Wednesday, January 27, 2010

Vind Partidul Regiunilor

Modelul de partid pe care-l propun este destinat celora care vor sa construiasca un partid de factura noua, democratic si foarte transparent. Componenta ideologica ramane la discretia celor care-l vor achizitiona cu toate ca eu as prefera sa fie un partid de dreapta sau centru-dreapta, dar n-ar fi rau sa fie si unul de centru-stinga. Idea principala este de a crea un partid cu adevarat transparent care sa creeze mecanisme structurale astfel ca accesul tuturor celor care vor sa se implice sa fie liber. Denumirea este potrivita pentru ca Partidul Regiunilor nu va promova in mod pragmatic doar specialisti si profesionisti, dar va promova oamenii din teritoriu care reprezinta regiunile. Semnificatia cuvintului "deputat" este: "Persoană aleasă prin vot ca reprezentant al unei părti a populatiei într-un organ al puterii de stat."
In Partidul Regiunilor modalitatea de alcatuire a listei va fi stabilita in statutul partidului: cind partidul va participa in prima campanie electorala capul listei va fi presedintele partidului si indata pe locul doi va urma reprezentantii din teritoriu incepind de la presedintii organizatiilor regionale (OR) din raioanele cu potential electoral cel mai mare pina la cele cu potential elector mai mic, dupa care in lista vor urma prim-vicepresedintele partidului si vicepresedintii OR. Daca admitem ca partidul va avea 3 vice-presedinti atunci unul din ei numaidecit nu se va regasi in lista, el va ramane sa coordoneze activitatea partidului mai departe. Doar primul presedinte in Partidul Regiunilor va fi ales prin votul direct la congresul de constituire, iar restul presedintilor vor deveni automat cei care obtin cele mai bune rezultate. La fel si biroul permanent central va fi format din primii 10 cei mai buni, care au obtinut rezultate mai bune, iar consiliul permanent central va fi format din toti presedintii OR. Prin instituirea acestui mecanism de functionare in statutul partidului vom asigura transparenta maxima despre care vorbesc ani la rind liderii unor alte partide politice, dar nu initiaza nimic pentru a asigura aceasta transparenta.
Partidul Regiunilor va pleda in parlament ca partidele sa fie finantate de stat, de a le asigura minimul necesar pentru a se descurca, restul va ramane la discretia presedintilor OR. Ei se vor ocupa si de fondurile necesare pentru a se autofinanta in campanie, iar o solutie in acest sens poate fi si cotizatia de partid. Prin reprezentantii partidului din teritoriu vom reusi sa realizam si o coeziune dintre putere si autonomiile gagauza si transnistreana, pentru ca acele autonomii vor fi reprezentate in parlament. Presedintii OR care vor accede in parlament automat nu vor mai fi presedinti si in locul lor se vor alege alti presedinti. Adunarea la nivel regional va fi ca un mic congres regional a partidului unde se vor vota constant viitorii presedinti ai OR. Acest mecanism va asigura un dinamism si multa democratie, iar prin schimbarea liderilor OR Partidul Regiunilor va produce mai multi lideri care vor reprezenta un patrimoniu foarte pretios.
Mai multi analisti sustin ca reformarea statului se incepe de la reformarea partidelor si daca accesul si transferul de putere nu are loc in mod lejer la nivel de partid, atunci acest lucru nu are loc nici la nivel de stat. Din acest motiv avem nevoie de partide unde accesul si transferul de putere intre liderii partidului sa fie cit mai democratic posibil si in felul asta vom cultiva o clasa politica cu adevarat democratica. Partidul Regiunilor se va considera multumit si realizat cind in parlament se vor regasi toti liderii OR. Acest partid niciodata nu va tinde sa preia de unul singur guvernarea, cu toate ca are toate sansele, ci va cauta parteneri la guvernare astfel asigurind o guvernare democratica. Partide care-si exprima public ambitia de a deveni cele mai puternice partide si tin sa guverneze singure prin definitie nu sunt democratice.

No comments: