Saptamina trecuta Marian Lupu zicea ca vor decide curind daca vor fi sau nu alegeri anticipate. Astazi presedintele interimar Ghimpu ne spune ca aceste alegeri cu siguranta nu vor fi in toamna. Cred ca alegeri pot sa fie si in toamna, pentru ca nu ne mai paste pericolul ca PCRM sa ia un scor prea mare in alegeri. Sunt de parerea ca procentajul pe care-l pot ridica comunistii in eventualele alegeri parlamentare anticipate din toamna este format din doua cifre dintre care prima este 1, adica procentajul maxim poate fi doar 19. Daca insa aceste alegeri vor avea loc mai tirziu, sa zicem in primavara 2012, atunci va asigur ca acest procentaj se injumatateste. Asa deci dupa inca o campanie electorala comunistii pot sa nu mai ajunga in parlament. Au aparut zvonuri precum ca PCRM planifica anul asta un congres la care se va alege un alt presedinte de partid si unii presupun ca acesta ar fi "magnificul" Petrenco, pentru ca anume el este cu 30 de ani mai tinar decit Voronin.
Acum o sa incerc sa explic cum este posibila o prabusire atit de spectaculoasa a colosului comunist. Daca va amintiti inaintea alegerilor intotdeauna se fac sondaje de opinie care releva un procent foarte mare de indecisi. V-ati pus vreodata intrebarea cine sunt acesti indecisi? Indecisi devin in mare parte acele persoane care la ultimele alegeri partidul pentru care au votat au pierdut alegerile. Deci daca pina acum grosul indecisilor era format din votantii partidelor liberale, atunci la urmatoarele alegeri grosul indecisilor va fi format din fostii votanti fideli ai comunistilor, care au fost dezamagiti ca comunistii au pierdut alegerile. Alegerile anticipate nu-i poate consola pe acesti alegatori si de obicei ei sunt decisi sa boicoteze urmatoarele alegeri. Gustul pentru a vota le vine abia peste o alta campanie electorala cind devin simpatizanti ai unui alt partid. Astfel cei care conteaza pe alegatorii comunistilor vor fi foarte dezamagiti de rezultate, pentru ca chiar daca oficial se spune ca comunistii au acumulat peste 700 mii de voturi, sunt sigur ca mai mult de jumate sunt pur si simplu dezamagiti si pentru urmatoarele alegeri ei nu mai sunt potentiali alegatori, ci potentiali indecisi. Stiu ca PD este partidul care conteaza cel mai mult pe voturile de la comunisti, pentru ca doar Diacov declara si mai inainte ca mai putine voturi pentru comunisti inseamna mai multe voturi pentru PD. Insa ceea ce trebuie sa retinem este ca nu va avea loc un transfer direct de alegatori, ci un procentaj mult mai mic decit cel in minus pentru comunisti. Ceea ce s-a intimplat dupa 5 aprilie cind comunistii au obtinut de unii singuri 60 de mandate ca mai apoi dupa alegerile din 29 iulie sa ia doar 48 plus 13 mandate pentru Marian Lupu si PD trebuie privita cu mare atentie, pentru ca un transfer ca acesta in mod real nu poate avea loc pe viitor. Migrarea alegatorilor are loc mult mai greu si un procentaj mai mare pentru partidele liberale la urmatoarele alegeri nu va fi din contul ca vor atrage mai multi alegatori, ci va fi din contul ca ei isi vor pastra in mare parte alegatorii din alegerile de anul trecut. Pe linga asta procentajul va fi rotunjit si din contul celor care la ultimele alegeri au fost indecisi si nu au votat, dar de fapt fiind potentiali votanti anti-comunisti. Ei probabil au ezitat sa voteze pentru ca mai aveau nevoie de o confirmare, insa acum cred ca AIE si este acea confirmare pe care o asteptau.
Caracteristicile de baza pentru electoratul comunistilor este ca cea mai mare parte sunt nostalgici, iar o alta parte mai mica sunt oportunisti. Cei nostalgici sunt cei care se pot dezamagi cel mai usor ceea ce inseamna ca cea mai mare parte din electoratul comunistilor va deveni indecis la urmatoarele alegeri. Dezamagirea celor nostagici poate fi mult mai puternica decit ne putem astepta, pentru ca pierderea alegerilor de catre comunisti li se poate asocia chiar cu destramarea uniunii sovietice ceea ce-i poate impacienta iremediabil.
No comments:
Post a Comment