Saturday, January 30, 2010

Reforma constitutionala in expectativa

Pot sa spun ca mi-a placut conferinta de presa organizata ieri de Marian Lupu mai ales ca a invitat si experti social-democrati germani printre care s-a aflat si dl Dieter Schimanke, care a vorbit despre faptul ca trebuie sa evitam revenirea la modelul de dinainte de modificare, cind presedintele era ales direct de popor, pentru ca presedintele intotdeauna are nevoie si de o majoritate in parlament care sa-l sustina pentru a putea sa-si exercite atributiile. Apreciez mult aceasta pozitie si cred ca intr-adevar trebuie sa evitam revenirea la modul de alegere direct a presedintelui pentru ca nu-mi doresc sa vad o campanie electorala prezidentiala unde se lanseaza o seama de nomenclatori. Inainte ma gindeam si eu ca ar fi poate o idee buna sa revenim la alegerea directa de popor a presedintelui, unicul lucru care ma nemultumea era intr-adevar lista prea lunga de candidati, asa cum imi amintesc ca se intimpla pina la modificare, insa ma alina gindul ca in felul asta vom putea alege o persoana care ne reprezenta, dar iata ca nu m-am gindit si la faptul ca daca acest presedinte nu are suport din partea parlamentului ajungem iarasi intr-o criza politica. De asta probabil tot mai bine va fi daca presedintele va fi ales de parlament cu 50+1 voturi.
Acum in privinta alegerilor parlamentare: la offline-ul organizat de Dodon acesta spunea ca dupa parerea lui alegerile parlamentare ar urma sa aiba loc in octombrie 2010. PLDM de fiecare data spune ca alegerile parlamentare trebuiesc sa aiba loc, insa asta nu inseamna ca ei ar insista ca ele sa aiba loc numaidecit in toamna, ele ar putea sa aiba loc si mai tirziu, principalul pentru ei este ca aceste alegeri parlamentare sa nu aiba loc peste 4 ani asa cum inclina PL. Sper ca AIE va ajunge la un consens in aceasta chestiune, nu vor fi alegeri nici in toamna si nici peste 4 ani, dar undeva la "mijloc", adica in primavara 2011.
In privinta modelului de republica pe care-l vom adopta cred ca va ramane acelas model adica modelul semi-prezidential sau mai bine zis semi-parlamentar, caci dupa cum stim noi dupa 2000 suntem oficial republica parlamentara doar ca atributiile presedintelui au ramas ca pentru o republica prezidentiala. Nu vom ajunge nici la modelul parlamentar pentru care am avut impresia ca pledeaza PL si nici la modelul prezidential pentru care am avut impresia ca pledeaza PLDM. De fapt, cred ca si PL si PLDM prefera mai mult modelul semi-prezidential tot asa cum prefera si PD. Modelul semi-prezidential cred ca i-ar multumi pe toti liderii din AIE, iar asta inseamna ca presedintele va fi ales de parlament asa cum se alege intr-o republica parlamentara doar ca in cazul republicii semi-prezidentiale presedintele are atributii mai mari decit in cea parlamentara.
Ce tine de articolul 13 din constitutie, care stipuleaza limba de stat moldoveneasca ma tem ca expertii germani nu ne pot fi de ajutor si am impresia ca ei sunt atit de pragmatici incit pentru ei chestiunile identitare prezinta mult mai putin interes. PLDM si PL pledeaza puternic pentru schimbarea denumirii limbii de stat in limba romana, insa PD chiar daca admite acest lucru insista ca moldoveneasca sa fie in paranteze. Ma gindesc si de ce moldoveneasca si nu limba moldava? Daca asupra modelului de republica m-am lamurit ca vor gasi un conses, atunci spre deosebire de aceasta articolul 13 va da mai multa bataie de cap. Sper mult ca se va gasi un consens si in privinta asta, poate totusi cedeaza PD si restabilim in constitutie limba romana asa cum este scris si in declaratia de Independenta.

No comments: