Wednesday, June 3, 2009

Figura centrala

Declaratiile lui Lupu de la Europa Libera deschide multe paranteze, iar una din ele este ca Lupu simte un disconfort acum, discomfort despre care cu greu poate vorbi de asta foloseste expresii cit mai voalate. Nu este pentru prima data cind se aud zvonuri precum ca Lupu ar dori sa paraseasca PCRM sau ca ar dori sa reformeze partidul. Acum probabil ca si alte dati este pus sa faca ceea ce nu-i place, sa execute niste indicatii ceea ce nu ar fi prea dispus sa faca. Este vorba despre o presiune care nu o simt doar liderii partidelor liberale de opozitie, dar chiar si membrii de frunte din PCRM doar ca ei nu au curajul sa se plinga.
Trebuie sa ne dam seama cit de influent a devenit figura centrala si cit de supusi trebuie sa fie membrii PCRM cind este vorba de indicatii sau ordine. Membrii de frunte din PCRM nu sunt mai liberi decit noi toti, pentru ca ei nu pot decide nici macar pentru propriul lor viitor in ce priveste viata politica. Asa ca nu se simte o dorinta de evadare doar la nivel de cetatean de rind, ci si la nivel de membru al partidului comunistilor care a instituit aceasta stare cind toti vor sa emigreze din tara. Starea asta din societate este o reflectare si a situatiei din sinul partidului comunistilor. Multi vor sa evadeze de acolo doar ca ei trebuie sa plateasca mai mult si de asta prefera sa ramana pe loc pe aceleasi pozitii. Desigur totul are o limita, iar azi va fi testul pentru demnitate nu numai a opozitie, dar in genere a clasei politice, pentru ca de fapt multi din cei despre care am spus ca ar dori sa evadeze din PCRM mai degraba si-ar dori sa nu fie votat presedintele, iar asta conteaza, pentru ca daca PCRM nu mai este monolit precum declara figura centrala, inseamna ca asta va iesi la suprafata abia la alegerile anticipate cind ar putea avea loc anumite metamorfoze in timpul campaniei. Toti s-au saturat de figura centrala care este Voronin: AMN chiar daca a spus ca sunt dispusi sa voteze presedintele atunci doar daca Voronin isi da demisia, PLDM la fel asa a spus ca poate ar fi negociat ceva cu PCRM daca Voronin ar fi renuntat la viata politica; de PL nici nu mai spun odata ce declarau inca de pe vremea campaniei electoralare ca nu colaboreaza cu comunistii, cu cei care au votat pentru comunisti sau cu cei care provin din vechea nomenclatura.
Votul de azi nu inseamna pastrarea partidului comunistilor la putere, ci pastrarea lui Voronin la putere si dupa cum am spus nu numai liderii opozitiei s-au saturat de el, ci si multi lideri de virf din cadrul PCRM, doar ca ei prefera sa taca. Puterea lui Voronin mai sta in cei care sunt dispusi sa-l asculte si sa procedeze cum li se indica. Unul din ei este Dodon iar caderea lui Lupu din calcule la aceste alegeri presidentiale mi se pare ca este anume din acest considerent, ca Lupu nu accepta sa execute chiar tot asa cum a facut de ex. Tarlev in functia de prim-ministru. Dupa cum am vazut Lupu cind este vorba despre functia de prim-ministru pune conditii ceea ce inseamna ca el are propria viziune cum sa gestioneze cabinetul de ministri. De asta in caz ca se mentin comunistii este foarte probabil ca Lupu sa nu ajunga prim-ministru, ci mai degraba Dodon, care pare mult mai docil si supus exact asa cum prefera figura centrala. Suntem mirati cum de a reusit Voronin sa instituie verticala puterii, dar nimeni nu spune cit de dureros este pentru membrii PCRM si nu numai sa suporte aceasta veriticala, sa execute orice indicatie fara a scrâşni din dinti. In viata asta totul functioneaza, chiar si verticala lui Voronin, insa diferenta este in timpul de viata. Cit va dura acest regim instituit fata de o democratie veritabila pentru care luptam? Mi se pare ca timpul de viata a regimului este cam pe sfirsite, iar daca la aceste alegeri anticipate nu se reuseste, atunci la alegerile locale din 2011 la sigur comunistii vor fi invinsi detasat.
Dupa calculele mele un regim care a supravietuit dupa caderea Uniunii Sovietice dureaza doar 20 de ani. Miscarea de eliberare nationala din anii 1989 s-a incununat cu declaratia de independenta din anul 1991. Sunt sigur ca evenimentele din 2009 sunt inceputul Schimbarii si pina in 2011 cind se implinesc exact 20 de ani de lupta vom scapa definitiv de acest regim comunist relicva.

No comments: