit citiva primari comunisti si restul liberali.
O chestie insa vreau sa remarc: trebuie sa observam ca pe vremea sovietica nu s-a recurs doar la o farimitare cit mai mare de teritorii, insa s-a mers si pe idea de a pune in fruntea raioanelor, de a pune in fruntea colhozurilor, directorilor de scoala, poate chiar si primari persoane straine, adica din alte sate sau localitati. Chiar daca persoanele date erau din Moldova ele erau percepute ca straine, iar perceptia asta ca cineva strain ne stapineste a fost inoculata la nivel foarte superior in constiinta oamenilor. Aceasta perceptie inca mai domina si acum, de asta as crede o miscare potrivita pentru partidele liberale ca la urmatoarele alegeri sa-si inainteze proprii candidati pentru primari anume din cei originari din localitatile respective, sa stirpim metoda asta comunista de a insufla dominatia straina. Trebuie ca fiecare localitate sa aiba primar local, originar din satul sau comuna data, directorii de scoli sa fie alesi la fel din comuna sau orasul respectiv, presedintii organizatiilor agricole la fel trebuie sa fie preferabil persoane originare din partile locului. Iata stiu ca PL are un program foarte favorabil pentru revigorarea agriculturii, insa as crede destul de potrivit sa promoveze anumite programe care sa stimuleze anume persoane din regiune si nu cele straine care pot lua in arenda paminturi din alte regiuni. Eu cred ca oamenii trebuie sa-si vada promovati liderii in fiecare localitate si numai asa isi vor capata increderea in fortele proprii.
Iata chiar as crede de cuviinta ca sa fie realizat vreun studiu de organizatiile in domeniu cum sunt IDIS "Viitorul" pentru a stabili raportul de primari locali si primari straini din localitati, directori de scoli si lideri ai organizatiilor agricole. Cred ca pina nu ne impunem oamenii nostri la nivel local nu vom reusi niciodata sa-i avem nici la nivel de guvern. Este o chestie foarte fina, dar care da roade si iata de ce comunistii inca mai culeg acum multe voturi. Oamenii la nivel local sunt deprinsi sa fie condusi de primari straini, de directori straini adusi inca de pe vremea comunistilor, de fosti presedinti de colhozuri care acum sunt mari sefi ai organizatiilor agricole.
Si ca sa dau un exemplu o sa spun despre satul meu de bastina comuna Pepeni: primarul este din satul vecin si putem sa spunem ca este strain, dar cel putin din comuna; presedintele organizatiei agricole "Accesal" este fostul presedinte de colhoz care este strain; directorul liceului din sat la fel! Nu am nimic contra lor, sunt si ei oameni, au fost cindva repartizati, insa eu cred ca trebuie sa avem liderii nostri, ei trebuiesc promovati, cel putin trebuie sa aiba curajul sa iasa in fata! Avem un sat mare si la fiecare alegeri candideaza si unul din satul vecin Prepelita de parca tare o sa-l mai voteze lumea. Nu stiu are tupeu domnul, insa ma gindesc de ce asa se intimpla, unde sunt liderii nostri, de ce sa lasam toti tupeistii sa ne conduca? Pentru ca doar si la guvern ajung doar niste tupeisti care ne sfideaza, isi umplu buzunarele si habar nu au de cetateanul de rind. Cred ca trebuie sa punem punct pe asa practici, la conducere trebuie sa avem oameni care sa ne reprezinte! Sper mult ca partidele liberale vor lua in calcul acest lucru si vor propune proprii candidati la urmatoarlee alegeri locale care sa corespunda criteriilor sugerate, si mai sper ca vor incuraja si pe cei care s-au deprins sa stea in umbra cu toate ca sunt destul de capabili pentru functii de primar si nu numai. As crede ca trebuie inca de pe acum sa-i pregateasca moral si nu numai pentru a candida, iar asta va garanta cistigarea alegerilor locale detasat. Le urez Succes!

No comments: